Motivul maicutei batrane - balada Miorita referat


Miorita

(motivul maicutei batrane)
Motivul maicutei batrane este ultimul episod al baladei , care cuprinde cele doua portrete : al baciului si al mamei . Maicuta , este "batrana cu braul de lana" , doua epitete care dau contur portretului fizic si amintesc de lumea oierilor .

Dar poetul anonim si-o imagineaza in miscare , cautandu-si feciorul .

"Maicuta batrana ,

Cu braul de lana ,

Din ochi lacrimand ,

Pe camp alergand ,

De toti intreband

Si la toti zicand : "

Mama se framanta , alearga si plange , atitudinea evidentiata de verbele la gerunziu :"lacrimand , alergand , intreband , zicand ", cuvinte care dezvaluie grija si dragostea nesfarsita a mamei pentru fiu .

Portretul baciului moldovean


Poetul anonim alcatuieste baciului portretul fizic de o deosebita frumusete . Acesta capata contur din cuvintele mamei care alearga pe camp , in cautarea celui disparut .

"Cine-a cunoscut ,

Cine mi-a vazut

Mandru ciobanel ,

Tras printr-un inel ?

Fetisoara lui ,

Spuma laptelui ;

Mustacioara lui ,

Spicul graului ;

Perisorul lui ,

Pana corbului ;

Ochisorii lui ,

Mura campului ;

Portretul tanarului este pus in evidenta prin enumerare de epitete , metafore si prin diminutive care dezvaluie dragostea mamei pentru fiu :"ciobanel , fetisoara , mustacioara , perisor ". Intelegem ca baciul era un tanar frumos , cu trasaturi fizice deosebite . Acestea sunt sugerate de poet prin sensul figurat al cuvintelor - fetisoara ca spuma laptelui , mustacioara ca spicul graului .

Dar frumusetea fizica este completata de insusirile morale care la un loc alcatuiesc un portret complex al baciului moldovean .

De la inceputul baladei , poetul a dezvaluit harnicia si priceperea baciului moldovean . Astfel ca bogatia in turme a starnit invidia celorlalti doi care au planuit complotul .

"Ca-i mai ortoman

S-are oi mai multe ,

Mandre si cornute ,

Si cai invatati ,

Si caini mai barbati .

Ciobanul iubeste natura , mioarele , ii place sa pastoreasca . El intelege reactia mioarei si ii asculta sfatul . In fata mortii ce-l pandeste el este calm , nu se inspaimanta o infrunta cu barbatie

Prima dorinta formulata in fata mioarei dovedeste dragostea de natura de caini si de oi . Vrea sa fie inmormantat alaturi de caini si de oi .

"In strunga de oi

Sa fiu tot cu voi ,

In dosul stanii

Sa-mi aud canii ".

O dragoste si grija nesfarsita dovedeste fata de mama lui , pe care vrea s-o fereasca de vestea nenorocirii ce-l pandeste .