Test evaluare pentru clasa a VIII-a referat
EVALUARE
1.Selectati minimum doi termeni din familile lexicale ale substantivelor:frunze,ochi,cantec,iubire.


Frunze:frunzulita,frunzis

Ochi:ochisori,

Cantec:cantecel

Iubire:iubit


2.Ce sensuri capata in text verbul repetat in pozitie initiala si finala "am legat"(la ochi)?Aveti in vedere cele patru combinatii sintactice ale sale.


Era necesara aceasta precizare :"la ochi" pentru a nu se confunda cu celelalte sensuri, datorita procesului de omonimie:

"de unde lega mama o sfara cu motocei"---a impreuna-a uni strans

Florile acelea s-au legat bine.---(despre plante)a prinde rod

I-a legat viata pentru totdeauna---(inv.)a lasa prin testament

Verbul in pozitia initiala are rolul de a ajuta la realizarea presonificarii copacilor("am legat copacii la ochi") pentru a se obtine o imagine clara asupra ceea ce se prezinta in subiectul poeziei.Sensul in text a verbului "a lega "este acela de a impreuna.


3.Identificati 5 elemente personificate prezente in universul poetului.


Primul element care este personificat sunt copacii ("am legat copacii la ochi") acesta fiind primul elemet intr-o enumeratie.Apoi a fost personificate frunzele("cu un hohot de frunze"), pasarile ("am legat pasarile la ochi"),urmand tristetea ("am legat tristetea la ochi") si apoi soarele ("esti acolo a zis  soarele").toate aceste personificari sunt amplasate simetric si consecutiv ceea ce ajuta la o mai buna intelegere a subiectului poeziei.


4.Grupati expresiile poetice din text in jurul substantivelor si verbelor, conform tabelului.

A lega (la ochi)

A gasi

Copacii

"Am legat copacii la ochi"

si le-am spus sa ma gaseasca"-"si copacii m-au gasit imediat"

Pasarile

"Am legat pasarile la ochi"

"si le-am spus sa ma gasesca"---"si pasarile m-au gasit"

Tristetea

"Am legat tristetea la ochi"

"Si I-am spus sa ma gaseasca"

Sentimentele

"Pe care am incercat sa le leg"

"a gasi"


5.Ce sensuri au metaforele:"basma verde","basma de nori"

Metafora este figura de stl prin care ,in baza unei asemanari comune,se inlocuieste un termen propriu cu unul figurat,printr-o comparatie subinteleasa.

Metafora "basma verde" este procedeul prin care autorul vrea sa puna in valoare ceea ce are mai semnificativ un copac, adica coroana de frunze.Tot prin aceasta culoare se exprima bogatia,moderatia,echilibrul cadrului

Prin metafora "Basma de nori" se face legatura intre pasari si cadrul cel mai important in viata acestora adica cerul.aceasta basma imaginara si fantastica ajuta la crearea unui cadru de basm,unui cadru putin feeric dar nu exagerat.


6.Care sunt efectele poetice din ultima strofa? Argumentati,avand in vedere:

-elementele personificate

-semnificatie enuntului Esti acolo

-repetarea,modul si aspectul folosit al vrebului a ascunde

-o alta semnificate desprinsa de voi

-viziunea de viata a poetului


In ultima strofa autorul ne prezinta finalul.Aici se gasesc diverse figuri de stil : personificari ("a zis soarele","Mi-au zis toate lucrurile"),efectul acestora fiind de a infrumuseta poezia,enumeratii ("nu te mai ascunde.Nu te mai ascunde")care accentueaza mesajul transmis,expresii("pe care am incercat sa le leg la ochi.") cu ajutorul carora se obtine un final impresionant ,un final ce da de inteles un lucru ce facem cu totii,adica doriinta de a ascunde de a nega lucruri care sunt adevarate.

Enuntul "Esti acolo" are rolul de a inlocui vocea soarelui ,de a ne dovedi ca sorele este personificat si ca are darul de a putea vorbi.

Prezentul verbului "a ascunde" arata un timp infinit care nu este legat numai de subiectul poeziei ci este si un indemn catre noi, acela de a nu fugi de greutatile vietii si sa acceptam totul asa cum este.

"Mi-au zis toate lucrurile  

Si toate sentimentele "

Aceste versuri sunt o dovada la faptul ca totul se poate afla si ca cineva acolo sus ne vede si ne va face sa platim pentru greselile noastre.Autorul recunoaste acest lucru.

Din textul acestei poezii se poate citi modul de gandire a poetului,Marin Sorescu.El a incercat sa pacaleasca natura,pasarile,soarele dar totul a fost in zadar deoarece a fost vazut si asculat ,pentru ca apoi adevarul sa ii fie pus in fata.