Zoe Trahanache, Ghita Pristanda, Nae Catavencu - caracterizarea personajelor, O scrisoare pierduta referat

Zoe Trahanache

Este femeia voluntara. Este unicul personaj feminin din comedie, dar si cel mai complex: nu e nici ignoranta, nici vulgara.

Este o femeie adulterina, dar se pare ca nu-l iubeste sincer nici pe Tipatescu, din motiv ce refuza sa fuga cu acesta in lume, gandindu-se la faptul ca acesta si-ar pierde postul si ar atrage dupa ei un scandal.

Ea subordoneaza totul intereselor ei si pentru a evita scandalul e in stare de orice. Armele ei sunt lacrimile, lesinurile si punerea piciorului in prag. Pe ea nu moralitate o intereseaza, ci aparenta de moralitate, si de aceea are oroare de scandal.Ea nu figura pe listele partidului, caci femeile nu aveau drepturi civile si politice, dar conduce judetul prin influenta ce o are asupra sotului si a prefectului. Zoe este o femeie iertatoare, considerata de Cetateanul Turmentat „dama buna”. 28236rfc77jrl3p

Ghita Pristanda

Este omul slugarnic.

Numele lui deriva din jocul moldovenesc in care se bate pasul intr-o parte si intr-alta, fara sa pleci in nici o directie.

Ca politai al orasului, el ar trebui sa asigure ordinea si legalitatea in oras, sa fie neutru din punct de vedere politic, dar se comporta ca un servitor fidel al prefectului, pentru care spioneaza, brutalizeaza, perchezitioneaza, aresteaza. fr236r8277jrrl

Lucid fiind, el o recunoaste pe Zoe ca stapana. De altfel si Farfuridi recunostea ca si Zoe apartine partidului.

Politaiul este slugarnic si lingusitor. Astfel, el ii saluta cu „sarut mana” pe prefect si pe Zaharia Trahanache, iar dupa ce il aresteaza pe Catavencu si Zoe ii cere sa-l elibereze, el ii da de inteles acestuia ca este gata sa treaca de partea lui daca va detine puterea.

El il aproba pe Tipatescu la orice vorba, cu repetatul „curat”, care ajunge o formula mecanica, folosita chiar si pe langa „murdar”.

El este in stare sa suporte orice lovituri din partea sefului sau, motivand ca de pe urma lui mananca paine el si familia lui.

  

Nae Catavencu

Este demagogul ambitios.

Numele sau, prin silabele stridente, „reda perfect pe demagogul latrans”. De asemenea, numele sau pare sa fie derivat de la interjectia „cata”, ce reda strigatul cotofanei, dar si un termen care, in limbajul familiar, defineste o persoana rea si cicalitoare.

Este seful opozitiei locale, gazetar si avocat, presedintele Societatii Enciclopedice Cooperative Aurora Economica Romana. Este tipul demagogului liberal, care vrea sa parvina cu orice pret. E un arivist. Se caracterizeaza ca „ultra-progresist”, afirmand ca vrea progresul cu orice pret. Deviza lui e: Romania sa fie bine si tot romanul sa prospere, dar in realitate, doreste doar prosperitatea sa.

Pentru a fi ales deputat, apeleaza la mijloace necinstite, la santajul cu scrisoarea. El face parada de patriotism, iar pe adeptii sai ii imbata cu o frazeologie progresista.

Se adapteaza cu usurinta oricarei situatii: cand e stapan pe situatie, se manifesta violent si amenintator; cand simte ca ii fuge pamantul de sub picioare, devine las, umil, patetic.

Ca si celelalte personaje, Catavencu este un incult, dovada fiind discursul sau electoral, in care remarcam confuzia dintre notiuni, fraze lipsite de continut, nonsensuri, echivocuri. Se dovedeste ambitios, lipsit de scrupule, necinstit, demagog.

Copyright © Contact | Trimite referat