Descrierea Castelului Peles referatCastelul Peles

Carol vine in tara ca principe ,dupa lovitura de stat impotriva lui Alexandru Ioan Cuza .In acelasi an a venit si la Sinaia unde este gazduit la manastirea din localitate .Placandu-i locul el isi exprima dorinta de a-si cladi aici o resedinta de vara si decide ridicarea castelului in localitatea care se numea Podul Neagului ,pe locul cunoscut sub numele de Pietrele Arse .In noiembrie 1869 ,la indemnul ministrilor sai Carol 1 se casatoreste cu principesa Elisabeta de Wield ,fiica lui Albreght Duce de Prusia .In aceste conditii se punea problema unei resedinte de familie .

Lucrarile incep in toamna anului 1873 ,iar la 10 august 1875 a fost pusa piatra de temelie a castelului .Razboiul de independenta din 1877-1878 a intrerupt lucrarile care se vor relua in primavara anului 1879.Inaugurarea oficiala are loc la 7 oct. 1883 iar constructia parcurge doua etape.

Arhitectii castelului, in prima etapa (1878-1883)Wilhem Doderel si Johannes Schultz au conferit arhitecturii exterioare un pronuntat stil renascist german .Aceasta se caracterizeaza in linii mari prin asimetria diferitelor corpuri si turnuri ,utilizarea predominanta a lemnului sculptat alcatuirea planurilor verticale si integrarea intr-un peisaj pitoresc. Alte lucrari se vor desfasura incepand din transformarile si amplificarile considerabile au fost facute de arhitectul ceh, Karel Liman

Terasele castelului concepute initial in stilul ranasterii italiene tarzii sunt ornamentate cu statui ,vase ,coloane,fantani care concura cu arhitectura peisagistica a ansamblului

Este de remarcat faptul ca arhitectii din ambele perioade au reusit sa imbine si in decoratia interioara diferite stiluri:renasterea italiana tarzie ,baroc german si austriac ,stilul anilor 1900,turcesc .

Patrimoniul artistic al castelului este divizat in mai multe categorii :decoratia din lemn ,mobilierul,vitraliile,armele si colectia de arta(plastica si decorativa).

Colectia de arme cuprinde peste 4000 de exemplare ,colectie care la randul ei poate fi divizata in :arme de parada,de vanatoare,arme albe si arme de foc ,piesele datand din secolul al xv-lea si xix-lea.

Mobilierul de arta cere decoraeza majoritatea incaperilor castelului cuprinde piese originale datand din secolul al xvi-lea ,al xx-lea ,realizate in cunoscute ateliere europene din Mainz ,Munchen,Viena,Hamburg.

Vitraliile au fost achizitioante intre 1883 si 1914 .O parte din ele sunt originale ,piese elvetiene si germane din secolul al xv-lea ,al xviii-lea .altele dateaza din sec xix-lea si inceputul sec xx-lea . aceste vitralii au fost lucrate in atelierele din Zettler(munchen),Zwolfer(Viena)

in domeniul artei plastice se disting picturi originale semnate de Gustav si Ernest Klimt ,Franz Match,Dora Hinz si chiar Regina Elisabeta,dar si o serie de copii dupa pictori celebri .

Publicul vizitator are ocazia sa admire toate aceste valori patrimoniale in cadrul expozitiei de baza a muzeului si in acelasi timp sa cunoasca cateva pagini din istioria Romaniei