Caragiale-O srisoare pierduta - caracterizarea personajelor referat

Ion luca caragiale - O scrisoare pierduta

Este o comedie satirica care a fost publicata in 1885.

Actiunea piesei este plasata intr-un orasel de munte, capitala de judet, dar prezenta in scena a lui Dandanache trimis de la centru si numit candidat in alegeri, tot prin santaj ca si Catavencu, extinde politica asupra intregului sistem a vietii politice din tara.

Subiectul : intr-nu orasel de munte doua grupari a partidului liberal, guvernamentalii si cei din opozitie, sunt in toiul alegerilor pentru parlamentul chemat sa revizuiasca constitutia. Candi- datul celor de la guvernare este reprezentat de avocatul Farfuridi, iar opozitia este reprezentata de Catavencu, directorul ziarului <<Racnetul Carpatilor>>. Catavencu ii santajaza pe adversari cu publicarea unei scrisori de amor a lui Zoe Trahanache, primita de la Stefan Tipatescu prefectul judetului prieten a sotului acesteia, Zaharia Trahanache. Scrisoarea fusese gasita de cetateanul tur- mentat de la care este furata de Catavencu. Acesta ameninta ca va publica scrisoarea in ziarul sau daca adversarii lui nu se retrag din alegeri. Catavencu nu accepta ceea ce ii propune Tipatescu: o mosie, postul de avocat al statului. La insistentele lui Zoe, Tipatescu accepta sa-l sprijine pe Cata- vencu in alegeri.

De la centru este trimis un alt candidat, Agamita Dandanache, numit tot in urma unui santaj ca va publica o scrisoare de amor.

Punctul culminant al coflictului este atins in actul al -III- lea in sedinta pentru fixarea candidatului. Dupa discursurile lui Farfuridii si Catavencu, este anuntat numele noului candidat A. Dandanache. Ca urmare Catavencu incearca sa dezvaluie ca are scrisoarea compromitatoare, dar politaiul orasului declansaza o incaierare si politicienii se vor lua la bataie. Catavencu isi pierde palaria in care avea scrisoarea. Palaria va fi gasita de cetatenul turmentat care proband palaria gaseste in captuseala acesteia scrisoarea de amor pe care o duce "adrisantului". Intre timp Catavencu este prins de Zaharia Trahanache si cu o polita falsificata si de aceea va accepta conditiile puse de Zoe trecand de partea fostilor adversari: sa prezideze banchetul dat in onoarea lui A. Dandanache care castigase alegerile, sa toasteze pentru Tipatescu si sa chefuiasca cu poporul.

Piesa se incheie cu o scena de armonie generala, cu mutica, cu discursuri.

Personajele

Sunt grupate in doua tabere politice: intr-o tabara intra cei din grupul guvrnamental( Far- furidi, Branzovenescu, Prispanda, Zoe si Zaharia Trahanache, St. Tipatescu, A. Dandanache) si pe de alta parte cei din opozitie ( Catavencu si sustinatorii sai, dascalimea si preotul ). Un loc aparte il are cetateanul turmentat care ii intruchipeaza pe alegatorii derutati.

Toti eroii sunt prezentati prin contrastul radical dintre cea ce vor sa para si cea ce sunt in realitate.

Ghita Prispanda - este politaiul orasului si intruchipeaza functionarul slugarnic care aproba tot ce spun stapanii si face tot ce I se ordona, fiind primul care incalca legea. Afiseaze devotament fata de stapanii sai cu celebrul tic verbal:" curat ! ", dar este gata sa treaca oricand de partea celor care va castiga alegerile. Dupa ce il aresteaza pe Catavencu ii spune acestuia ca il admira, ca ii ci- teste ziarul ca pe sfanta evanghelie dar fiind "scrofulos" la datorie a ascultat de ordinul stapanilor. Prispanda este si viclean, vrea sa-si asigure simpatia lui Catavencu in eventualitatea unui succes in alegeri a acestuia. Afisaza cinste si simpatie in meseria sa , dar stie sa-si aranjeze mici afaceri, ca cea cu stegurile, pentru asi rotunjii leafa. Scuza lui este: " familie mare, renumeratie dupa buget mica ". desi este politai incalca legea, isi indeamna "baietii" sa declanseze bataia in adunarea electorala pentru fixarea candidatului. Ticurile sale verbale, stalcirea neologismelor ii tradeza incultura si platitudinea intelectuala.Zaharia Trahanache - este presedintele grupului politic guvernamental si "president a numeroase comitete si comitii". Este tipul burghezului parvenit, dar ramolit fizic si intelectual. Personajul este ridicol prin contrastul intre pretentia de a fi mare politicean, capabil sa-si asume multe raspunderi si ramolitismul sau care este evident din cea ce face si spune. Ca om politic este greoi, de aceea are nevoie de Tipatescu. In reletiile dintre Tipatescu si Zoe este credul, naiv dar si viclean. Mai degraba se preface ca nu stie de legatura dintre Tipatescu si Zoe pentru ca este mult prea viclean dovada ca stie sa descopere la timp polita falsificata de Catavencu si sa-l reduca la tacere. Apeleaza la santaj prin contrasantaj. Se arata indicnat de imoralitatea din jur dar nu vede coruptia si imoralitatea din partidul pe care il conduce. Vorbeste in aforisme, agramat, stalceste neologismele, are ticuri verbale - toate acestea dovedind limitare intelectuala : "ai putintica rabdare", "stimabile", "onorabile". Numele sau sugereaza ramolismentul, "zahariseala".

Nae Catavencu - este tipul demagogului politic, al canaliei politice, al cameleonului politic. Este tipul oportunistului politic care trece dintr-o grupare politica in alta in functie de interesele personale. Practica avocatura si gazetaria si este pornit pe drumul parvenirii. Calea parvenirii este cariera politica. Este tipul santajistului - atata timp cat are "arma politica" cu care poate santaja este inflexibil, incoruptibil, nu accepta propunerile lui Tipatescu. In schimb cand pierde scrisoarea si este gasita polita falsificata se umileste in fata Zoei, acceptand conditiile puse de aceasta si trece in tabara fostilor adversari. Discursul pe care il tine este un model de demagogie. El urca la tribuna afisand emotie, vorbeste pe un ton plangaret despre "tarisoara lui" apoi brusc pe un ton "latrator" vorbeste despre meritele sale. Citeaza gresit din Gambetta ci nu din Machiavelli: "sco- pul scuza mijloacele"; folosseste neologisme cu sens gresit. Numele sau - Catavencu - deriva de la substantivul cata care este folosit ca metafora pentru a denumi o femeie scandaloasa.

Stefan Tipatescu - prin acest personaj Caragiale a satirizat coruptia din administratia burgheza. El trateaza judetul ca pe propia sa mosie cea ce dovedeste propunerile facute lui Catavencu. Este corupt si imoral, dovada legatura sa cu Zoe. Fata de Zoe pare onest, ii propune sa plece impreuna pentru a evita scandalul, dar aceasta refuza acceptand o viata cu compromisuri. Este prezentat prin contrastul intre pretentia de superioritate morala fata de Catavencu care-l dezgusta cu metodele sale folosite in lupta politica, dar este totusi corupt. Se foloseste de politia locala, apeland la abuzul de putere.

Zoe Trahanache - este sotia lui Zaharia Trahanache, ea fiind defapt adevarata stapana a judetului avand influente lui Zaharia cat si a lui Tipatescu. Imorala es nu se sperie decat de guraa lumii, de scandal, de aceea il sileste pe Tipatescu sa accepte targuri cu Catavencu. Constienta de puterea sa , cand Tipatescu incearca sa se opuna, es va spune: "eu il aleg, eu si cu barbatul meu".

Cetateanul Turmentat - este singurul personaj onest din piesa si intruchipeaza masa ale- gatorilor. El are valoare de simbol si intruchipeaza pe alegatorul ametit de demagogia politica. El este dezorientat si cu cateva minute de inchiderea urnelor intreaba:"eu cu cine votez ?" Onest, el a fost impartitor la posta si de aceea va restitui scrisoarea "adrisantului", in timp ce Catavencu ar restitui-o in schimbul candidaturii iar Dandanache ( "mai canalie decat Catavencu" ) pastreza "la loc sigur" pentru ca "mai trebuie s-alt data".


Copyright © Contact | Trimite referat