Werner Heisenberg - referat

referat, proiect, rezumat, caracterizare, lucrare de nota 10 despre: Werner Heisenberg

 

Werner Heisenberg

 

Biografia
Anii de liceu ai lui Werner Heisenberg au fost intrerupti de Primul Razboi Mondial cand a fost nevoit sa parsesasca scoala pentru a ajuta la recoltarea cerealelor in Bavaria. Dupa razboi s-a intors in Munich unde s-a oferit voluntar ca mesager pentru fortele socialist-democrate care se opuneau guvernului comunist ce pusese stapanire peste Bavaria. A fost implicat in gruparile de tineret care incercau sa reconstruiasca socitetea germana din cenusa Primului Razboi Mondial, una dintre ele fiind ‘ New Boy Scouts’ care spera sa reinoiasca viata germanilor prin exeriente directe cu natura, poezie romantica, muzica si gandire.

Un inceput neobisnuit pentru uncontribuitor important la dezvoltarea fizicii din secolul XX. In 1920 a intrat la Universitatea din Munich pentru a obtine o diploma in matematica. Dar profesorul lui de matematica nu l-a trecut la seminarul avansat asa ca a renuntat la studii, transerandu-se la cursurile de fizica. A capatat un interes imediat asupra fizicii teoretica ,intalnind imediat alti fizicieni ale caror lucrari aveau sa domine deceniile urmatoare, cum ar fii Niels Bohr, Wolfgang Pauli, Max Born si Enrico Fermi. Unul din interesele sale pricipale era rezolvarea problemelor modelului Bohr-Rutherford al atomului.. Abia in 1923 si-a primit doctoratul in fizica,cu toate ca era sa pice examenul din cauza ca si-a neglijat lucrarile de laborator. A devenit profesor la universitatea din Gottingen la varsta de 22 de ani. Din cauza ca suferea de alergii de sezon grave, a parasit Bavaria si s-a mutat pe insula Heligoland. Cat timp a stat acolo a avut timp sa analizeze si sa rezolve problemele modelului atomului. A realizat limitarile modelului vizual si a sugerat sa se lucreze doar cu date experimentale si si rezultate matematice. Pentru a face asta a aplicat un sistem matematic fizicii atomice numit mecanica matriciala. S-au iscat multe controverse pentru ca multi din domeniu nu erau de acord cu faptul ca nu aveau un model fizic cu care sa il asocieze. Erwin Schrödinger a compus teoria mecanicii undelor cam un an mai tarziu. Atunci cei care nu erau de acord cu sistemul lui Heisenberg s-au alaturat lui Schrödinger. Coflictul dintre cele doua pari a incetat atunci cand Schrödinger a demonstrat ca cele doua teorii sunt, de fapt, identice.

In 1926, Heisenberg i s-a alaturat lui Bohr la Institutul pentru Fizica Teoretica din Copenhaga. Asta fiind pana la urma cea mai productiva perioada din viata fizicianului. In 1927 era nedumerit asupra proprietatilor cuantica ale electronilor. Si-a dat seama ca prin lovirea electronului cu raze gamma pentru a-i masura proprietatiile, electronului i se schimba comportamentul. Intradevar, puteai masura pozitia unui electron ( sau a unei particule) dar cu cat masori mai precis una din propietati cu atat le anulezi pe celelalte. A adunat toate acest
e date laolalta intr-o ecuatie folosind constanta lui Plank si l-a numit Pricipiul de Nedeterminare. Cu toate ca multi s-au opus acestei teorii, in cele din urma a fost acceptata ca o lege fundamentala a naturii.

Mai tarziu, in 1927, Heisenberg s-a intros in Gemania si a devenit cel mai tanar profesor cu norma intrega din tara. O data cu scandalurile politice din Germania si cu cel de-al doilea Razboi Mondial, viata lui Heisenberg s-a complicat. A fost un exod in masa a oamenilor de stiinta germani in anii '30 dar Heisenberg a fost unul dintre putinii savanti de elita care a decis sa ramana. Impreuna cu Max Planck si-a exprimat speranta ca va fi in stare sa conserve institutiile si traditiile stiintifice. La inceput, el si alti cativa au incercat sa se opuna eforturilor lui Hitler de a purifica stiinta si studiile dar in scurt timp nazistii au luat controlul universitatilor. Propria lui situatie era nesigura deoarece nazistii asemanau fizica teoretica cu evreii si o considerau suspecta. Eforturile de a se autopromova au fost respinse cu violenta de catre liderii politici si chiar de catre cativa colegi. Au fost si cateva situatii in care propria-i siguranta era pusa sub indoiala.

Dar, o data ce a inceput razboiul, guvernul a recunoscut, fie ca era suspecta sau nu, importanta cunostintelor lui Heisenberg. A fost desemnat directorul proiectului german de construire a bombei atomice. A petrecut cinci ani lucrand la el.
La sfarsitul razboiului, Heisenberg a fost captuart de catre Aliati si tinut in inchisoare 6 luni in Anglia. A fost eliberat si innapoiat Germaniei unde a redeschis institutul pentru fizica Keiser Wilhelm dar l-a redenumit institultul Max Planck in onoarea prietenului si colegului lui. S-a pensionat in 1970 si a murit in 1976 lasadu-si in urma sotia de 39 de ani si cei 7 copii.

„ Stiinta a nu descrie pur si simplu natura; face parte din jocul dintre natura sin noi insine; descrie natura ca expusa metodei noastre de interogare”

Copyright © Contact | Trimite referat