Balada populara Manastirea Argesului - comentariu referatBalada populara

Balada populara este o creatie in epica in versuri al carui autor este anonim si care infatiseaza o intamplare petrecuta demult.O astfel opera epica este si balada Manastirea Argesului deoarece intamplarea realizata este dramatica, personaje sunt prezentate in antiteza .

Ele traiesc sentimente puternice in sufletul autorului .Elementele reale se imbina cu cele imaginare este prezentata legatura cu natura ,figurile de stil contribuie la realizarea artistica si se imbina naratiunea si descrierea cu dialogul.

Ea este o creatie populara care porneste de la existenta unei minunate constructi a carei aparitie incearca sa o explice de acea

Sunt vizibile elemente specifice legendei in aceasta creatie populara.

Intamplarile realizate sunt numai un pretext deoarece prin dramatismul lor si prin personaje conturate are si trasaturile baladei populare.

Deci in concluzie balada Manastirea Argesului este o balada legendara.

Fiind o creatie epica autorul popular narator obiectiv realizeaza la persoana a-III-a un sir de intamplari care se constitue in momentul subiectului.

Continutul acestei balade poate fi prezentat pe scurt :

In prima parte a textului se sugereaza ca Domnitorul negru Voda si mesterii cautau un loc pentru ridicarea unei manastiri .

Acest loc il reprezinta un zid parasit unde mesteri se apuca de treaba dar ce se construia ziua se darama noaptea

Sub amenintarea pedepsei cu moartea mesterii inceteaza sa stea dar in zadar

Mesterul Manole are un vis in care Dumnezeu ii transmite ca pentru ridicarea manastiri sa jerfeasca pe prima fiinta care va aduce de hrana lor. spre nefericirea lor prima fiinta este chiar Ana sotia lui atunci se roaga la dumnezeu si invoca fortele naturi pentru a opri-o dar in zadar.

Infrangandu-si durarea si teama manole se apuca de treaba .Dupa ridicarea manastiri mesteri sunt intrebati de Negru Voda daca mai pot face alta si mai frumoasa si mesteri afirmand ca da Voda i-a lasat pe acoperis .

Mesterii isi fac aripi de sindrila si incearca sa zboare da in zadar.In aceasta opera personajele sunt putine si prezentate in antiteza ;

Manole este personajul principal creator de arta si de frumos, orgolios (pentru ca refuza sa construiasca un zid care se surpa noaptea),are un moment de slabiciune (atunci cand o zideste pe Ana), da dovada de tarie de caracter (atunci cand ies supinele Anei din zid)

Negru voda este personajul secundar si el sete un iubitor de arta si de frumos dar este egoist deoarece totul vrea sa i se cuvina lui .

Ana este personajul episodic impresioneaza prin frumusetea ei fizica dar si prin devotamentul fata de sotul ei ,se supune lui(cand o zideste in zid)

Personajele deoarece sunt prezentate in antiteza au caractere opuse

Ele trezesc sentimente puternice :Manole si Ana de dragoste de admiratie ,de compatimire iar Negru Voda de ura si dispret.

Procedeile artistice sunt intr-un numar mare;

Epitete ; ploaie spumegata ,

Comparatie ;sotia lui ca floarea campului

Personificari ;brazii ca despoaie,

- Hiperbola;

fiind o creatie epica predomina naratiunea care se inbina cu dialogul prin care este descris locul dar si tabloul de natura.

In inchere este vorba de versificati etc.