Date biografice - Ion Ghica referat

Ion Ghica1816--12 august s-a nascut scriitorul Ion Ghica ca fiu al lui Dimitrie Ghica si al Mariei Campinaru1830--Frecventeaza cursurile profesorului de franceza Vailant,dascal al generatiei de scriitori revolutionari.

1853--Ion Ghica aprins de activitatea Societatii Filarmonice traduce comedia lui Moliere ''Pretioasele ridicule'',jucata de elevi.Pleaca la studii in Franta.Il cunoaste acolo pe Vasile Alecsandri.Preocuparile tanarului Ion Ghica, tinand seama de dorintele familiei,trebuiau sa se indrepte in domeniul medicinei,apoi al chimiei.Ion Ghica patrunde in lumea intelectuala a Parisului.

1836--Ion Ghica trece examenul de bacalaureat  in litere la Sorbona.

1837--Se pare ca a urmat cursurile Scolii centrale de arte si manufacturi.

1838--Ion Ghica trece si examenul de bacalaureat in stiintele matematice.Se inscrie la Scoala de mine.Colaboreaza la ziarul parizian''Le National'(si in 1839)

1840--Ion Ghica se intoarce in tara.Are diploma de inginer.Intentioneaza sa se ocupe de exploatarea salinelor,sa fie profesor la colegiul Sf.Sava .Refuzat,i se propun,in schimb,posturi administrative care erau in traditia rangurilor boieresti.are legaturi cu Ion.campinaru,viziteaza la inchisoare pe Gr.Alexandrescu si pe N.Balcescu.

1841--La sfarsitul acestui an pleaca la Iasi.Traieste in mijlocul framantarilor revolutionare ale generatiei sale.La Academia Mihaileana a predat cursuri de geometrie descriptiva,de geologie si mineralogie,apoi de economie politica.

1842--Viziteaza impreuna cu Gr Alexanrescu manastirile din Oltenia.Si unul si altul vor consemna evenimentul in operele sale.

1844--Ion Ghica colaboreaza la ''Propasirea'',se ocupa de tiparirea acestei reviste.Pleaca spre Paris.

1845--Ia fiinta''Societatea studentilor romanii'',al carei presedinte va fi I.Ghica,iar secretar C.A. Rosseti.

1846--Se reintoarce in tara

1847--Casatoria lui Ion Ghica cu Alexandrina Mavros.Participa la lucrarile ''Asociatiunii literare a Romaniei''.In aceasta perioada planuieste romanul ''Istoria lui Alecu Soricescu.

1848--Membru in comitetul revolutionar si in comisia suprema executiva.Este trimis la Constantinopol.Ion Ghica tine ca activitatea emigrantilor celor doua tari romanesti sa se uneasca in acelasi efort comun.Colaboreaza in perioada exilului la ''Journal de Constan-tinopole'

1853--I.Ghica tipareste la Paris brosura ''Derniere occupation de Princiautes par la russie'

1854--Primeste sa fie guvernatorul insulei Samos,unde va ramane mai bine de 4 ani.

1858--Se intoarce in tara,cu gandul de a candida pentru Adunarea electiva.

1859--Este prim ministru si ministru de interne.

1861--Colaboreaza cu ''Revista romana'',condusa de Al Odobescu .Pubilica lucrarea ''Reorganiza-rea Romaniei'.Partea I:''Comuna'

1865--Publica ''Convonbiri economice'',una din operele sale de maturitate stiintifica.

1866--Publica''Omul fizic si intelectual''

1869--Scoate ziarul''Opiniunea constitutionala''

1874--Este ales membru al Academiei Romane

1875--Devine presedintele acestei institutii

1877--Este numit director general al teatrelor. Publica''Amintiri despre Gr.Alexandrescu' ''Analele Academiei Romane'

''O cugetare politica'

1879--Incepe sa isi scrie opera sa capitala''Scrisori catre Vasile Alecsandri'',pe care o va continua in ani urmatori,tiparind-o in cea mai mare parte in''Convorbiri literare''

1881--I.Ghica este numit ministrul Romaniei la Londra.Activitate diplomatica si politica. Continua sa-si redacteze ''Scrisorile''

1889--Se tipareste volumul ''Amintiri din pribegia dupa 1848'.''Noua scrisori catre Vasile Alecsandri''.

1890--Isi incheie cariera diplomatica.Se retrage la Ghergani,unde isi termina zilele in anul 1897.

1905--Apar volumele ,,Scrisori ale lui Ghica catre V.Alecsandri.