Eseu - Motivul drumului - cu exemple din literatura referatMotivul drumului ( eseu cu exemple din lit.)

Drumul in viata ni-l alegem singuri . Parintii incearca sa ne calauzeasca cat suntem mici in directia cea buna , dar decizia trebuie sa o luam noi . Inaintea drumului propriu-zis , se afla multe poteci , ispititoare , colorate pietruite cu gresii stralucitoare , pe care suntem tentati sa le urmam . Cei care cedeaza ispitei realizeaza de-abia prea tarziu ca drumul care urmeaza este de fapt trist , izolat si ingust .

Cei care aleg poteca simpla si aparent monotona au cele mai mari satisfactii in final . Pas cu pas , incet si sigur ei se indreapta spre drum . Drumul care ii va duce spre fericire si implinire sufleteasca . Un drum poate mai putin sclipitor , dar plin de viata , de iubire , de muzica si de lumina . Este un drum deschis , care ofera privelisit minunate . Binenteles , exista urcusuri si coborasuri . Cateodata mai dam si peste gropi , dar ele au rolul sa ne faca mai puternici . Ele ne ajuta sa dobandim experienta , pentru a nu mai cada intr-o alta groapa asemanatoare .

Putem lua ca exemplu personajul principal din opera literara a scriitorului Ion Creanga , 'Amintiri din copilarie' , Nica . Acesta este indrumat de catre parintii sai pe tot parcursul copilariei . Mama sa il indeamna sa invete , trimitandu-l la scoala si la biserica . Ea face sacrificii pentru a-i darui lui un viitor mai bun . Dar drumul pe care il va alege flacaul in cele din urma ramane la latitudinea lui . El va lua decizia finala . O decizie riscanta , dar necesara .

Se poate face referinta si la Remy , personajul principal al romanului 'Singur pe lume' de Hector Malot . Spre deosebire de Nica , Remy nu are pe nimeni care ar putea sa-i arate calea cea buna , sa-l invete deosebirea dintre bine si rau . Dar are in schimb un suflet mare , o intuitie buna si o deosebita capabilitate de adaptare care il ajuta sa devina independent si sa-si faca multi prieteni .Oricare ar fi drumul ales in viata , trebuie sa ne asumam niste responsabilitati si sa fim constienti de piedicile care ne vor fi puse pe parcurs . Oricat de rau ne-am impiedica , trebuie sa avem puterea de a ne ridica si de a continua . Principalul este sa nu ne lasam niciodata batuti si sa tindem spre un trai mai bun . Sa luptam pana ne atingem telurile si sa facem totul cu rigurozitate . Atunci vom putea spune intr-adevar ca ne-am implinit scopul in viata : cand ajungem la capatul drumului si nu regretam nimic si putem sa ne uitam inapoi cu placere .Nota:

A nu se folosi de catre elevii Licelui 'J. Honterus' din Brasov !!! In special de catre cei care o au ca profesoara pe d-na Dobrescu. ( De altfel ca toate referatele si eseurile sub pseudonimul 'vanilla' )

Marimea eseului este de aprox. 1 pag si jumatate pe caiet dictando format A4 .Copyright © Contact | Trimite referat