Bilaterism, regionalism si multilateralism in relatiile economice internationale - referat

referat, proiect, rezumat, caracterizare, lucrare de nota 10 despre: Bilaterism, regionalism si  multilateralism in relatiile economice internationale

BILATERALISM, REGIONALISM SI MULTILATERALISM IN RELATIILE ECONOMICE INTERNATIONALE

1. Bilateralism in activitatile si relatiile economice externe
2. Regionalism in desfasurarea activitatilor economice si in derularea relatiilor economice externe
3. Multilateralsim in relatiile comerciale internationale

Analiza dezvoltarii economice a fiecarei natiuni, ca si a economiei mondiale in ansamblul sau, scoate in evidenta succesiunea in timp a mai multor tipuri de politica comerciala. Ceea ce este de remarcat este faptul ca impotriva argumentelor tot mai sofisticate in favoarea protectionismul, cauza pentru un comert intenational liber ramane puternica.
Masurile de politica comericiale tarifare, netarifare sau de promovare si stimulare a exportului, au un impact puternic nu numai pentru tara care le adopta in interiorul ei, ci si asupra altor tari partenere si in interiorul acestora.
Pentru a evita masurilede protectie in lant si privarea de beneficiile comertului international tarile au ajuns la concluzia ca este mai rezonabil si reciproc avantajos ca in materie de politica comerciala sa negocieze intre ele atat in situatia in care vor sa intreprinda masuri protectioniste, cat si atunci cand vor sa-si liberalizee schimburile. Aceste negocieri se pot desfasura in cadrul bilateral, regional sau intr-un cadru multilateral oferit de organizatiile economice internationale.

Bilateralsim in activitatile si relatiile economice externe

In istoria dezvoltarii si evolutiei relatiilor comerciale europene se succed mai multe tipuri de masuri de politica comerciala.
Evul mediu a fost detreminat de mai multe monarhii care au folosit puterea lor suverana pentru a controla comertul extern. Scopul urmarit de acestia era de a realiza o balanta comerciala excedentara care sa permita acumularea de aur in tezaurele proprii (mercantilism).
Mercantilismul a fost supus in sec. XVIII si XIX unor puternice atacuri din partea clasei mijlocii in ascensiune. In prima jumatate a sec. XIX, Anglia s-a industrializat rapid si a aderat la filozofia liberala in afacerile in terne si externe.
Ideea de comert liber a aparut deci in sec XIX prin largirea posibilitatilor oferite de partenerii la actul comercial international, in principal prin masuri protectioniste de facilitatare a schimburilor de marfuri, apoi si de servicii.
In ultima parte a sec XIX aceasta tendinta spre comert liber a inceput sa se inverseze, intrucat si alte tari au dorit sa-si devolte propria industrie. A aarut astfel o puternica lupta de concurenta pentru pietele de export. Ca urmare protectia pietelor interne prin tarife vamale a devenit o practica acceptata. Aceste tendinte economice au fost acompaniate de o crestere a nationalismului militant, care a culminatnt cu Primul Razboi Mondial.
Dupa acest razboi au fost facute incercari pentru reintoarcerea la lumea liberalismului economic din sec. XIX, insa problemele economice cu care erau confruntate principalele tari in anii ’20 au facut ca nationalismul economic sa devina din nou dominant. Spre exemplu, in SUA protectionismul a atins punctul culminat in anul 1930, prin Actul Hawley-Smooth, potrivit caruia nivelul mediu al taxelor vamale la import a atins 53%.
Actul Acordurilor Comerciale din 1934 din SUA consacra pentru prima data principiul reciprocitatii bilaterale a concesiilor vamale. Conform acestui principiu SUA au trecut la negocieri bilaterale de reducere a taxelor vamale, numai pentru produsele care erau importante in comertul reciproc si reprezentau un volum de schimburi reciproc echilibrat.
Negocierile si concesiile bilaterale initiate si practicate de SUA au reprezentat un prim pas pe calea intelegerilor dintre tari in domeniul comertului extern.
In SUA pentru evitarea unui tarif vamal cu mai multe coloane de taxe, s-a prevazut ca originile convenite pe cale bilaterala sa fie extinse si asupra importlui de alte state. Extind
erea in comertul extern a taxelor vamale astfel reduse a devenit ulterior principiul clauzei natiunii celei mai favorizate.
Regula concesiilor bilaterale, extinsa si in relatiile comerciale cu late state, combinata cu principiul clauzei natiunii celei mai favorizate, prezinta dezavantajul ca si late tari mai putin importante ca furnizori pe piata americana beneficiau la exportul in SUA de taxe vamale mai reduse, fara a fi oferit ceva in schimbul acestui avantaj. A fost nevoie de inlocuirea negocierilor bilaterale cu acorduri regionale si mai apoi cu negocieri multilaterale.

Regionalism in desfasurarea activitatilor economice si in derularea relatiilor economice internationale

Dupa al Doilea Razboi Mondial, datorita faptului ca piata capitalului s-a dezvoltat mai repede decat cea a marfurilor, liberalizarea cometrtului a devenit si mai imperioasa. In aceste sens se manifesta doua tendinte pe planul comertului international:
- globalizarea pietei: asa cum a fost promovata de SUA in cadrul Acordului
General pentru Tarife si Comert (G.A.T.T.) incepand1955
Cu nou infiintata Organizatie Mondiala a Comertului
(O.M.C.)
- crearea de organisme economice regionale
Globalizarea si regionalizarea sunt tendinte complementare.
Procesul de integrare economica si comerciala regionala, inceput in anii ’60, a urmarit realizarea unei diversitati de avantaje:
- accesul reciproc preferential pe piata
- realizarea de zone de liber scimb sau cu regim vamal preferential fata de terti
- folosireain comun a infrastructurii si a institutiilor
- realizarea unei stranse integrari politice, ca motiv important de depasire a unor dispute si diferende
Organismele economice regionale au aparut ca raspuns la lipsa unor institutii globale, atat G.A.T.T. cat si O.M.C. nepropunandu-si realizarea de masuri radicale de liberalizare a comertului pana in stadiul de zone libere. Ca urmare intre regionalism si globalizare se cunosc mai multe valuri de integrare econimica si de regionalizare a comertului international.
Prima etapa de regionalizare a comertului international a debutat in Europa, prin crearea Comunitatilor Europene, a continuat in Africa si s-a extins si in celalate continente.
A doua etapa de regionalizare se situeaza la mijlocul anilor ’80 si are ca principal initiator SUA. Daca in prima etapa a procesului de regionalizare a comertului, SUA milita pentru liberalizare si multilateralism in comertul international, acum constransa de nevoile realitatii lanseaza procesul de regionalizare in continentul nord-american. Este perioada in care C.E.E. a cunoscut o largire deosebita prin cuprinderea si a altor tari punandu-se bazele pietei interne unice, devenind o fortareata inchisa pentru tarile terte

Copyright © Contact | Trimite referat