COSTACHE NEGRUZZI - Despre opera, prozator talentat, poet, dramaturg, traducator referat

COSTACHE NEGRUZZIDespre opera   

Nuvela apare in primul numar al revistei iesene "Dacia Literara" din 1840 sub titlul de "Scene istorice din cronicele Moldaviei. Alexandru Lapusneanul". Izvorul de inspiratie al prozatorului il constiutuie "Letopisetul Tarii Moldovei" de Grigore Ureche, cu paragrafele referitoare la cea de-a doua domnie a lui Alexandru-Voda Lapusneanu. Aici nuvela se afla in nucleu si Negruzzi e tentat chiar a transcrie, la un moment dat, o replica vestita a Lapusnenului consemnata de Grigore Ureche insusi: "Daca au mersu solii Tomsi si-i i-au spus, zic sa le fie zis Alexandru Voda: << De nu ma vor, eu ii voi pre ei, si de nu ma iubescu, eu ii iubescu, pre dansii si tot voi merge, ori cu voie, ori fara voie>>".   Prozator talentat, poet, dramaturg, traducator.

       Vede lumina zilei pe malul Prutului, la Trifestii Vchi, in nord de Iasi, in casa care astazi a devenit muzeu. Fiul lui Dinu Negrut si al Sofiei Hermeziu. Dupa obiceiul din casele boieresti, invata cu dascali particulari, intai greceste si frantuzeste, apoi sa citeasca si sa scrie romaneste dupa 'Istoria' lui Petru Maior (povesteste scriitorul in 'Cum am invatat romaneste'). Adolescentul trece, in 1821, cu tatal sau, in Basarabia (rapita Moldovei de rusi, in 1812) si incepe primele traduceri la 13 ani, pe cand zabovea in satul Sarauti, raiaua Hotin. In 1822, tanarul il cunoaste, la Chisinau, pe poetul rus Puskin (va traduce 'Salul negru'). Revenit la Iasi, a ocupat multe functii, intre care si cea de primar (1840). A fost de doua ori surghiunit la mosia sa de la Trifesti, ultima oara mai ales pentru povestirea 'Toderica' (revista Propasirea). Intre anii 1840-1842 e director al Teatrului National din Iasi (impreuna cu Alecsandri si Kogalniceanu). A fost partizanul Unirii de la 1859. multi ani a fost bolnav, murind de apoplexie la Iasi, lasand o valoroasa opera literara. E inmormantat la Trifesti.

         OPERE: Ca poet, prima lucrare originala este 'Aprodul Purice', menita sa fie incadrata intr-o mare epopee 'Stefaniada', pierduta. Ca dramaturg, scrie vodevilul 'Carlanii', reprezentat la Iasi in 1840, in care doua femei isi vindeca sotii de gelozie, precum si comedia 'Muza de la Burdujeni' (1851, localizata dupa Th. Leclercq), unde-si bate joc de exagerarile limbii latiniste, mai ales 'ciunismul' dupa reteta lui A. Pumnul. Ca prozator, remarcam intai ciclul 'Negru pe alb (Scrisori de la un prieten)' din volumul 'Pacatele tineretelor' (1857). Capodopera sa si a nuvelei romanesti este 'ALexandru Lapusneanul' (Dacia literara, 1840), inspirata din cronicile lui Gr. Ureche si Miron Costin. G.Calinescu afirma ca nuvela 'ar fi devenit o scriere celebra ca si Hamlet daca literatura romana ar fi avut in ajutor prestigiul unei limbi universale'.


Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani