Date biografice - poetul Tudor Arghezi referat

TUDOR ARGHEZI


1880--23 mai vede lumina zilei, la Bucuresti, Ion N. Theodorescu. Pseudonimul sau Arghezi e explicat de catre scriitor in legatura cu Argesis (numele vechi al raului Arges).

1891-1896--Cursurile liceului Sf. Sava.

1896--Debut literar sub influenta 'magistrului' Macedonski, in Liga ortodoxa, semnand Ion Theo.                                             

1900-1904--Poetul e cativa ani calugar la Cernica.

1905-1910--Calatorie in strainatate. Putin timp la Paris, apoi la Manastirea Cordelierilor, unde e asaltat sa devina catolic. Plictisit de insistente, se muta la Geneva, unde scrie poezii, asista la cursurile Universitatii si, ca sa-si castige existenta, lucreaza intr-un atelier dinti de aur, inele si capace de ceasornice. In 1909 viziteaza Italia.

1912-1916--Revine in Romania. La Facla, Viata romaneasca, Teatru, Rampa publica versuri, pamflete, articole polemice s.a.

1918-1919--In timpul realizarii Romaniei Mari, e inchis doi ani, impreuna cu 11 ziaristi si scriitori (intre care si Ioan Slavici), la penitenciarul Vacaresti, acuzat de tradare, pentru ca se pronuntase pentru neutralitatea Romaniei.                                                           

1927--Apare cu mare intarziere prima sa carte de poezie Cuvinte potrivite.

1928--Sub directia sa, apare ziarul Bilete de papagal.

1929--Prima carte in proza Icoane de lemn.                      

1931--Placheta de versuri Flori de mucigai legata, ca si Poarta neagra, de anii de detentie. Tot acum, pentru copii, publica volumul in proza Cartea cu jucarii, inaugurand o directie secundara in creatia scriitorului, ce va continua, mai apoi, cu volumele stiute de scolari: Cantec de adormit Mitzura, Buruieni, Martisoare, Prisaca, Zdreanta s.a. Manualele scolare cuprind multe creatii destinate copiilor.
1934--Romanul Ochii maicii Domnului (dragostea

materna si devotamentul filial).

1935-- Versuri de seara                                                    

1936--Cimitirul Buna-Vestire, roman.                               

1939--Hore, volum de versuri                                          

1942--Romanul Lina, de fapt lung poem in proza.

1943--Sub genericul Bilete de papagal (ziarul Informatia zilei) publica indeosebi pamflete usturatoare, pentru care e cercetat de politie. La 30 sept., apare exceptionalul pamflet Baroane, atacand pe ambasadorul german von Killinger. Ziarul e imediat confiscat, scriitorul e inchis la Bucuresti si in lagarul de la Tg. Jiu.

1944--Iese din lagar.                                                         

1944-1967--In anii 'dictaturii proletariatului', dupa o perioada de retinere, este 'reabilitat', distins cu titluri si premii, ales membru al Academiei Romane, sarbatorit ca poet national la 80 si 85 de ani. S-a bucurat de mari avantaje in regimul comunist, ca si Sadoveanu, colaborand cu autoritatile si scriind poezii sociale pe placul acestora. Publica poemul 1907- peisaje, Cantare omului, Stihuri pestrite, Poeme noi, Cu Bastonul prin Bucuresti.

1966--Se stinge, rapusa de cancer, sotia sa de o

viata, Paraschiva.

1967--Moare si el, fiind inmormantat, alaturi de Paraschiva, in gradina casei din str. Martisor. Funeralii nationale. Casa e astazi muzeu, intretinut de fiica sa MitzuraCopyright © Contact | Trimite referat