Caracterizarea personajului pozitiv din basm referatBasmul

- personaj pozitiv -


Deoarece basmele reprezinta " poezia dorintelor implinite " si nazuintele poporului spre o viata fericita si multumita , ele aduc in prim plan personajele exemplare , exceptionale , care sunt purtatorele acestor idealuri , in final, implinite . De aceea majoritatea basmelor iau drept titlu chiar numele personajului principal , asa cum este si cazul creatiei populare " Praslea cel voinic si merele de aur .Acest basm fascineaza nu numai prin ineditul intamplarilor , dar si prin complexitatea personajului principal care , desi fiu de imparat , intruchipeaza insusirile alese ale omului din popor .

Cu toate ca este dispretuit de tatal sau , Praslea I se adreseaza cuviincios si isi asuma cu modestie misiunea : " - Eu nu ma incumat a prinde pe hoti , ci zic ca o incercare de voi face si eu , nu poate sa-ti faca nici un rau ." Istet si precaut , isi ia " carti de cetit , doua tepuse , arcul si tolba cu segeti " , reusind sa-si alunge somnul si sa-l raneasca pe hot . Aceeasi istetime , dublata de un acut simt al anticipatiei , dovedeste si atunci cand , dandu-si seama de intentiile fratilor mai mari , leaga de franghie o piatra sau cand se angajeaza ucenic argintar .

La aceste insusiri se adauga vitezia si curajul cu care ii infrunta si ii omoara pe zmei , bunatatea sufleteasca ( el salveaza puii de zgripturoaica ) , darzenia si tenacitatea dovedite in atingerea scopului propus .Cinstit si correct , dar si generos , mezinul ii iarta pe fratii cei mari , pedeapsa urmand sa fie data de forta divina in a carei dreptate el credea cu tarie .

Daca toate aceste trasaturi de caracter sunt obisnuite , Praslea are si unele insusiri supranaturale : el este inzestrat cu o forta impresionanta ( il baga pe zmeu in pamant pana la gat , omoara balaurul ) , cunoaste si intelege graiul corbului si al fapturilor de pe alt taram , are capacitatea de a se metamorfoza in foc , transforma palatele in mere si reuseste sa faca o furca de aur care sa toarca singura si o closca cu pui de aur .

Din toate insusirile sale se observa ca Praslea este un personaj complex , o impletire de insusiri omenesti si fabuloase prin care este definit un anumit ideal etic de cinste si adevar .

Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani