Fabula Cainele si catelul - Grigore Alexandrescu referatCainele si catelul

de Grigore Alexandrescu


"Cainele si catelul" este o opera literara epica deoarece este povestita o intamplare, pusa pe seama animalelor iar firul narativ se desprinde din dialogul dintre personaje, caci scrierea este conceputa ca o mica sceneta cu trei personaje, fiecare individualizat de la inceput de catre autor. Samson, "dulau de curte ce latra foarte tare", "un bou oarecare" si catelul Samurache prezentat la inceput "ca simplu privitor ".Fabula incepe direct cu afirmatiile ipocrite ale dulaului Samson despre egalitatea intre toate dobitoacele, acesta exprimandu-si dezaprobarea fata de cei care se lauda cu obarsia lor nobila :

"Cat imi sunt de urate unele dobitoace

Cum lupii , ursii , leii si alte cateva

Care cred despre sine ca pretuiesc ceva ."

Pentru a fi mai convingator in sustinerea ideii de egalitate, aduce ca argument exemplul tarilor civilizate unde toate se schimba si se da apoi pe sine pilda de modestie :

"Cat pentru mine unul fiestecine stie

C-o am de bucurie

Cand toata lighioana, macar si cea mai proasta,

Caine sadea imi zice, iar nu domnia voastra."

Incantat de cuvintele si atitudinea lui Samson, catelul Samurache isi manifesta sincer adeziunea fata de ideile exprimate, numindu-i "fratii mei".

Auzind aceasta indrazneala, Samson "plin de manie" trece la invective si chiar la amenintarile cu bataia, fara a uita sa precizeze diferenta de rang intre el si bou, pe de o parte si catelul Samurache pe de alta :

"Noi fratii tai potaie !

O sa-ti dam o bataie

Care s-o pomenesti."

Insistenta catelului "- Dar ziceati" il infurie si mai tare pe Samson care nu tolereaza nici o explicatie si isi exprima clar adevarata opinie asupra egalitatii :

"Adevarat vorbeam

Ca nu iubesc mandria si ca urasc pe lei

Ca voi egalitate, dar nu pentru catei."

Concluzia este continuta in ultimile versuri ale poeziei:

"Acestea intre noi adesea o vedem

Si numai cu ai mari egalitate vrem."

Fabula "Cainele si catelul" infatiseaza aspiratia spre parvenire si de aceea discursul lui Samson este insotit de demagogie. Pentru a-si atinge scopul apeleaza la minciuna, la ipocrizie si falsa modestie.

Catelul Samurache sugereaza pe omul simplu si naiv care ia drept adevaruri vorbele nesincere ale dulaului si va plati pentru credulitatea sa. Cel de-al treilea personaj, "un bou oarecare" face parte din categoria care a reusit sa se ajunga fiind un parvenit recent.

"Cainele si catelul" este o fabula pentru ca prin intermediul animalelor satirizeaza diferite aspecte negative ale oamenilor: demagogia, ipocrizia, minciuna.