Nevertebratele- regnul animal - referatreferat, proiect, rezumat, caracterizare, lucrare de nota 10 despre: Nevertebratele- regnul animal

Regnul animal

Nevertebratele - Vertebratele

Cuvântul „nevertebrate" este folosit pentru a desemna toate animalele care nu au coloana vertebrala. Prin urmare, se grupeaza sub numele de „nevertebrate" animale diferite între ele ca meduza, steaua-de-mare, râma, caracatita, musca sau paianjenul! Nevertebratele sunt animalele cele mai numeroase si cele mai diversificate de pe planeta; le întâlnim în toate mediile (pe si sub pamânt, în aer, în mari si în apele dulci). Ele alcatuiesc nu mai putin de 95% din totalitatea celor peste 2 milioane de specii de animale cunoscute pe Pamânt.asdfsdfs2435df

Si de fapt sunt chiar mai numeroase. într-adevar, în fiecare zi, cercetatorii descopera noi specii dintre care majoritatea covârsitoare o constituie nevertebratele! Pentru stabilirea unei clasificari, se grupeaza animalele care au aceleasi caracteristici, ca forma (prezenta sau nu a unei carapace, numarul si forma picioarelor, simetria animalului etc), organizarea organelor lor, si chiar particularitatile lor comportamentale. în lumea nevertebratelor se numara pâna la 31 de mari grupe diferite, care se numesc „filumuri" (unele dintre aceste grupe nu cuprind totusi decât câteva specii de animale relativ rare). Nevertebratele reprezentate în aceasta enciclopedie fac parte din 4 dintre aceste grupe, care sunt printre cele mai importante. Este vorba de cnidari, de artropode, de moluste si de echinoderme. Grupa artropodelor este cea mai mare: ea cuprinde aproape 1 milion de specii, adica 50% din speciile întregului regn animal! Pentru a sti ceva mai multe despre aceste animale, vei gasi în urmatoarele rânduri principalele caracteristici ale grupelor de nevertebrate prezentate în enciclopedie. Acestea îti pot servi drept baza pentru a clasa tu însuti animalele pe care le vei vedea în carti sau pe care le vei observa în timpul plimbarilor prin padure sau la mare.

- CIMIDARII cuprind anemonele, gorgonele, coralii si meduzele. Sunt mai ales animale marine, dar unele dintre ele se gasesc si în apele dulci. Toate aceste animale au în comun simetria lor radiala (corpul le este dispus în raze în jurul unui ax central) si prezenta tentaculelor al caror numar depinde de grupa. Exista 3 clase de cnidari: hidrozoarele (acestea sunt meduze de talie mica), scifozoarele (acestea sunt meduze de talie mare) si antozoarele (din care fac parte coralii si anemonele).

ARTROPODELE constituie grupul de nevertebrate cel mai important ca numar de specii. Acest grup este subdivizat în mai multe clase, dintre care multe sunt binecunoscute de toata lumea. ARAHNIDELE grupeaza paianjenii si scorpionii; ei nu au antene, poseda 4 perechi de picioare si respira prin trahei (acestea sunt mici tuburi care conduc aerul pâna în interiorul corpului lor). MIRIAPODELE cuprind miriapozii (iulii) si scolo-pendrele; ei au o pereche de antene, un mare numar de perechi de picioare si o respiratie asigurata de trahei; pe de alta parte, scolopen-drele poseda o pereche de colti veninosi ca si paianjenii.

CRUSTACEELE au 2 perechi de antene, o carapace calcaroasa si 5 perechi de picioare; respiratia lor se face prin branhii. Ele traiesc mai ales în apele marine (crabul, creveta, langusta, pagurul etc), dar si în apele dulci (racii).

INSECTELE formeaza grupul de artropode celmai diversificat: aceasta clasa numara nu mai putin de 1 milion de specii diferite! Le poti identifica dupa urmatoarele criterii: corpul lor este divizat în trei parti distincte (capul, toracele si abdomenul), au o singura pereche de antene, 3 perechi de picioare si sunt în general înaripate. Din aceasta clasa fac parte, printre altele, libelula, fluturele, musca, tântarul, furnica, albina, buburuza si scarabeul.

MOLUSTELE sunt animale ce au corpul moale. Cele 3 clase principale de moluste sunt: bivalvele, gasteropodele si cefalopodele. BIVALVELE sunt animale de apa dulce si sarata, a caror cochilie este alcatuita din doua parti numite valve (midia, stridia, scoica-pieptene); ele nu au capul separat de restul corpului. GASTEROPODELE sunt terestre sau acvatice (de apa dulce si de apa sarata); ele au o cochilie dintr-o singura bucata, în general rulata în spirala (ca melcul) sau nu au cochilie (ca limaxul), iar capul le este bine separat de restul corpului. Corpul lor are un picior ventral care permite animalului sa se depla- / '' seze târându-se. / A treia clasa, cea a CEFALOPODELOR, cuprinde animale marine a caror cochilie se gaseste cel mai adesea în interiorul unei cute pielii si al caror cap voluminos este prelungit cu tentacule (caracatita, calmarul, nautilul). sepia

ECHINQDERMELE sunt animale exclusiv marine; se gasesc în toate marile lumii si la toate adâncimile. Corpul lor este protejat de piese scheletice calcaroase mai mult sau mai putin dezvoltate, în functie de grupa (ele pot fi formate din spicule presarate în piele sau din placi calcaroase care formeaza un schelet continuu). Acestea sunt, pe de alta parte, singurele nevertebrate al caror schelet se gaseste sub piele, ca la vertebrate! (La alte nevertebrate care au un schelet, acesta este întotdeauna extern). Spinii lor sunt excrescente ale scheletului. Ele au si particularitatea de a fi unica grupa de animale al caror corp poate fi divizat în cinci parti identice (sespune ca au o simetrie pentamera)! în enciclopedie sunt reprezentate 2 dintre cele 4 clase de echinoderme: cea a asteroidelor (stelele-de-mare) si cea a echinoidelor (aricii-de-mare).

Dintre vertebrate:

- pestii
- batracienii
- reptilele
- pasarile
- mamiferele

Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani