Comentariu Amintiri dintr-o calatorie de Calistrat Hogas referat

Amintiri dintr-o calatorie


Lectura "Amintiri dintr-o calatorie'' este o descriere in proza in care autorul isi exprima starile sufletesti fata de natura .

Neobosit calator al potecilor de munte , Calistrat Hogas ne prezinta maretia naturii oferindu-ne nenumarate tablouri literare.Fragmentul din manual face parte din cap. "Spre Manastiri ". Insotit de o calauza C.Hogas alege drumul cel mai lung si cel mai rau al Varatecului . Cat timp merg pe sub umbra paltinilor si a fagilor "cat lume de batrani"si prin bolti de verdeata drumul este mai placut .Linistea este tulburata doar de glasul vantului "cu un farmec nespus "

Dupa ce trec de aceste singuratati constata ca salbaticiunea naturii a fost profanata " de acei zgarietori de copaci " Continuandu-si drumul dau de luminis unde se face simtita prezenta  omului deoarece fagi si paltini "cat lumea de inalti" care erau taiati si doborau tot in cale .

Au parte de o zi deosebit de arzatoare in care soarele " alb de fierbinte ce era ploua cu foc" . Fac un popas la o cabana parasitea dupa care urca o colina infatisandu-se in fata lor Valea Cracaului.Isi potolesc setea dintr-un parau "limpede ca picatura de roua .Urca coline "lutoase si seci " iar dupa cea din urma colina se infatiseaza tinutul Baltestiului prilej pentru a se extazia in Maretia naturii.

Casele "albe si curate "cu gradini si siruri nesfarsite de plopi,blonzi si brazi batrani. Acest tinut este asemanat unui taram de basm ca "un cuib de zane".

Acestia isi satura ochii si sufletul di aceste maretii ale naturii apoi pornes indarat spre drumul Varatecului .
Peisajul prezentat este perceput atat vizual cat si auditiv.

Domina imaginile vizulale : "trunchiuri albe si goale ,case albe si curate, oras alb, bolti de verdeata ,brazi posomorati , brazi ametitor de inalti dar sunt percepute si imaginile auditive : glasul vantului , trasnitura colosala dar si oracaitul broastelor .

Densitatea insusirilor aceluias obiect este redata prin epitetul dublu "trunchiuri albe si goale "si "coline lutoase si seci''. Pentru a arata unele insusiri acesta folosesteepitetul antepus .Sunt folosite si epitetele cu rol personificator :

"brazi posomorati ", "glasul vantului'. Natura capata insusiri omenesti .La realizarea imaginilor contribuie epitetele cromatice : "brazi blonzi, case albe si curate ,bolti de verdeata " etc.Prin elasticitatea tablourilor descrise este o lucrare ampla si multimea elementelor componente formeaza ceva desavarsit .

Acasta modalitate de scrire il claseaza pe Hogas la locul de cinste al scriitorilor originali cu opera originala .


Copyright © Contact | Trimite referat