Comedia O noapte furtunoasa - AMORUL DINTRE RICA VENTURIANO SI ZITA referat
AMORUL DINTRE RICA VENTURIANO SI ZITA IN
 COMEDIA 'O NOAPTE 
 FURTUNOASA'
Marele nostru dramaturg Ion Luca Caragiale sa nascut la 30 ianuarie 1858

in satul Haimanale ,din judetul Prahova.

Opera sa este diversa cuprinzand atat creatii ale genului dramatic("Napasta")cat si al genului epic("O noapte furtunoasa", "Conul Leonida fata cu reactiunea","O scrisoare pierduta " si D-ale carnavalului"),a publicat nuvele si de asemenea este creatorul schitei romanesti.

Faimoasa comedie "O noapte furtunoasa" a facut o revolutie in teatrul romanesc.

In toate personajele sale Caragiale prezinta ceva comic,in special in Rica Venturiano in care prezinta tipul de gazetar tipic in epoca sa ,Rica Venturiano este un exemplu de gazetar demagog,din cind in cind agitind faze fara sens cu ticuri latinizante.

.Puterea de caracterizare a personajului de catre puncte diferite de vedere este foarte mare in opera lui Caragiale,Rica Venturiano este puternic caracterizat de catre Jupinul Dumitrache :un vagabont ,un scirta scirta pe hirtie,coate goale,moftangiu,

papugiu,mate fripte,pungas etc.

In aparenta personajul naiv Jupin Dumitrache,personajul central al piesei,care tine foarte mult la onoarea de familist si care este inselat chiar de catre mina lui dreapta Chiriac.


Intre Rica Venturiano si Zita este o dragoste la prima vedere,de neanteles de pe urma careia are de suferit destul. Rica Venturiano o confunda pe Zita cu Veta sora ei,careia ii face o declaratie de dragoste.

Rica este inebunit dupa Zita si de amorul ei "Sunt nebun de amor;da,fruntea mea i-mi arde ,tamplele-mi se bat,sufer peste poate,parca sunt turbat",el este nefericit si iubeste la nemurire.Veta ramane uimita si speriata,amenintand-ul pe Rica Venturiano ca va striga,dar intr-un final Veta isi da seama ca defapt Rica o confundase cu Zita sora ei si nu dorea sa se afle.

Rica Venturiano vede in ochii iubitei sale ca nutreste aceleasi sentimente ca si el desi a avut multe de indurat pana sa ajunga la inima ei.

Din seara de la Iunion" el devine nebun dupa Zita si se ia dupa ea pana la Stabilimen, unde era pe aproape de a deschide un conflict.Dar in urmatoarea seara iubirea ii inspira curaj si se tine dupa Zita,Veta si Jupin Dumitrache pana in suburbie unde ii taie calea niste caini.

Rica Venturiano este atit deindragostit de Zita incat risca sa fie omorat de catre Jupan Dumitrache si Chiriac cand este surprins in casa Vetei,dar este salvat de catre Zita.

Cand Veta ii povesteste Zitei aceasta se sperie mai ales cand ii spune ca la trimis pe monserul"ei pe portita dinspre maidan care era inchisa si avea ulucile foarte inalte.

Rica Venturiano isi compara iubita cu un angel radios,cu luceafarul ,care straluceste sublim in noaptea tenebroasa a existentei sale".

Declaratia de dragoste a lui Rica Venturiano contine multe epitete si metafore cu ajutorul carora isi exprima sentimentele de iubire fata de iubita sa.


Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani