Simbolistul George Bacovia - Decembre referat

GEORGE  BACOVIAS-a spus ca  e, prin formatiune, un simbolist, dar isi depaseste epoca, apartinand popeziei romane moderne. E legat strans de orasul natal, Bacau, pe care in sine il vedea violet, cenusiu, sur. Nedorind sa profeseze avocatura, care a invatat-o la facultate, s-a dedicat poeziei. A fost hartuit, mereu, de boala - fapt reflectat in versurile sale sumbre, dar originale, care au creat "atmosfera bacoviana": ploua mereu, frunzele cad, corbii strabat vazduhul, pe strada trec procesiuni funebre, decorul banal, amantii sunt bolnavi, copiii subrezi, cadavrele se descompun, pretutinderi e planset, tuse agonie, moarte.Titlul ma duce departe, in atmosfera bacoviana, la care gandesc acum. Decembre, ar putea fi pur si simplu, forma veche a ultimii luni ai anului. Insa sunt convinsa ca e ceva mai profund, ca sfarsitul. Tremuri cand auzi de sfarsit, vijelie, intuneric in zi, ca "zapada ne-ngroape" si ca e "cat gardul", ca e "potop-napoi si nainte", dar asta e lumea lui Bacovia si o traim si noi studiindu-i boala versului sau.

"Te uita cum ninge decembre

Spre geamuri, iubito, priveste

Mai spune s-aduca jaratec

Si focul s-aud cum trosneste."

Poetul isi indeamna iubita sa priveasca la tipm "cum ninge decembre" si "s-aduca jaratec" pentru ca vrea foc: "focul s-aud cum trosneste".

­­Tot vorbind cu cea apropiata de suflet, o roaga sa "mane fotoliul spre soba", de parca ar vrea sa-si tina trupul la cald, pentru a-l incalzi, dar nu, acesta vrea "la horn sa asculte vijelia" pe care o egaleaza cu zilele sale prin cuvantul "totuna" si-si continua gandul dupa o linie de pauza, "as vrea sa le-nvat simfonia".

Ce vroia Bacovia sa zica prin ceea ca vrea sa invete simfonia vijeliei sau a zilelor sale, nu pot sti, pot doar sa presupun ca "uratul" iernii era mai frumos decat "amarul"

vietii sale.

Poetul are nevoie de atentie, cald, dragoste si insista prin:

"Mai spune s-aduca si ceaiul,

Si vino si tu mai aproape -

Citeste-mi ceva de la poluri,

Si ninga zapada ne-ngroape. "

Daca eroul liric va fi incalzit de un ceai, daca o va avea alaturi pe cea, care il intelege si-i ca citi "de la poluri", va fi indiferent: "si ninga", atat de neinteresat, incat sa da mortii imagineare de iarna: "zapada ne-ngroape". Va fi fericit:

"Ce cald e aicea la tine.

Si toate din casa mi-s sfinte; - " (si din nou de iarna:)

"Te uita cum ninge decembre" (ea raspunde fericirii prin zambet, la care el:) "Nu rade citeste inainte."

Bacivia ii zice "x"- interlocuitoarei sale sa "mai spuna s-aduca si lampa - ", ca "e ziua si ce intuneric" Dar nu noaptea din zi il ingrozeste, cel mai mult il cutremura zapada, care-i "cat gardul" si ca "a prins promoroaca si clampa". Si totusi o indeamna sa priveasca: "te uita"   

Strivit de indiferenta sau de frica, spune ca:

"Eu nu ma mai duc azi acasa"

si cu urmatorul vers precizeaza cauza:

"Potop e-napoi si nainte",

dar ce simbolizeaza asta? De ce "potop"? Nu, el aici nu vorbeste despre inundatia de omat si nici de casa materiala, Bacovia zice de acel "acasa", care e frica din George Vasiliu scolarul, si de acel potop de rau, urat, ciudatenie si moarte din trecut si viitor. A hotarat sa traiasca doar cu prezentul. Si din nou un fel al melancoliei:

"Te uita cum nunge decembre," si pare-mi-se ii zambeste la bucuria iubitei: "Nu rade citeste inainte."

Decembre, e o capodopera, si nu o nebunie a unui om genial de ciudat!