Octavian Goga - comentariu - poezia Noi referat
Octavian Goga


Noi

In cadrul dezvoltatrii poeziei romnesti, Octavian Goga este cel mai autentic continuator al lui Eminescu, nu n sensul imaginaiei epigonice, de felul celei a lui Vlahu i a altora din jurul su, ci n nelesul profund al cuvntului. Prin excelen liric, Goga este, ca i Eminescu, un exponent al poporului. Ceea ce l-ar deosebi de naintaul su ilustru ar fi mesianismul mai accentuat, mai vizibil n expresie, tendina de a striga ca un profet durerile celor de peste munii. n Fragmente autobibliografice (Bucureti, Cartea romneasc, 1934) poetul mrturisea: 'Eu, graie structurii mele sufleteti, am crezut ntotdeauna c scriitorul trebuie s fie un lupttor, un deschiztor de drumuri, un mare pedagog al neamului din care face parte, un om care filtreaz durerile poporului prin sufletul lui i se transform n trmbi de alarm'. ns, de alt parte, plecnd de la Eminescu, Goga a intuit mai mult ca oricare altul valoarea poetic a doinei, a cntecului de jale, murmurat ca pentru sine nsui, dar cu att mai emoionant, mai convingtor, mai omenesc.

A aprut iniial n revista budapestan Luceafrul, ulterior fiind cuprins n volumul Poezii publicat n 1905.

Poezia Noi este o doin cult n care tendina, revolta mpotriva asupririi naionale i sociale a romnilor din Ardeal se transform n art superioar, ntr-un mod surprinztor i original. Foarte greu de analizat (ca i poezia popular), versurile lui Goga vehiculeaz aproape nite concepte: jale, lacrimi, cntece, suferin, patimi, laolalt cu elemente ale naturii, luate de asemenea la nivelul generalitilor, fr nchegarea unei imagini pictorice, individualizatoare: codri verzi de brad, cmpuri de mtas, fluturi, privighetori, Murul, tustrele Criurile, Oltul etc.

Poezia impresioneaz prin modul spunerii, prin melodia de doin care o strbate de la un capt la altul, legnd aceste concepte ntr-un cntec de jale, ntr-o zicere parc impersonal, ieit din condiia neamului asuprit. Transferul de la persoana I singular la persoana I plural, al lui eu n noi, pare cu totul firesc la ardeleanul Goga. De aici simplitatea de un mare rafinament artistic a acestei compuneri.

Ca i n poeziile lui Eminescu, scrise n perioada de maturitate a poetului, linia melodic a versului permite juxtapunerea unui element din natur la o stare sufleteasc:


La noi sunt codri verzi de brad

i cmpuri de mtas;

La noi atia fluturi sunt,

i-atta jale-n cas

Privighetori din alte ri

Vin doina s ne-asculte;

La noi sunt cntece i flori

i lacrimi multe, multe
Frumuseea acestor versuri mai povine i din degajarea tonului enuniativ, marcat prin anaforicul La noi (repetat de trei ori n strofa a II-a) sau prin epiforicul plng (aprut de alte trei ori n strofa a III-a). Ardealul lui Goga devine astfel o ar a dorului i a jalei colective sfietoare, detaate pe fundalul etnografic obinuit:


La noi nevestele plngnd

Sporesc pe fus fuiorul,

i-mbrindu-i jalea plng

i tata, i feciorul.

Sub cerul nostru-nduioat

E mai domoal hora,

Cci cntecele noastre plng

n ochii tuturora.


Cteva personificri, banale n sine, devin relevante n context pentru c sunt fcute n spiritul cntecului de obte: desiurile codrilor 'povestesc cu jale' i jale 'duc' Murul i Criurile; hora 'e mai domoal', cntecele 'plng', aceiai codri 'i nfioar snul', iar Oltul btrn e 'mpletit din lacrimi'.Altele capt o formulare mai cult, ns nu ndeprtat de factura romanei, a acelei poezii ce se cere cntat, avnd n ea nsi o melodie a cuvintelor: pentru cei de peste muni 'btrnul soare' e mai aprins, cerul e 'nduioat', fluturii 'mai sfioi' i roua de pe trandafiri se preface n lacrimi; ei au 'un vis nemplinit, copil al suferinei', dorul de eliberare: 'De jalea lui ne-au rposat / i moii i prinii'.

Toate aceste elemente constitutive, pe care analiza le surprinde cu greu pentru c, luate separat, nu spun nimic sau aproape nimic, se toarn ntr-o pies uic, un cntec spontan, de o mare autenticitate i vibraie liric, o doin de jale domoal, dar animat, n final, de un tainic i nedefinit ton conspirativ. Este un cntec, o dorin, o aspiraie i a ranului i a intelectualului, n Ardeal, n mprejurrile date lucrul fiind imposibil.

Privit mai ndeaproape, din punctul de vedere al dispunerii rimei spre exemplu, poezia se compune n fond din cinci strofe iambice numai de cte patru versuri lungi , cu cezur, rimate mperecheat:


La noi sunt codri verzi de brad / / i cmpuri de mtas;

La noi atia fluturi sunt / / i-atta jale-n cas.

Privighetori din alte ri / / vin doina se ne-asculte;

La noi sunt cntece i flori / / i lacrimi multe, multeDat fiind caracterul de doin i de litanie totodat, poetul a evitat ns versul lung, cu cezur, neobinuit n poezia noastr popular. Este de observat, de asemenea, c fiecare strof este format, simetric, din cte dou fraze construite prin coordonare. Aceasta sporete impresia de doin de jale, jale a crei permanen este subliniat apoi de


predicatele exprimate prin verbe la prezent, fr nici o excepie. Este un prezent continuu, ntrit prin gerunziile modale: plngnd, mbrind, gemnd.

Vocabularul este cel folcloric-popular adecvat: codri, jale, btrnul soare, povestesc cu jale, plng, lacrimi etc. n acelai timp ns poezia este oarecum ndeprtat de factura prozodic i lingvistic folcloric, departe de o imitaia, chiar superioar, de felul celor ale lui Eminescu. Generalitile largi nu sunt prsite, pe alocuri, i o und de individualizare liric apare: nevestele plng, tata i feciorul se mbriaz plngnd, hora e mai domoal, moii i prinii au rposat de jale etc. Se observ apoi o uoar abatere de la construcia coordonatoare, prin apariia n context a dou propoziii temporale: 'De cnd pe plaiurile noastre / Nu pentru noi rsare' (vs. 3 i 4, strofa a II-a) i 'Cnd zboar-n zri albastre' (vs. 2, strofa a IV-a), lucru iari puin obinuit n poezia popular autentic. Mesianismul lui Goga a inoculat doinei, astfel, i o not de litanie religioas, realizat prozodic dar i, mai ales, prin introducerea anumitor cuvinte scoase din scrieri vechi: 'Visul nemplinit' este 'un copil al suferinii', cei ce se jelesc 'gem de grele patimi', din 'vremi uitate, de demult', avnd n faa lor numai 'deertciunea unui vis'. Fuziunea este perfect i aici st secretul poeziei lui Octavian Goga.