BALTAGUL - CARACTERIZAREA LUI NECHIFOR LIPAN, VITORIA LIPAN, DEMONSTRATIE CA E ROMAN referatBALTAGUL

demonstratie ca este roman

Romanul este o specie in proza a genului epic, de mare intindere, cu o actiune complexa, desfasurata pe mai multe planuri si la care participa numeroase personaje.

Romanul "Baltagul" prezinta aspecte ale satului muntenesc, in care obiceiurile nescrise sunt respectate cu sfintenie. Firul epic al romanului se deruleaza din momentul in care Vitoria Lipan, personajul principal, are convingerea ca barbatul ei Nechifor a fost omorat. I se arata semne rau prevestitoare si acest fapt o determina sa se consulte si cu preotul si cu ghicitoarea satului care incearca sa o linisteasca, spunandu-i ca Nechifor intarzie sa se intoarca acasa din cauza altei femei.

Dupa ce asteapta 40 de zile, in care timp posteste, isi pune in buna randuiala gospodaria, bate baltag si o trimite pe Minodora la Manastirea Varatic. Vitoria insotita de Gheorghita pleaca in cautarea lui Nechifor pe care il crede mort si pe care vrea sa il ingroape crestineste.

Naratorul prezinta etapele de drum al Vitoriei. Femeia poposeste la hanurile pe care le intalneste si are informatii despre Nechifor. In drumul ei, Vitoria intalneste o cumetrie si o nunta si are ocazia sa mai puna intrebari despre Nechifor.

La unul dintre hanuri, Vitoria afla primele informatii despre barbatul ei. Isi da seama ca el a disparut intre Suha si Sabasa, dupa ce a incheiat o tranzactie de oi cu alti doi negustori. Femeia reuseste sa ii cunoasca pe Calistrat Bogza si Ilie Cutui. Cautandu-si barbatul, Vitoria il gaseste in fundul unei rape.

Vitoria il ingroapa dupa datina si cheama la praznicul de inmormantare multa lume pe care o cunoscuse, inclusiv pe Bogza si pe Cutui.In timpul praznicului, Vitoria relateaza celor prezenti imprejurarile in care a fost ucis Nechifor Lipan si reuseste sa ii determine pe ucigasi sa se tradeze si sa isi recunoasca fapta.

Vitoria il pune pe Gheorghita sa il paleasca cu baltagul pe Bogza, razbunand in felul acesta moartea lui Nechifor.Totodata Vitoria primeste inapoi averea lui Nechifor pe care cei doi si-o insusisera in mod abuziv.

Dupa indeplinirea acestei datorii morale, Vitoria si Gheorghita pleaca inapoi urmand sa revina la mormantul lui Nechifor, la parastasul de 40 de zile cand o vor aduce si pe Minodora.

Actiunea romanului "Baltagul" se desfasoara pe un singur plan reprezentat de drumul Vitoriei in cautarea lui Nechifor. In roman exista un personaj principal : Vitoria si mai multe personaje secundare printre care se numara Gheorghita, Bogza si Cutui; Anastase Balmez.

In prezentarea Vitoriei, naratorul imbina procedee ale caracterizarii directe cu cele ale caracterizarii indirecte. Trasaturile de caracter ale Vitoriei se desprind indeosebi din faptele ei, din relatiile pe care le are cu drumetii intalniti in cale, din vorbele pe care le spune. Desi nu mai este tanara Vitoria pastreaza ceva din frumusetea de odinioara si isi iubeste barbatul la fel ca la inceput. Hotarirea ei de a pleca sa il caute poate fi explicata numai prin intensitatea sentimentelor ei, si prin dorinta de a-l inmormanta crestineste si a infaptui un act de dreptate.

Nechifor Lipan este un personaj absent despre care aflam doar din inormatiile culese de Vitoria. Gheorghita care isi insoteste mama in aceasta calatorie, se transforma intr-un tanar matur capabil sa isi asume raspunderile tatalui sau. Bogza si Cutui, ucigasii lui Nechifor, intruchipeaza ticalosia si lipsa de scrupule, goana dupa avere. Ei sunt pedepsiti pentru crima de insasi sotia mortului, Minodora, fiica Vitoriei si a lui Nechifor, este trimisa la manastire cat timp Vitoria lipseste.

In universul taranesc prezentat in roman exista elemente traditionale cum sunt nunta, botezul, inmormantarea, credinta in vise si in semne ale naturii si elemente de civilizatie cum sunt telegraful, calea ferata, prefectura si bani.

Romanul care are o intriga politista, aduce in prim plan o femeie puternica, inteligenta adoptata lumii pe care o cunoaste cu un pronuntat spirit justitiar.


CARACTERIZAREA LUI NECHIFOR LIPAN


Nechifor Lipan este un negustor de oi caruia ii place sa povesteasca tot felul de istorii, cand merge la cumetrii si la nunti. Conditia negustorului de oi care isi duce turmele la munte, cand vine primavara si le coboara la iernat cand se apropie iarna este reprezentata de Nechifor, despre care naratorul precizeaza " ca are radacini la locul lui, ca si bradul".

Portretul fizic al lui Nechifor apare inca din primele pagini ale romanului: are mustata neagra, sprancene aplecate, este indesat si spatos si navalnic la manie. Vitoria il iubeste de mai bine de 20 de ani si intarzierea lui o nelinisteste.

Alte informatii referitoare la Nechifor Lipan le aflam de la hangii pe care I-a cunoscut in drumurile sale. Toti il recunosc dupa calul negru tintat si caciula brumarie.Hangii il admira pentru ca face cinste tuturor, pentru ca nu uita niciodata sa isi hraneasca si animalele si pentru ca uneori face slujbe animalelor care il insotesc.

Nechifor este insa condamnat de hangii ca are curajul de a pleca la drum in toiul noptii.Mos Pricop ii spune Vitoriei, ca Nechifor a cinstit la el la han si a plecat fara sa ii pese de intuneric, fiindca avea la el pistoale incarcate. Ca sa-si aline singuratatea, Nechifor obisnuia sa cante din solz.

Nechifor este omorat miseleste ca sa i se fure oile si banii si va fi ingropat dupa datina de catre Vitoria. Nechifor seamana intocmai cu muntenii din legenda pe care el insusi o spune: traieste cea mai mare parte a anului in mijlocul naturii ascultand sunetul talancilor. Toate dezlantuirile naturii se abat asupra lui. Departe de nevasta si de prunci, ca toti muntenii, Nechifor are o inima usoara, se bucura de ce este al lui, are o muiere frumoasa si iubeata si este intampinat pretutindeni cu citera si bautura.

CARACTERIZAREA VITORIEI LIPAN


Personajul principal al romanului "Baltagul" este Vitoria Lipan care este prezentata de catre narator atat prin procedee ale caracterizarii directe, cat si prin procedee ale caracterizarii indirecte.

In primele pagini ale romanului naratorul ii face Vitoriei un portret fizic, referindu-se la "ochii ei caprii" si la "lumina castanie a parului".

Tot de la narator aflam ca munteanca are o fire darza si nu se sfieste sa il infrunte uneori pe Nechifor, barbatul ei. Totodata naratorul afirma ca Vitoria isi iubeste barbatul la fel ca in prima zi , cu toate ca aveau copiii mari.

Tot o modalitate de caracterizare directa este si opinia altor personaje referitoare la Vitoria. Astefel ucigasul lui Nechifor, Bogza, considera ca Vitoria umbla cu vorbe impotriva lui ca sa il invrajbeasca cu Ilie Cutui. In drumul ei din han in han, Vitoria recurge de multe ori la umilinta, din dorinta de a starni compatimirea interlocutorilor si de a-i face sa ii spuna cat mai multe despre barbatul ei. Uneori cand se vaicareste, Vitoria vorbeste despre sine: "Graiesc si eu ca o minte slaba ce ma aflu".

Personalitatea puternica a Vitoriei Lipan se manifesta insa prin faptele ei, prin comportament, prin modul in care intelege sa isi faca datoria fata de Nechifor.

Intr-o toamna ca atatea altele aproape de Sf. Andrei, Vitoria este extrem de nelinistita, pentru ca Nechifor nu se intoarce ca de obicei acasa, pentru iernat.. Ca orice femeie simpla, Vitoria este superstitioasa si crede in vise care prevestesc moartea lui. Felul ciudat in care il viseaza pe Nechifor calare, trecand spre asfintit o revarsare de ape, cocosul care canta cu spatele intors la ea ii confirma Vitoriei moartea lui Nechifor. In momentul in care se hotaraste sa plece in cautarea lui, Vitoria tine post 40 de zile, se consulta si cu preotul, dar si cu o ghicitoare din sat, isi pune gospodaria in buna randuiala si bate baltag pentru Gheorghita, pe care il va lua cu ea. Pe Minodora o trimite la manastire la Varatic. Comportamentul muntencei scoate in evidenta spiritul gospodaresc si chibzuiala.

Vitoria pleaca pentru prima oara de acasa si se adapteaza foarte usor mediului pe care il cunoaste. Poposeste din han in han si peste tot are informatii referitoare la Nechifor. Pentru ca se teme de raufacatori, Vitoria nu spune niciodata ca are bani la ea si respinge cu fermitate orice tentativa a vreunui drumet de a se apropia prea mult de ea.

Vitoria reuseste la un momentdat sa identifice locul in care a disparut Nechifor. Tot iscodindu-i pe drumetii popositi la han, Vitoria ajunge la Sabasa unde il gaseste pe Lupu, cainele lui Nechifor. Acesta o va duce la rapa unde zacea Nechifor. Innebunita de durere, Vitoria incepe sa pregateasca cele de cuviinta pentru inmormantare. La praznicul de inmormantare ii va invita si pe Bogza si pe Cutui pe care ii banuieste ca l-au ucis pe Nechifor. Cu mult sange rece ea povesteste mesenilor imprejurarile mortii lui Nechifor si reuseste in felul acesta sa il faca pe Bogza sa se dea de gol. Gheorghita il paleste cu baltagul iar cainele rupe lantul si se arunca spre el. Bogza isi recunoaste crima inainte de a-si da sufletul si astfel Vitoria isi face dreptate si obtine promisiunea de a recapata si bunurile lui Nechifor.

Vitoria este o femeie inteligenta si intreprinzatoare care infaptuieste un act de dreptate si in acelasi timp un ritual stravechi, ingroparea trupului celui mort. Reconstituirea crimei in cele mai mici detalii scoate in evidenta capacitatea Vitoriei de a face legaturi intre toate informatiile pe care le avea. In acelasi timp, Vitoria capata protectia prefectului Anastase Balmez care consimte ca femeia are dreptate si ca ucigasul lui Nechifor trebuie pedepsit.

Dupa ce isi implineste datoria morala fata de Nechifor, Vitoria se pregateste sa se intoarca acasa unde isi va relua vechile indeletniciri. Cu toate ca a trecut printr-un moment extrem de nefericit, Vitoria gaseste in ea taria de caracter de a accepta viata asa cum este si de a lua in piept toate greutatile.