Baroc si clasicism - Johann-Sebastian BachBaroc si clasicism  - Johann-Sebastian Bach

Barocul si clasicismul sunt specifice secolului al XVII-lea, epoca de consolidare a marilor monarhii nationale -Regatul Frantei- si de ascensiune a primelor puteri m aritime, comerciale si industriale ale lumii: Olanda si Anglia.

In acelasi timp asistam si la procesul de laicizare si de mentinere a echilibrului in relatiile dintre ordinele sociale in Occident si statele europene.

Se dezvolta arhitectura si arta ce glorifica infaptuirile 'monarhului de drept divin'.Din a doua jumatate a secolului al XVI-lea si pana la mijlocul celui de-al XVII-lea barocul este dominanta estetica a artei europene. El a fost pus in serviciul politic al Contrareformei, ampla actiune initiata de papalitate pentru a recastiga terenul pierdut in fata protestantismului la jumatatea secolului al XVI-lea. Barocul isi trage practic seva din Renastere si, cronologic, primele sale manifestari sunt sesizate la Roma dupa devastarea orasului de catre mercenarii germani in prima parte a secolului al XVI-lea.

Muzica este dominata de stilul polifonic, de liniile melodice ornamentate pana la exces. Acest curent cultural promoveaza , totusi, inceputurile operei, concertului, sonatei.

Cea de-a doua jumatate a veacului al XVII-lea este dominata de curentul cultural al clasicismului. Principiile sale estetice au fost fundamentate de Nicholas Boileau: puternica inspiratie din Antichitatea clasica; cautarea naturalului si a echilibrului; gustul masurii, claritatea stilului, fineï ea analizelor filozofice si de morala .

Modelul clasic al omului s-a cristalizat in a doua jumatate a secolului al XVII-lea, intr-o societate cu un puternic atasament fata de principiul de autoritate. In toate doctrinele religioase europene se percepe o cautare a lui Dumnezeu, se pune cu tarie chestiunea 'mantuirii prin credinta', a afirmarii 'imparatiei, puterii si gloriei' lui Dumnezeu. Ganditori ai epocii socoteau ca 'regii sunt facuti pentru popor si nu poporul pentru regi'.

Intre numele emblematice ala clasicismului se inscriu: Corneille, Racine, Lully, Rameau, Rembrandt, Caravaggio, Moliere, Bossuet si Bach (1685-1750, compozitor german, organist, conducator al orchestrei principelui Leopold de Anhalt).

Operele sale se caracterizeaza prin arhitectura lor perfecta, armonie, inalta spiritualitate: Cantate, Preludii, Concertele brandemburgice.

Johann-Sebastian Bach, ultimul dintre cei opt frati, s-a nascut la Eisenach in 1685. Tatal sau, Johann Ambrosius, era violonist la orchestra din Eisenach. De fapt, Johann-Sebastian Bach apartine unei familii de ilustrii muzicieni, originara din Thuringe, care a ocupat, in mare parte, posturile de organisti si dirijori de capela in secolele XVI-XIX.

El a compus in toate genurile epocii (cu exceptia operei), atat in cele religioase ('Patimile dupa Ioan', 'Patimile dupa Matei', 'Oratoriul de Craciun', 'Marea misa in si minor', 'Magnificat'), cat si in cele laice ('Clavecinul bine temperat', 'Arta fugii').

Creatia sa reprezinta o culme a gandirii componistice in domeniul muzicii absolute, realizand o sinteza a cuceririlor estetice si tehnice de la Renastere si pana in vremea sa. Incheie stralucita epoca a polifoniei instrumentale. Legile riguroase ale constructiei (bazate pe contrapunctul imitativ, cantus firmus, simbolica numerelor) servesc cu inalta maiestrie textul poetic si expresia muzicala in general, caracterizata printr-o emotie profunda, prin patetism. Uitata imediat dupa moartea sa, opera lui Bach a stimulat gandirea clasicilor (Mozart, Beetoven), a starnit admiratia romanticilor (Mendelssohn, Brahms) si a constituit un model al resuscitarii polifoniei si constructiei pentru neoclasici.