Fisa de autor - Ion Luca Caragiale - VIATA, OPERA referatFisa de autor


ION LUCA CARAGIALE


VIATA

Ion Luca Caragiale s-a nascut pe data de 29 spre 30 ianuarie 1852 in satul Haimanale, astazi numit Ion Luca Caragiale.

Tatal sau, Luca Stefan Caragiale a fost avocat la Ploiesti.

Mama sa, Ecaterina Karaboa il da la scoala unde l-a avut ca invatator pe Basil Dragosescu.I.L.Caragiale absolveste prima clasa de gimnaziu in particular, iar celelalte trei clase la gimnaziul "Sfintii Petru si Pavel" din Ploiesti.In anul 1868el este inscris la Conservatorul de arta dramatica din Bucuresti, la clasa de "declamatie si mimica" a unchiului sau, Costache Caragiale.

In 1870 il cunoaste pe Mihai Eminescu, sufleur in trupa lui Pascaly.De la 20 iunie si pana la 24 octombrie, Caragiale a fost copist la Tribunalul Prahova.Intre anii 1871-1872 a fost al II-lea sufleur si copist la Teatrul National din Bucuresti.

In anul 1885 se naste fiul sau , Mateiu Caragiale.

In 1888 a fost director al Teatrului National din Bucuresti.

In 1889 se casatoreste cu Alexandrina Burrelly, fiica arhitectului Gaetano Burrelly.

In 1893 se naste fiul sau Luca.Dupa un an, I.L.Caragiele are si o fiica, Ecaterina Caragiale.

In 1904 calatoreste in Italia, Franta si Germania.In anul 1905 Caragiale se stabileste la Berlin.

In zorii zilei de 9 iunie 1912 Ion Luca Caragiale moare in urma unui atac de cord in locuonta sa de la Schoneberg - Berlin.A fost adus in tara si ingropat la Bisarica "Sfantul Gheorghe". La 22 noiembrie 1912 este reinhumat in cimitiril Bellu, alaturi de Mihai Eminescu si Cosbuc.OPERA

In anul 1873 primele incercari literare ale lui Ion Luca Caragiale i.au fost publicate in revista "Ghimpele" semnand cu pseudonimul "Car si Palicar".Semneaza cu numele sau, pentru prima oara in "Revista Contemporana", poemul "Versuri".

El a fost corector al ziarului "Unirea democratica".In 1887, impreuna cu Mihai Eminescu incepe colaborarea la "Timpul".Pentru scurt timp el este revizor scolar in Arges-Valcea.

In 1884 se joaca in permiera opera bufa "Hatmanul Baltag" scrisa impreuna cu Iacob Negruzzi.

In 1896 apare volumul "Schite usoare".Tot atunci conduce revista "Epoca Literara" avandu-l ca secretar pe St.O.Iosif.

In 1901 I.l.Caragiale implineste 25 de ani de activitate literara si publica volumul "Momente".In anul 1910, la Editura "Adevarul" se tipareste volumul "Schite noua" .