Divina comedie - INFERNUL - De Dante ALIGHIERI - cercurile referat

Divina comedie

INFERNUL

De Dante ALIGHIERI
Dante – e poetul national al italienilor, el face trecerea intre evul mediu si renastere. Eroul este el si a calatorit, calauzit fiind de Vergiliu, prin infern si purgatoriu, iar prin rai calauzit de Beatrice, iubita lui moarta.

Dante imparte infernul in noua cercuri:


1.PRIMUL CERC

T   Limbul – e luminat si aici sunt situati marii filozofi, poeti, savanti, singurul lor pacat fiind acela ca s-au nascut inainte Hristos.


2.AL DOILEA CERC

T   Pacatosii din dragoste – e guvernat de Minos cunoscut pentru spiritul lui de dreptate. Aici se afla Cleopatra, Didona, Paolo si Francesca de Rimini, Elena din Troia, Ahile, Tristan si Isolda etc. Didona – regina Cartaginei indragostita de Eneas, intemeietorul Romei. Dupa razboiul troian Eneas trebuie sa-si conduca oamenii spre locurile de obarsie. Ajuns in Cartagiana intre cei doi se iveste o poveste de dragoste. Brusc, Eneas realizeaza ca are altceva de facut pleaca astfel consumandu-se povestea de dragoste. Didona nu poate trece peste socul despartirii si se sinucide. Elena – cea mai frumoasa femeie din lume devenita sotia lui Paris. Ea acorda marul de aur Afroditei astfel devenind cauza unui razboi. Sufletele indragostite sunt condamnate sa rataceasca asemena unor frunze in vant, intr-o miscare eterna si extenuanta.


3.Al TREILEA CERC

T   Lacomii – aici totul e cuprins de noroi, iar pe tarana maloasa cad continuu poli, zapada si grindina. Cercul e guvernat de Cerber. Specificul acestui chin consta in monotonie pentru ca nici ei nu au facut altceva in viata decat sa stranga averi.
4.AL PATRULEA CERC

T   Zgarcitii si risipitorii – sunt paziti de Pluto si sunt fortati sa impimga greutati enorme cu pieptul.


5.AL CINCILEA CERC

T   Maniosii – stau in mlastina Styxului, ei isi rup carnea ciocnindu-se, batandu-se, in vreme ce sunt plini de noroi din cap pana-n picioare. Parcurgand acest cerc, Vergilius si Dante ajung la cetatea Dite, capitala dracilor.


6.AL SASELEA CERC

T   Ereticii – neputand sa intre in cetatea Dite din cauza celor trei Furii ingrozitoare, care au in loc de par serpi impletiti, cei doi sunt ajutati de un sol al lui Dumnezeu.


7.AL SAPTELEA CERC

T   Primul brau – pazit de Minotaur; aici stau violentii impotriva aproapelui, acestia balacindu-se, bagati pana la gat, in sange: Al. Macedon, Atila, Dionis etc.

T   Al doilea brau – reprezinta un desis plin de crengi noduroase cu tepi otravitori si fara nici o frunza; aici stau sinucigasii paziti de Harpi. Ei sunt transformati in arbori nodurosi care vorbesc. Atunci cand Dante rupe o creanga, ei sangereaza.T   Al treilea cerc – reprezinta un loc pe care nu creste nimic, acoperit cu nisip unde multimi de duhuri goale si parjolite plang amarnic in vreme ce de sus cad fulgi de foc. Aici stau violentii impotriva lui Dumnezeu si cei impotriva firii adica sodomitii (homosexualii), camatarii.


8.AL OPTELEA CERC

T   In prima si a doua zona – se gasesc codosii(pestii) seducatorii de femei, inselatorii si lingusitorii, toti loviti de doi draci cu biciuri de foc.

T   In urmatoarea zona – stau cei care fac negot cu darurile sfinte, acestia condamnati sa stea cu capul in jos in niste gropi adanci, in vreme ce pe talpi au jar. Cel care se tanguie cel mai rau este Papa Nicolau al III-lea recunoscut pentru comertul cu obiecte bisericesti in folosul familiei lui.

T   In zona urmatoare – stau ghicitorii (toti cu capul intors la ceafa).

T   In zona a cincea – stau cei care fura bunul obstesc, zona fiind de fapt un imens ceaun plin cu zmoala clocotita.

T   In zona a sasea – este stapanita de ipocritii care marsaluiau striviti de greutatea mantii de plumb. Aici mai stau calugarii care isi tradasera ordinele calugaresti si tot aici sunt intalniti Ana si Caiafa.

T   Zonele urmatoare – sunt ocupate de hoti mari, rau sfatuitori, intriganti, falsificatori.


9.CERCUL AL NOUALEA

T   Tradatorilor

T   Zona 1 – tradatorii de rude (Cain).

T   Zona a 2-a – tradatorii de tara.

T   Zona a 3-a tradatorii de binefacatori.Giudeca aici stand Lucifer, cel mai frumos dintre toti ingerii, cea mai desavarsita creatura iesita din mainile divinitatii.
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani