Doina populara Frunza verde magheran referatFrunza verde magheran

- doina populara -

Doina este o opera literara lirica, in versuri, specifica folclorului romanesc, prin care se exprima toata gama de sentimente, ce este insotita, de obicei, de o melodie adecvata.Doina populara "Frunza verde magheran", este cunoscuta si sub numele de "Mehedinteanul". Aceasta este culeasa de catre Vasile Alecsandri si inclusa in volumul "Poezii populare romanesti". Prin urmare, aceasta opera are autor anonim.

Pentru a demonstra ca aceasta opera este populara, putem aduce cateva argumente. Se pot observa versurile scurte, usor de retinut, pentru a putea fi cantate, se observa prezenta eului liric, care este voinicul "mehedintel", care a fugit de la parinti ca sa colinde codrii si sa se fortifice pentru a-i bate pe dusmanii tarii romanesti.

Se intalnesc multi termeni populari ca: "frunza verde (element din natura)", "craca (creanga)", "a impanzi (a acoperi)" etc.

In poezie, versurile sunt egale, iar primul vers este si titlul poeziei (fapt ce se intalneste frecvent in doinele populare).

Aceste afirmatii demonstreaza faptul ca aceasta este o doina populara haiduceasca si, deci, o opera lirica, deoarece se intalnesc verbe si pronume la persoana I singular (verb - "sunt nascut", pronume - "eu", "in mine"), iar versificatia este proprie acestei specii literare.

Strofele sunt inegale, versurile sunt scurte si aproximativ egale, rima este pereche, masura versurilor este egala, cu exceptia ultimei strofe care este de 8 silabe si nu de 7 silabe ca restul, iar ritmul este trohaic.

Nici figurile de stil nu lipsesc din poezie, acestea fiind foarte numeroase. Se intalnesc cele retorice ca: "Cine-a merge dupa el?"- interogatie retorica, "Aoleo! ce foc de dor!" - exclamatie retorica, de asemenea intalnim si metafore "frunzi de fag" (la tara), "ma arde focul" (nu se poate abtine), epitete "inima de otel" (puternic, epitet metaforic) "tipa sufletul" (dorinta nespusa) etc.

In poezie, predomina dorinta de a lupta pentru tara, mandria de a fi oltean, roman si ostean.

Aceste sentimente sunt specifice taranului roman. in poezie, eul liric este orice taran roman animat de dorul voiniciei. In acest fel am demonstrat ca poezia "Frunza verde magheran" este o doina populara de haiducie (de voinicie).