George Bacovia

George Bacovia


George Bacovia ( n. 4/17 septembrie 1881, Bacau - m. 22 mai 1957, Bucuresti) a fost un poet simbolist roman. Desi a apartinut initial Simbolismului, poezia sa si-a dovedit modernitatea si a rezistat probei timpului, impunandu-l pe poet drept unul din cei mai mari poeti interbelici, al 9;turi de Tudor Arghezi, Lucian Blaga sau Ion Barbu.]

George Andone Vasiliu (numele de nastere al poetului) s-a nascut in casa comerciantului Dimitrie Vasiliu si al Zoei Vasiliu. Copilul in varsta de doar 6 ani incepe sa invete limba germana. Apoi intre 1889-1890 urmeaza clasa intai la un pension din Bacau. In 1891 il aflam inscris la Scoala Primara Domneasca nr. 1 din Bacau. Trei ani mai tarziu absolva cursul primar, in luna iunie. In acelasi an se inscrie la Gimnaziul Ferdinand din Bacau. Toamna ramane inchis o noapte intreaga, din neatentia paracliserului, in turnul bisericii Precista din orasul natal. Aceasta intamplare ii va inspira poezia Amurg violet, scrisa in 1899. Anii traumatici din liceu si atmosfera cam rece ii inspira un alt poem celebru, 'Liceu'. In 1898 isi pune pe note cateva poezii precum si altele de Mihai Eminescu si Stefan Petica. Vadeste mare talent la desen. Se dovedeste foarte bun executant la vioara si la alte instrumente din orchestra scolii, pe care o si dirijeaza. Se evidentiaza la gimnastica. In 1899 obtine premiul I pe tara la concursul Tinerimii romane pentru 'desen artistic de pe natura'. Ii apare in Literatorul din 30 martie poezia Si toate, scrisa cu un an inainte, semnata V. George.In 1900 se inscrie la Scoala Militara din Iasi, de unde se retrage in al doilea semestru, neputand suferi disciplina cazona. Compune poezia Plumb, o va finisa totusi abia in 1902. Scrie poezia Lacustra, desavarsita in 1906. In 1901 se inscrie in cursul superior al Liceului Ferdinand. Absolva liceul din Bacau in 1903. Scrie poezia 'Liceu', ca raspuns la un chestionar adresat de minister absolventilor din acel an, in vederea reformei invatamantului initiata de Spiru Haret. Se inscrie la Facultatea de Drept din Bucuresti. Citeste intr-una din sedintele salonului literar al lui Macedonski poezia Plumb, care produce o puternica impresie.

Citeste in 1904 la cenaclul lui Macedonski Nervi de toamna, obtinand acelasi succes. Colaboreaza la revista Arta de la Iasi. Se retrage de la Facultatea de Drept din Bucuresti. Se stabileste in 1905 In Bucuresti, impreuna cu fratele sau Eugen. Doi ani mai tarziu in 1906 se reintoarce la Bacau, stabilindu-se in locuinta din strada Liceului. In 1907 se inscrie la Facultatea de Drept din Iasi si reincepe cu anul I. Ramane la Iasi si anul urmator. Colaboreaza la revista lui I.M. Rascu Versuri, mai tarziu Versuri si proza.Intre 1909-1910 merge la Iasi numai in perioada examenelor, restul timpului locuind la Bacau iar in 1911 obtine diploma de licenta in drept si se inscrie in baroul din Bacau. Plateste zece ani cotizatie, dar nu profeseaza. Colaboreaza la Romanul literar al lui Caion in 1912. Suplinitor la Scoala Primara din Bacau si la Calugara, suburbie a Bacaului. Colaboreaza la Flacara. Copist la Prefectura din Bacau. Din 1913 devine ajutor contabil la aceeasi prefectura. Se imbolnaveste si demisioneaza.

In 1914 se interneaza la sanatoriul Dr. Margaritescu din Bucuresti. Publica in suplimentul literar al ziarului Seara. Trimite la tipar volumul Plumb. in 1915 Editeaza la Bacau, in colaborare, revista Orizonturi noi. Publica poezii, proza, recenzii, sub mai multe pseudonime. Strange relatiile de prietenie cu Alexandru Macedonski.

In 1916 devine copist la Directia invatamantului secundar si superior din Ministerul Instructiunii. In iulie apare in librarii volumul Plumb. In timpul razboiului, in octombrie, e trimis cu arhiva directiei sale in evacuare la Iasi.

In perioada 1917-1919 e functionar in Bucuresti. In 1920 devine sef de birou cl. a III-a in Ministerul Muncii. In 1921 este avansat sef de birou cl. I-a in acelasi minister. Se imbolnaveste de plamani si demisioneaza. Un an mai tarziu se reintoarce la Bacau.

In 1924 apare la Ramnicu-Sarat editia a II-a a volumului Plumb. Este numit suplinitor de desen si caligrafie la Scoala comerciala de baieti din Bacau. In 1925 devine primul director al revistei Ateneul cultural. In 1926 Tipareste pe cont propriu la Bacau volumul Scantei galbene. Ii apare si volumul Bucati de noapte, editat de poeta Agatha Grigorescu. Intre 1926-1928 functioneaza ca profesor suplinitor de desen si caligrafie la Scoala comerciala de baieti din Bacau.

In 1928 se casatoreste cu Agatha Grigorescu si se stabileste la Bucuresti, unde sotia sa era profesoara. In 1929 retipareste volumele Plumb si Scantei galbene sub titlul Poezii, la Editura Ancora. Reapare sub conducerea sa revista Orizonturi noi. In 1930 este numit referent la Directia Educatiei Poporului. Ii apare volumul Cu voi. Din noiembrie 1930 pana in octombie 1933, locuieste in Bacau, fara serviciu.In 1931 i se naste unicul fiu, Gabriel, iar in 1932 Societatea Scriitorilor ii aproba o pensie lunara de 1000 lei.

Din 1933 se stabileste cu familia in capitala, unde ramane pana la sfarsitul vietii. In 1934 i se tipareste volumul antologic Poezii. In 1936 publica volumul Comedii in fond. In 1940 i se majoreaza pensia acordata de S.S.R. la 2000 lei lunar. Se infiinteaza Casa de pensii a scriitorilor, de unde obtine o pensie de 10.000 lei lunar. In 1944 apare volumul de Opere, care aduna toate ciclurile tiparite anterior.

  


Copyright © Contact | Trimite referat