Doamna Ruxanda - caracterizare - nuvela Alexandru Lapusneanul referat

Nuvela

-caracterizare personaj feminin -

Doamna RuxandaFiind o nuvela , opera literara "Alexandru Lapusneanul " are un numar relativ redus de personaje fata de roman , dar mai multe decat schita , iar accentual cade pe caracterizarea personajului principal .Cu toate acestea o prezenta remarcabila o face si Doamna Ruxanda , sotia personajului principal . Ea apare ca personaj secundar si este fiica , sora si sotie de domn , simbolizand frumusetea , bunatatea , iertarea si intelegerea .

Direct , prin descriere , autorul ii evidentiaza mai intai vestimentatia aleasa si frumusetea ei vestita , realizandu-i portretul fizic : " Peste zobonul de stofa aurita , purta un benisel de felendras albastru , blanit cu samur , a carei manece atarnau dinapoi ; era inchisa cu un colan de aur , ce se incheia cu mari paftalme de matostat , impregiurate cu petre scumpe , iar pe gurmanjii ei atarna o salba cu multe siruri de margaritar . Silicul de samur , pus cam intr-o parte , era impdobit cu un surguci alb si sprijinit cu o floare mare de smaragde . Parul ei , dupa moda de atuncea se imparteaaa despletit pr umerii si pe spatele sale . Figura ei avea acea frumusete , care facea odinioara vestite pe femeile din Romania ."

Imbracaminta si tinuta ei degaja somptuozitate , fiind la inaltimea rangului sau domnesc .

Iubitoare si supusa isi apreciaza sotul caruia ii adreseaza cuvinte pline de afectiune si respect : " bunul meu domn " , " viteazul meu sot " , " maria ta este puternic ".

Fire sensibila , nu suporta violentele si este hotarata sa impiedice pe Lapusneanul de la noi crime , aducandu-i diverse argumente : " Ce-ti lipseste mariei tale ? N-ai cu nime razboi ; tara e linistita si supusa . Judeca ca dupa viata este si moarte, si ca maria-ta esti muritor si ai sa dai sama ! "Indarjita in hotararea ei , nu cedeaza nici atunci cand voievodul se manie si devine impulsive , si insista cu orice risc , exprimandu-si energic dorinta .

Principalul procedeu de caracterizare a ei , folosit de autor , este antiteza cu Lapusneanul . Daca acesta este dur , titanic , crud , ipocrit , impulsive , doamna Ruxanda este o fire angelica , suava , delicata , sensibila , sincera si supusa .

Antitezei i se adauga caracterizarea directa prin descriere , cu ajutorul careia autorul ii realizeaza portretul fizic , insistand asupra vestimentatiei si frumusetii . Domnita Ruxanda este raportata , totodata , si la celelalte personaje , in afara de Lapusneanul . Ea reactioneaza , astfel , in functie de amenintarea jupanesei cu cinci copii si a indemnurilor lui Spancioc si ale mitropolitului Teofan . Tot indirect sunt evidentiate insusirilesale prin intermediul dialogului , care-i releva si starile sufletesti si atitudinea in functie de imprejurari si de interlocutor .

Copyright © Contact | Trimite referat