FISA DE LECTURA - BANDITUL DIN LLANO ESTACADO referat
FISA DE LECTURATITLUL CARTII : BANDITUL DIN LLANO ESTACADO

AUTORUL : KARL MAY

EDITURA : CORINT

DATA :BANDITUL DIN LLANO ESTACADOIn Texas, New Mexico, se plimba un calaret singuratic. Era un tanar de vreo douazeci si sase de ani pe nume Richard Klausen. El era poet.

Deodata calul s-a oprit, era la capatul puterilor. Calaretul a scos ocheanul si a vazut ceva care se misca. S-a apropiat si  s-a intalnit cu un om ranit. Richard Klausen l-a hranit pe omul ranit, Tom Summerland.

Impreuna ei au plecat in cautarea "lemnarilor" care i-au furat lui Tom Summerland pepitele si ceva praf de aur pe care le-a adunat pentru fratele sau, avocatul Bill Summerland. Au mers ce au mers, pana ce s-au intalnit cu "lemnarii". Poetul si-a scos tomahawk-ul si l-a ranit pe capetenia "lemnarilor". Apoi Richard Klausen si Tom Summerland au plecat fiecare pe drumul lui.

Poetul a ajuns in statul Arkansas unde s-a intalnit cu familia bancherului Olbers. Fred Wilson, pretendentul fiicei bancherului, Marga, l-a batjocorit pe Richard Klausen. Domnisoara, avand un suflet nobil l-a rugat pe Wilson sa inceteze.

Poetul a facut un popas la primul han care i-a iesit in cale. Si-a lasat calul in grija grajdarului si a cumparat un ziar unde a citit un anunt, ca o doamna pe nume mama Smolly primeste in gazda un om cinstit care va avea acces la biblioteca si va primi mancare.

Poetul a intrebat unde sta mama Smolly si a plecat spre casa ei .La usa a iesit Sarah, servitoarea care a chemat-o pe stapana ei .Richard Klausen s-a prezentat in fata proprietarei, care imediat l-a recunoscut, l-a poftit in casa si i-a aratat volumele de poezii din biblioteca scrise chiar de el. Ba chiar mai mult, ea l-a luat in gazda in cea mai buna camera pe care o avea.

Langa casa mamei Smolly se afla casa bancherului Olbers. Intr-o zi  Tom Summerland i-a facut o vizita bancherului. El a inceput sa povesteasca tot ce i s-a intamplat. Marga a auzit si l-a rugat pe Tom Summerland sa-l descrie pe domnul Klausen, cel care i-a salvat viata. Atunci femeia si-a dat seama ca era vorba de omul pe care Wilson l-a batjocorit.

Din camera lui Richard Klausen se vedea in casa familiei bancherului Olbers. Poetul a vazut-o pe Marga, a luat un creion, o foaie de hartie si cu sufletul inundat de sentimente a scris o poezie. Dupa cateva momente Richard Klausen a recitit poezia si s-a dus la o tipografie. Redactorii i-au publicat poezia in editia de dimineata a ziarului.

Poetul s-a intors acasa la mama Smolly si a vazut doua umbre. A doua zi dimineata, poetul a intrebat-o pe Sarah cu cine era cu o seara inainte. Fata i-a spus ca a fost cu Fred Wilson si ca il iubeste.

Intr-o zi fiica bancherului i-a facut o vizita mamei Smolly. In acea vizita Marga a aflat ca Richard Klausen locuia in casa vecinei ei. Intre timp poetul a intrat in camera unde erau cele doua prietene. Marga si Richard Klausen au facut cunostinta. Inainte de a pleca fiica bancherului l-a invitat pe poet la clubul tatalui sau.

Cand a ajuns la club l-a auzit pe Wilson spunandu-i bancherului ca o iubeste pe fiica lui. Intr-o incapere alaturata se afla Tom Summerland care s-a bucurat foarte tare cand l-a revazut pe salvatorul sau. Tom l-a prezentat pe Richard Klausen bancherului Olbers, care l-a invitat la el acasa.

Wilson s-a dus la Sarah si i-a spus sa lase usa descuiata seara ca el va veni sa vorbeasca cu ea. Seara Fred Wilson i-a spus "iubitei" lui sa se imbrace ca un baiat, sa poata fugii impreuna si sa descuie camera oaspetelui.

Dupa cateva clipe a plecat la casa bancherului. Richarh Klausen, Marga, Tom Summerland si domnul Olbers discutau despre viata poetului. Cand au inceput sa vorbeasca despre "lemnarii" care l-au jefuit pe Tom Summerland, Wilson a intrat, nervos si a scos un cutit. Marga a lesinat pe loc. Toti s-au speriat,iar Fred Wilson a fugit. Imediat ce fiica bancherului si-a revenit poetul l-a demascat pe Wilson si au plecat pe urmele lui.

Intre timp banditul a intrat in camera lui Richard Klausen si i-a furat portofelul cu bani. Poetul s-a intors in camera, iar Wilson s-a ascuns sub birou. Marga a iesit pe balcon pentru a-l vedea pe poet si deodata a strigat, anuntandu-l ca banditul e in camera lui. Cei doi s-au luptat, dar Fred Wilson a reusit sa fuga impreuna cu Sarah.

Tom Summerland si Richard Klausen au plecat in  Texas pentru a-l cauta pe bandit, la fratele lui Antonio Molez.

Cand au ajuns ei s-au intalnit cu Sarah si i-au explicat tot ce s-a intamplat cu "iubitul" ei. Fosta servitoare a mamei Smolly i-a spus lui Richard Klausen si lui Tom Summerland unde este Wilson si au plecat in cautarea lui.

Deodata s-a auzit un strigat de femeie care cerea ajutor. Poetul si prietenul sau

i-au salvat pe contele Hermano si pe contesa. Drept rasplata contele si contesa i-au invitat in casa lor. Acolo Richard Klausen si Tom Summerland au aflat ca Wilson a fost arestat  si va fi judecat.

Poetul, prietenul sau si Sarah s-au imbarcat pe vasul Union si au plecat spre Marga si familia ei.

Cand au ajuns Sarah s-a intors la mama Smolly. Bancherul Olbers si-a recuperat banii furati de Wilson si adusi de poet si prietenul sau.

Marga si Richard Klausen erau fericiti mai ales ca urmau sa se casatoreasca.