Frumos si Sfant in opera drutiana referat

"Frumos si Sfint in opera drutiana"


Moto Ci traim pe-acest pamintMai avem un lucru sfant,

O cimpie, un sat natal,

O clopotnita pe deal,


Adunc moralizator si interesant construita opera drutiana. E o oglinda reflectoare acelor mai inalte simteminte caracteristice poporului moldovean. La Ion Druta zbuciumul si intregul circuit porneste de la ideea Frumos. Uneori vazut ca opera de arta, descoperit pe calea creatiei, alteori ca dimensiune valorica caracteristica unui Om. Si nu toti sunt Oameni. Caracterile antagoniste vin sa nu anteze ideea de Frumos si Sfint in opera drutiana. Aceste doua largi dimensiuni se extind la nivelul intregii creatii.

Categoriile estetice amintite poarta la druta amprenta unei mintalitati profund populare. Incercind sa intelegem ideia de sfintenie, e necesar sa patrunda in miezul gindirii poporului nostru. Aceasta intelegere nu ineamna folosire unor clisee decorative folclorice, nu echivaleaza cu frinturi de subiecte sau umbre de personaje imprumutate din creatia orala, ci presupune prezenta motivelor populare care cer a fi discifrate.

Erorii lui Druta sint mesagerii si intruchiparea vie a ideii de bine si frumos, idee cntradictorie manifestarilor antipodice-de esenta antimorala, antisociala, antinationala, antiumana .

Proza si dramaturgia drutiana isi gasesc intr-un punct intilnire, de aici si "unicitatea" lor, concordanta de senzuri si, pe alocuri, de structuri gramaticale.

In confirmarea ideii de apararea a idealului sau, Calin Ababii vine sa afirme acele nescrise, doar irabile norme etice ale moldovanului dintotdeauna, fiind adinc de "starea ecologica" proasta a moralitatii , indurerat de felul cum pe toate caile porneste sa se ruineze ce ce este mai sfint sufletului sau al acestui pamint-temelia odinioara durabila a vietii poporului.

Orecare ar fi povara destinului si oricit e-ar ingenuncheat, spiritul lor se inalta tot mai sus. Pastorul, Samariteanca isi asuma ferm, cu intreaga putere de vointa postura de aparator a tot ce avem mai sfant. Calin Ababii devine polenic si neirtator cind alaturi de tulburare echilibrului ecologic de declar ca si ratiunea umana se tulbura .

E remarcabila la Druta sensibilitatea, forta de patrundere momentele de criza, in celoe mai acute probleme ale vietii.

E caracteristica personajele drutiene o mare indaratnicie, una frumoasa, deoarece eroii asculta doar de glasul cugetului. Avind costeinta justetii actiuni lor, Samariteanca . Calin dar si Pastorul devin neinduplecati. Ei par arfi "frumotii nebuni"
Asociatia facuta de unii a imaginii lui Calin cu cea a Jeanei D'Arc nu e deloc una deplasata, si unul, si celalalt sint eroi care-si asuma ceea ce altii nu au indrazneala de a-si asuma-a. Prin spiritul lor de sacrificiu. Viata ii este redat cursul normal, iar Sufletul cunoaste sarbatorile de care are legitima nevoie.

Nuvelele "Toiagul pasatoriei" si "Samariteanca" sint orientate spre meditatii filozofice si simboluri etice. Trio-ul din "Frumos si Sfint" e si el simbolic, e un trio confidential, care dinclolo de supararile de moment, ramin fideli aceluias crez etic. Doar " atunci cand eram tustrei a fost frumos si sfint" e semnificativ in acest sens. Tot ce li sa intimplat fiind impreuna constituie un spatiu sacru, ale carui legi dicteza actiunile celor trei. Simbolica e si moartea filosofica a lui Calin, repetind-o parca pe cea a ciobanului din "Miorita".

Aproape toti eroii au firi poetice, casre se infioara in fata sacrului si a sublimului cautind cu infrigurare rostul trecerii prin lume a omului. Profund liric e si Pastorul din " Toiagul pasatoriei ". Asemeni fluierului fara oi, intreaga opera dritiana face sufletul sa zboare spre tot ce e demn, frumos si sacrus.

Toate cele trei opere inpresionaza prin dramatismul profund ce-l contin. Insa, mai ales in cazul protagonismului din "Toiagul pasatoriei", biuografia sa nu este una particularizata, ci exprima soarta unei colectivitati.

Daca demnitatea face si ea parte din categoria estetica a Frumosului, atunci "Toiagul pasatorii " si "Samariteanca" sunt elocvente in acest sens. Satul incearca sa-i distruga personalitatea, el insa prin nemarginita lui dragoste pentru pasatorie si cintec reusea sa domine satul. El a ramas sa dainuie in memoria satenilor ca exemplu de comportare vrednica, Calin Ababii e si el in permanenta lupta pentru prestigiul de individ de o inalta destoinicie si noblete.

Fiecare din eroi formeaza cupluri, ca in cazul lui Calin Ababii si Mihai Gruia, a caror cai de viata sint comparabile cu doua zigzaguri inversate. Samariteanca si sotul ei se intregesc anume prin deosebirile, ce ii diferentiaza. Pastorul si satenii, in permanent conflict ajung sa fie dominati de imaginea ciobanului. Respectiv, fiecare din membrii celor trei cupluri ramin a avea dreptatea si adevarul lor, modul de intelegere a lucrurilor. Adevarul e ca absoluta dreptate o au doar luati impreuna, chiar daca Pastorul, Samariteanca sau Calin pare fi adevaratii judecatori ai ideii de Frumos si Sfint.

Ceea ce uneste aceste texte e si memoria ce caracterizeaza fiece personaj. Un cadru Frumos si Sfint la Druta e si natura, care nu e doar un fundal, ci si "o forta dramaturgica reala, palpabila ", omul constituind o parte organica a ei. Mesajul drutian e formulat foarte clar si direct:de a pastra cu mare grija tot ce avem mai sfant in noi, tot ce avem mai frumos.                                               

Copyright © Contact | Trimite referat