Naratiunea prezenta in D-l Goe - Ion Luca Caragiale referatIonele Sorin

D-l Goe…

(naratiune)

Ion Luca Caragiale s-a nascut in anul 1852 in comuna Haimanale si a murit in anul 1912 la Berlin.

Printre operele sale se numara:

  • comedii: „ O scrisoare pierduta”, „ D-ale carnavalului”

  • momente si schite: “ Bubico”, “ D-l Goe…”, “ Five o’ clock” 45993oxu48bsm9b

  • proza: “ Canuta om sucit”, “ La hanul lui Manjoala” 

Totalitatea intamplarilor, evenimentelor spuse in ordinea pe care o foloseste autorul formeaza o naratiune.

 

“D-l Goe” este o schita.

Cele trei asteapta impreuna cu Goe pe peronul din urbea X sosirea trenului Accelerat care sa ii duca la Bucuresti de 10 mai, pentru a-l salva pe puisor de la o noua repetentie.

Asteptand trenul, doamnele ii admira costumul de marinar tanarului Goe si in urma discutiei filologice despre pronuntarea cuvantului “marinar” este acceptata forma impusa de Goe, care este laudat, desi afost obraznic.

Familia se urca in vagon, ocupand locuri datorita unor tineri politicosi.

Goe refuza sa intre in cupeu si ramane pe culoar „ca barbatii”, iar palaria impreuna cu biletul ii este smulsa de vant, desi un tanar il sfatuieste pe Goe sa nu scoata capul pe fereastra.

Apoi, apare conductorul care cere cucoanelor biletele la control, iar cele trei dame sunt nevoite sa-i mai plateasca lui Goe un bilet, iar pe deasupra si o amenda, desi i-au explicat conductorului ca puisorul a pierdut biletul cand a scos capul pe fereastra.

Dar peripetiile lui Goe nu se opresc aici. El se loveste de clanta compartimentului si incepe sa urle, iar damele sunt intristate ca va sta cu capul gol la Bucuresti, deoarece toate pravaliile sunt inchise. Mai tarziu ramane blocat in toaleta si damele sunt foarte speriate sa nu cumva sa ii vina rau puisorului. Dupa ce conductorul il elibereaza pe captiv, Goe iese pe coridor cu mam’mare si, fiind curios, incepe sa traga de masina cu maner.

La mijlocul kilometrului 24, trenul se opreste dintr-odata, iar in vagonul in care se afla vinovatul, controlorii o vad decat pe mam’mare cu puisorul in brate.

Pe parcursul calatoriei, cele trei dame care-l insotesc pe Goe se maimutaresc, se comporta ca niste copii, pentru a-i fi pe plac puisorului.

Trenul soseste cu intarziere de cateva minute la Bucuresti, iar cucoanele impreuna cu tanarul Goe se suie in trasura si merg la “bulivar”.

Principalul mod de expunere folosit in “D-l Goe” este naratiunea.

In “D-l Goe…” naratiunea se face la persoana a treia, persoana autorului, cand acesta nu participa la actiune si prezinta detasat faptele.