Pasa Hassan - demonstratie-Balada culta istorica referat
Pasa Hassan

de George Cosbuc
(balada culta)

Balada culta istorica este o opera epica, in versuri, de mica intindere, in care un autor cunoscut evoca fapte deosebite, din trecut, savarsite de personaje prezentate in antiteza si care impresioneaza puternic, deoarece au insusiri iesite din comun.

O astfel de creatie literara este si 'Pasa Hassan' scrisa de G. Cosbuc, in care autorul evoca un moment al istoriei noastre, lupta de la Calugareni, cand voievodul roman, prin vitejia si curajul sau, reuseste sa-i ingrozeasca pe dusmani. Faptele se constituie in momente ale subiectului si se succed ascendent, dinamic, din momentul in care pasa Hassan il vede pe Mihai Viteazul, vede dezastrul in randul ostirii sale, pana cand, sosit la corturi, este salvat de spahii.

Ca in orice balada, cele doua personaje (si ostirile conduse de ele) sunt prezentate in antiteza. Cu vitejie si curaj, Mihai isi face carare printre dusmani, ii risipeste, ii inspaimanta si-i arunca in mocirla, la Calugareni.De partea opusa, este pasa Hassan, departe de campul de batalie, fricos si las,'galben-perit'. Spaima turcului creste spre groaza cand il vede pe Mihai apropindu-se vijelios, provocandu-l la lupta. Frica, spaima, groaza il coplesesc, incat isi rupe hainele,' ii cade turbanul si-l lasa cazut'.

In infruntarea celor doi, este evidenta antiteza, 'salbaticul voda' se opune bietului pasa, in ochii caruia Mihai apare ca un urias, hiprbolizat-'un munte'.

In cele doua armate sunt prezentate in antiteza, savarsind acte de vitejie (romanii)-ori ingroziti si gata sa fuga (turcii). Oastea romana 'se-ndeasa cu vuiet curgand' si nimiceste si arunca in apele Neajlovului multimea pagana. Turcimea-nvrajbita' cade 'val dupa val' ca 'o pleava'.

Toate aceste trasaturi isi au izvorul in balada culta, dar G.Cosbuc a stiut sa le dea o nota personala si sa faca din poezia 'Pasa Hassan' model de balada culta care evoca o figura legendara a istoriei noastre, Mihai Viteazul.


Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu Rebreanu

Scriitori romani