Prezentarea evenimentelor in Romeo si Julieta referat

Romeo&Julieta


Personaje:Printul escalus domnitorul orasului verona

Paris tanar inrudit cu printul

Montague ce le doua famili dusmane

Capulet

Romeo fiul lui montague

Mercutio ruda cu printul si prieten cu romeo

Bemvolio nepotul lui montague prieten cu romeo

Tybalt nepot al Lady-ei Capulet

Lorenzo

Ioan doi calugari

Balthazar slujitorul lui romeo

Sampson

Gregory slujitori ai lui Cpulet

Peter slujitor al doici Julietei

Abraham slujitorul lui montague

Doica Julietei

Julieta fiica lui Capulet

Lady capulet

Lady montague


Actul I

Scena 1


Verona.O piata publica.Ies Sampson si Gregori din casa Capulet cu scuturi si sabii in mainii.Intalninduse cu Abraham si Balthazar lupta incepu intre ei la care Bemvolio intervine si ii calmeaza.Tybalt intervine si se lupta cu Benvolio la care altii cetatenii sarira pe toi luptatori sai bata .Aici intra in scena batranul Capulet impreuna cu sotia sa dar si batranul Montague tot cu sotia sa.Cand cei doi erau gata de lupta veni ducele Escalus si inabusi lupta.Apare si Romeo,Benvolio iesindui in intampinare vrand sa afle de ce este trist.

Scena 2


Pe o strada,mergeau capulet,paris si un slujitor povestind.Capulet si-ar dori impacarea cu Montague acum la batranete acesta gandinduse la fiica lui Julieta. Capulet dadea o petrecere in acea seara si isi trimise servitorul sa caute si sa invite niste oameni scrisi pe invitatie.Servitorul ne stiind sa citeasca se intalni cu Romeo si Bemvolio rugandui frumos sai citeasca acea lista .Care cunostinta servitorul ii invita si pe ei sa ea parte la petrecere.

Scena 3


Intr-o incapere din casa lui capulet lady Capulet se intalni cu Julieta si cu doica sa. Depanand amintiri. Lady capulet isi aminti ca pe 1 august va fii ziua julietei si daca nare de gand sa se marite. Julieta nu a mai apucat sai raspunda la intrebare ca intra un servitor care raspunse ca oaspeti incepu sa vina .


Scena 4


In timp ce mergeau catre petrecere Romeo le povesti lui Mercutio si lui Benvolio despre visul sau din noaptea trecuta. Romeo vb de un dezastru ce li se va intampla la balul , la urma sa ia parte si el va pune capat unei vieti si ca nu va putea sal uite pe cel ce va fii ucis de mana sa.


Scena 5


Ei intra inpreuna cu un taraf de lautari in sala mare a casei lui capulet.Dupa ce dansul incepu ,Tybalt merse la Capulet , unchiul sau sai spuna ca un Montague a indraznit sa vina la petrecerea lui .Capulet ii spuse sal lase in pace fiindca Romeo este cunoscut in toata verona fiind un baiat laudat si cu purtare cuvincioasa . In acele clipe Romeo dansa cu Julieta fascinat de farmecul acesteia schimband intre ei vb frumoase , romeo se lasa dus de val si isi saruta partenera de mai multe ori .Benvolio il lua pe Romeo de o parte cu gandul sa plece dar Capulet insista ca ei sa ramana dar fara sanse.Doica se interesa cine e tanarul cutezator spunandui Julietea ca e Romeo fiul lui Montague frajmasul lor.Julieta regreta amar fiindca afla ca se indragostise de ce mai aprig dusman al sau    Actul II

Scena 1Cei trei tineri plecara de la petrecere, pe o poteca de pe langa zidul Capuletilor.Romeo,vrajit de frumusetea Julietei, se catara pe zid si sare in gradina,in urma lui ramanand Benvolio si Mercutio care-l strigau de zor sa se intoarca ca o va pati.


Scena 2
Mergand Romeo prin gradina o observa pe Julieta care tocmai iesi pe balconul camerei sale.Privirile celor doi se intalnira fiecare spunandu-i celuilalt cuvinte alese. Romeo e rugat de Julieta sa-si renege tatal ,neamul si numele.Julieta , pe tot parcursul discutiei il avertiza pe Romeo ca din moment in moment slugile tatalui sau il pot prinde si omora,dar Romeo parca tot mai mult isi dorea sa ramana cu ea decat sa plece. Romeo ii jura fetei iubire vesnica,aceasta jurandu-i tanarului iubire in minte vrand sa-i jure si cu voce tare. Atunci doica a venit in camera Julietei ,tinerii dandu-si intalnire a doua zi la ora 9.


Scena 3


Dis de dimineata Romeo merse la chilia calugarului Lorenzo,pe care-l gasi gata sa plece la izvor. Ii povesti acestuia despre iubirea sa cu fata vrajmasului tatalui sau si-i ceru sa-i casatoreasca in taina chiar in acea zi spunandu-i iarasi ca ei isi poarta o iubire adevarata unul celuilalt.


Scena 4


Benvolio si Mercutio isi facura griji pt Romeo mai ales cand aflara ca Tybalt il provoaca pe acesta la lupta.Chiar atunci aparu si Romeo.Tot vb iei pana aparu doica Julietei cu Peter un slujitor.Dupa o serie de complimente deochiate ale lui Mercutio catre dama Benvolio il lua si plecara.Doica ii trasmise lui Romeo salutarile Julietei si ii aminti de promisiunea facuta si sa no faca de rasul lumi.Doica ii trebuia sai zica Julietei ca Romeo o va astepta la chilia calugarului Lorenzo sa se casatoreasca dar ea sa iasa din casa sub pretextul ca merge la impartasanie . Doica il avertiza ca si Paris umbla sa o peteasca pe Julieta


Scena 5


Julieta astepta cu nerabdare intoarcerea doicii dar cand aceasta sosi nici no lasa sa se odihneasca ca sari pe ea cu intrebari.Ea afla ca Romeo o astepta la chilia calugarului Lorenzo sa se cunune.Auzind acestea, Julieta pleca intr-acolo in mare graba.


Scena 6


Pana sa vina Julieta calugarul incerca sa-l faca pe Romeo sa se razgandeasca dar fara sanse.Cand Julieta intra in chilie Romeo sari ca ars si merse la ea urmand sa fie casatoriti in taina de calugarul Lorenzo.


Actul III

Scena 1


Benvolio si Mercutio intr-o piata publica intalnindu-se cu Tybalt care il cauta pe Romeo.Cand Romeo aparu Tybalt incepu sa adreseze vb grele la adresa sa.Romeo l-a lasat in pace dar Mercutio scoate sabia si se ia la lupta cu el, Tybalt il omora din cateva miscari pe Mercutio dupa care fugi.Dupa cadva timp Tybalt se intoarce sal omoare si pe Romeo,dar Romeo nervos il omoara pe Tybalt tot din cate va miscari, dupa care fugi fiindca printul se apropie de acele locuri impreuna cu tot alaiul sau. Benvolio ramase sai povesteasca lui ducelui ce sa intamplat ,dar cu toate acestea printul dadu ordin ca Romeo sa fie exilat din Verona .


Scena 2


Doica afla de incident si ii spuse Julietei ca reia nu-i pasa de moartea varului ei Tybalt ci de exilarea lui Romeo. Toti Capuletii il plangeau pe Tybalt numai Julieta il plangea pe Romeo. Ei ii era teama ca acesta sa nu fie prins si omorat . Atunci doica ii spuse sa stea linistita ca ea merge sa-l caute la chilia calugarului unde stia sigur ca este .


Scena 3


Bine zise doica. Romeo , dezamagit ,statea in chilia calugarului preferand mai de graba sa moara decat sa fie alungat de langa iubirea vieti lui . In acel moment doica intra in chilie si se intelese cu Romeo ca la noapte sa treca pe la Julieta. Auzind acestea , Romeo se incuraja de-abia astepta sa vina acel moment.


Scena 4


Capulet sotia sa si Paris cazura de acord ca joia urmatoare sa se marite Julieta cu Paris .Lady capulet avea sa treaca , inainte , de culcare prin camera fetei sa-o vesteasca si sa inceapa pregatirile .


Scena 5


Romeo si Julietastteau sus in balconul fetei in timp ce parintii fetei planuiau nunta sa. Intre timp veni doica de-i anunta ca e timpul ca Romeo sa plece si ca lady Capulet se indreapta spre iatacul fetei.Cand Romeo pleca,lady Capulet intra in camera fetei, gasind-o plangand.Crezand ca ea-l plange pe Tybalt, incepu sa-l vorbeasca de rau peRomeo.Dupa aceea ii mai spuse si ca joia urmatoare se va marita cu Paris..Atunci isi facura aparitia doica si Capulet.Auzind acesta ca fiica lui nu vrea sa se marite incepu sa o blestemesi ii spuse ca daca ea nu vrea,o va duce cu forta la biserica si pleca .Auzind acestea, chiar si doica ii spuse Julieteisa-l uite pe Romeo si sa se marite cu Paris,fiindca e un om mult mai bogat si mai frumos.Dupa ce termina si doica Julieta pleca la chilia calugarului Lorenzo.
Actul IV


Scena 1


La calugar era si Paris care veni sa-i spuna sa se pregateasca de nunta . Juliata se intalni cu Paris care ardea de nerabdare sa se casatoreasca .Dupa ce schimbara cateva vb el pleca . Julieta marturisi calugarului ca ea mai bine se omoara decat sa se casatoreasca cu Paris .Auzind acestea calugarul ii dadu fetei o sticla cu substanta verzuie pe care ea sa o bea cazand untrun somn adanc ca si cum ar cadea moarta . Intre timp el ii va trimite vorba lui Romeo sa vina de graba iar dupa ce Capuleti o vor ingropa el va veni cu Romeo si o vor dezgropa urmand sa plece in Mantua orasul in care traia Romeo de cand a fost exilat.


Scena 2


Intr-o incapere erau Capulet sotia sa si doica care dadusera ordina slujitorilor sa cheme oameni in secret si sa se pregateasca de nunta . Cand veni Julieta ea ii ceru iertare tatalui sau si pleca impreuna cu doica in camera sa sasi aleaga hainele pt a doua zi cand va avea loc nunta .


Scena 3


Dupa ce doica iesi Julieta ramase sigura in camera gandindu-se la consecintele faptelor pe care le va face de acum incolo .


Scena 4


Aici Capuleti se ocupa de mesele la care vor sta nuntasii . Spre dimineata Paris , acompaniat de lautari fu auzit de ei . Doica merse repede s-o trezeasca pe Julieta .


Scena 5


Dimineata cand a mers s-o trezeasca , doica incepu sa urle . Cand au venit Capulet si sotia sa si-au vazut-o moarta au inceput sa urle si sa blesteme ingeri morti de indurerati ce erau . Cand a venit si Paris si calugarul si nuntasi se cutremurara si au decis sa se pregateasca de inmormantarea sa . Intre timp Peter care nu stia de moartea fetei se certa cu lautari de ce canta o melodie de inmormantare.Actul V


Scena 1


Balthazar a venit si a spus lui Romeo ca a vazut-o pe Julieta moarta. Auzind acestea Romeo s-a necajit.In aceea seara si-a pus in cap sa plece spre Verona, asa ca l-a trimis pe Balthazar sa cumpere niste cai in timp ce el merse sa-si caute o otrava pe care sa o bea atunci cand o va vedea pe Julieta moarta.


Scena 2


Intre timp ,la Verona calugarul Lorenzo merse la calugarul Ioan pe care l-a trimis la Mantua sa-i trimita vorba lui Romeo despre tot ce s-a intamplat.Cand a auzit ca in Mantua nu merge nimeni fiind molima si nu se putea intra,calugarul Lorenzo isi pierdu firea si se hotari sa o scape el pe Julieta.


Scena 3


Paris ,care se afla linga cavoul Julietei plingand-o cu jale mare in suflet,era acolo cand Romeo a aparut.A vrut sa-l impiedice sa ajunga la Julieta provocandu-l la duel.Romeo a scos sabia si din cateva miscari il omori pe Paris.Isi aminti ca Paris este ruda cu Mercutio si-l du-se in cavou unde o vazu pe Julieta.De suparare scoa-se sticla cu otrava si o bau cazind jos otravit.

Intre timp in cavou aparu calugarul Lorenzo care se intalni acolo cu Balthazar care-i spuse ca acolo sunt Romeo si Julieta, precum si Paris intr-o balta de sange.

Intre timp se scula Julieta care vazindu-l pe Romeo mort scoase pumnalul si se ucise.Au sosit si strajerii care-i aduse pe Lorenzo si Balthazar in fata printului ,acestia povestindu-i toate cele intamplate.Printul a chemat cele doua familii Montague si Capulet reusind sa-i impace.
Copyright © Contact | Trimite referat