Balada Culta - Pasa Hassan referat

Pasa Hassan - balada culta1.IntroducereIstoria cu intamplarile ei extraordinare reprezinta o sursa importanta pt. creatia lui George Cosbuc.Intre poeziile ce infatiseaza evenimente glorioase ale trecutului se afla "Pasa Hassan" avand ca pct.de plecare faimoasa batalie de la Calugareni,unde Mihai Viteazul i-a invins pe turci.

2.Cuprins

A.Realizata dupa modelul baladei pop.,poezia este o creatie epica in care autorul evoca fapte extraordinare savarsite de personaje exceptionale prezentate prin antiteza si hiperbola.Avand aceste caracteristici si apartinand unui autor cunoscut,"P.H"ilustreaza specia baladei culte.Intamplarile sunt impresionante si sunt redate prin procedee stilistice si de prozodie mai elaborate ca intr-o bal.pop.

B.Ca op.ep.,poezia cuprinde un narator,prezent aici in postura unui martor, privitor al evenimentelor.Totodata,apar actiunea si personajele ca elem.definitorii ale unei creatii epice.

C.Prezenta naratorului este exprimata discret prin vb.la pers.a III-a(se azvarle, o-mparte,zoreste) ca si prin imag.hiperbolica a bataliei si a fugii lui Hassan,in care se sugereaza ca naratorul insusi e impresionat de evenimente.Totodata, prezentand lasitatea conducatorului turc,naratorul isi dezvaluie ironic dispretul fata de acest mod de comportament al unui conducator.

D.Actiunea se dezvolta gradat,marcand momentele subiectului prin confruntarea armatei romane cu cea otomana,iar apoi prin urmarirea vijelioasa a pasei.Primele trei strofe redau expozitiunea si descriu panoramic locul bataliei si imaginea armatelor.Mihai apare in frunte,croind drum printre pagani ostasilor sai.Incrancenarea luptei e redata prin imagini auditive si vizuale(urland ienicerii,ca volbura toamnei se-nvarte el roata).Rapiditatea loviturilor este subliniata prin aglomerare de verbe.Aici,pers.principale,Mihai si Hassan apar in antiteza:Mihai e un bun strateg in iuresul luptei,iar Hassan derutat sta deoparte.

Intriga il infatiseaza pe voievodul roman dezlantuit ca o furtuna,dornic sa-l infrunte pe pasa direct:"Stai,pasa!".In ochii ingroziti ai turcului,Mihai se reflecta ca o forta vijelioasa sugerata prin metaforele furtuna,tunet,munte,ger.Acest portret hiperbolic arata curajul si eroismul lui M.si da proportii legendare, fabuloase:"Dar,iata-l!E voda,ghiaurul Mihai!".In desfasurarea actiunii se infatiseaza fuga ingrozita a pasei.Spaima coplesitoare a fugarului este exprimata prin metafore si epitete hiperbolice ca: 'ghiara de fiara','suflet de vant','barba valvoi'.Punctul culminant reda disperarea fugarului ajunsa la apogeu:desi isi pierde turbanul,nu se opreste sa-l ridice.Vesmintele ii sunt o piedica,singurul lui gand fiind sa scape cu viata.

Aici,naratorul isi arata ironia,notand dispretuitor "mananca pamantul","ii dardaie dintii", "e galben-pierit".Deznodamantul,cuprins in ultima strofa incheie traseul lui Hassan,care se salveaza in propriile tabere.Imaginile nu ascund ironia,caci naratorul comenteaza momentul prin expresii ca:"fuga e buna","bietul pasa","sa zaca de spaima o luna".

E.Modul de expunere dominat este naratiunea,specifica baladei alaturi de care apar secvente descriptive,de portret,cateva replici de dialog exprimand relatiile dintre personaje.

F.Versificatia se realizeaza in textul de 12 strofe cu ritm amfibrahic,rima imperecheata si imbratisata si masura neregulata.Fiecare strofa are un vers scurt,specific poeziei lui Cosbuc,in care se sublinaza ideea intregii strofe.

3.Incheiere

Avand ca model balada populara, "Pasa Hassan" infatiseaza prin antiteza si hiperbola intamplari si presonaje deosebite din trecut,ilustrand astfel toate trasaturile baladei culte.


Copyright © Contact | Trimite referat