Vitoria - eroina romanului Baltagul - caracterizare referatCaracterizarea Vitoriei Lipan

Vitoria este eroina romanului Baltagul.

Scriitorul insusi o prezinta ca fiind o femeie frumoasa,cu ochii caprui si parul castaniu.Desi nu mai era tanara,Vitoria avea o frumusete neobisnuita in privire.De aceea,Nechifor venea la ea 'ca la apa cea buna'.

Vitoria reprezinta tipul femeii de sorginte primitive si are o chinestenta de tresaturi:frumusete,demnitate,statornicie moralasi caracter nobil.Este o femeie inteligenta si stie sa descifreze psihologia oamenilor in ciuda faptului ca nu stie sa carte.Cu Mitrea,argatul,pe care il stie un lenes fara cusur,este ironica:'Te scoli,te duci la adapost,le pui mancare si iara te culci'.

Este o femeie inteleapta.Ea insasi se conduce dupa cateva aforisme:'toate in lumea asta arata ceva' sau 'cine nu cearca nu izbuteste'.

Este energica,darza si perseverenta iar toate aceste calitati o vor ajuta sa-si educe copii.Cu Gheorghita este mai ingaduitoare dar fata de Minodora nu: 'iti arat eu coc,valt,bluza arda-te para focului sa te arda! Nici eu,nici bunica-ta, nici bunica-sa n-au stiut de toate acestea si in legea noastra sa traiesti si tu.Altfel iti leg o piatra de gat si te arunc in Tarcau!'

Pentru nesabuinta sa (fetei ii umbla gandul la fiul dascalului Andrei), Minodora este iarasi intrebata de mama sa:"N-ai mai invatat ce este randuiala? Nu mai sti ce-I frumos,ce-I bun si ce-I curat de cand iti umbla gargaunii prin cap si te cheama domnisoara?"

T   

Vitoria Lipan este o femeie superstitioasa dar stie sa respecte cu strictete datinile si obiceiurile strabune. La ceremonialul inmormantarii sotului sau calul va fi impodobit cu cetera , va  aduce buciumas , bocitoare si va organiza praznicul pentru pomenirea mortului.

Vitoria este o femeie care stie sa respecte hotararile celorlalti , ii este credincioasa sotului sau  desi stia ca acestuia ii placeau:" vinul bun si culoarea altor ochii".Toata viata Vitoria si-a iubit sotul. Ea face parte din randul oamenilor cu sange fierbinte si cugetare rece, iar traditia pentru ea devine lege.