Viata lui Caesar Caius Iulius - referat

referat, proiect, rezumat, caracterizare, lucrare de nota 10 despre: Viata lui Caesar Caius Iulius

Viata lui Caesar Caius Iulius


Fiu al pretorului Iulius Caesar, Ceasar Caius Iulius s-a nascut în anul 652 de la întemeierea Romei. Facea parte din prestigiosul clan al Iuliilor. Unchiul sau Caius Marius, conducatorul partidului popularilor îi confera tânarului Caesar functia preoteasca de flamen dilias. Aceasta îl identifica cu politica extremista a unchiului sau, ca si casatoria cu Cornelia, fiica lui Cinna, asociatul lui Marius. Când membrul partidului rival, Lucius Cornelius Sulla devine dictator în anul 82 î.e.n., el alcatuieste o lista cu oponenti ce trebuie executati.. Lui Caesar i se ordona sa divorteze de Cornelia. Refuzand sa îndeplineasca ordinul, tânarul gaseste ca este mai prudent sa paraseasca Roma, petrecându-si urmatorii trei ani cu misiuni în Orient. Revine în urbe abia dupa retragerea lui Sulla, facându-si debutul în viata publica ca orator în procesele împotriva lui Cn. Cornelius Dolabella (77) si C. Antonius (76). Nereusind sa obtina un post la Roma, pleaca pentru studii în la Rhodos. În timpul studiilor din Rhodos (75-73) se situeaza episodul capturarii sale de catre pirati, pe care, odata eliberat contra unei rascumparari de 50 de talanti, îi urmareste, prinde si crucifica. Dupa anul 70 Cezar se îndeparteaza de pozitiile aristocratiei senatoriale si se apropie de tabara popularilor.

Î n 71 î.e.n. Pompei cel Mare, care îsi câstigase titlul în serviciul lui Sulla, se întoarce la Roma, dupa ce îl învinsese pe Quintus Sertorius, generalul rebel al popularilor, în Spania. În acelasi an, Marcus Licinius Crassus, un patrician bogat, înabuse rascoala sclavilor condusi de Spartacus, din Italia. Si Pompei si Crassus obtin mandatul de consuli în 70 î.e.n. Pompei, care între timp schimbase taberele, nu putea fi, teoretic, ales, dar, cu ajutorul lui Caesar, primeste postul. Caesar este ales questor (68), curule aedile în (65), functie în care câstiga o mare popularitate prin organizarea de lupte de gladiatori, pontifex maximus (63), praetor (62), apoi guvernator al Hispaniei Ulterior (61-60). Ca sa plateasca organizarea jocurilor de circ, Caesar se împrumuta de la Crassus. Revenit în iunie 60 la Roma, reuseste, gratie abilitatii sale diplomatice, sa atenueze temporar rivalitatea dintre Crassus si Pompei si profita de opozitia înversunata a Senatului fata de masurile luate de Pompei în Orient, pentru a încheia primul Triumvirat, conspiratio inter tres civilatis principe. Acesta viza acordarea unui sprijin reciproc în lupta împotriva aristocratiei senatoriale. Ales consul, Caesar adopta în 59, în ciuda opozitiei senatoriale, o serie de legi favorabile intereselor triumvirilor. În calitate de proconsul, obtine în 58 guvernarea pentru o perioada de 5 ani a Galiei Cisalpine, a Galiei Transalpine si a Illyricumului, împreuna cu patru legiuni. Casatoria în 59 a fiicei sale Iulia cu Pompei contribuie la întarirea legaturilor dintre cei doi oameni politici.
Întrevederea de la Lucca ( Etruria), dintre Caesar, Pompei si Crassus, se încheie în aprilie 56 prin reînnoirea triumviratului si estomparea tensiunii reinstalate între Crassus si Pompei. Se decide ca acestia doi sa ocupe în 55 consulatul iar lui Caesar sa-i fie prelungita cu cinci ani autoritatea în provinciile sale. Influenta de care triumvirii se bucurau la Roma face ca, în ciuda opozitiei senatoriale, planul de la Lucca sa fie transpus aidoma în practica. În 55 lui Pompei i se acorda pentru 5 ani guvernarea provinciilor din Spania, iar lui Crasus, Siria. În 58, în calitate de guvernator al Galiei Nardonesis, Caesar profita de apelul lansat de galii amenintati de suebii lui Ariovist pentru a initia cucerirea întregii Galii. Dupe ce îi înfrange pe helvetii din SE Galiei iese victorios din confruntarea cu Ariovist, care este obligat sa se refugieze peste Rin în Germania. În anul 57 cucereste N si NV Galiei, reprima în anul urmator o rascoala a venetilor si morinilor, apoi anexeaza Aquitania. Cele doua expeditii organizate în 55 si 54 în Britannia precum si traversarea Rinului în 55 si 53, desi nu aduc câstiguri teritoriale, stârnesc un puternic ecou favorabil la Roma. Marea rascoala din 52 a galilor sub conducerea arvernului Vecincetorix pune în discutie întreaga cucerire, dar, gratie geniului militar al lui Caesar, fortele rasculatilor sunt înfrânte la Alesia. În anul 51 sunt reprimate ultimele rezistente, fiind astfel încheiata cucerirea întregii Galii, iar Caesar încheie redactarea celor sapte carti ale lucrarii sale De bello Gallico

Luptând cu parti, Carssus este învins si ucis la Carrhae în 53 î.e.n. Julia, fiica lui Caesar si sotia lui Pompei murise în 54, rupând astfel legaturile familiale dintre cei doi. Moartea lui Crassus, intensificarea framântarilor politice si sociale la Roma, soldate cu neîntrerupte lupte de strada între populari si optimati si cu apropierea lui Pompei de pozitiile aristocratiei senatoriale, care solicita rechemarea lui Caesar din Galia, duc, în deosebi dupa desemnarea lui Pompei în calitate de consul sine collega (52) la înstrainarea de Caesar si la crearea unei stari de încordare între cei doi oameni politici. Încercarile lui Cicero din 50 de aplanare a conflictului care se profila ineluctabil, esueaza. Întarâtat de Pompei, Senatul îi cere lui Caesar sa se retraga de la gu
vernarea Galiei si sa-si dizolve armata, sau sa fie declarat inamic public. Printr-un senatum consultum ultimum, Caesar este demis la 7 ianuarie 49 din functiile sale, desi tribunii, care erau agenti lui Caesar, dadusera un vot de veto deciziei. Însa ei au fost alungati din sala Senatului. Pompei e însarcinat cu puteri dictatoriale în vederea apararii republicii.

În noaptea de 10 ianuarie Caesar traverseaza cu legiunile sale Rubiconul, hotarul dintre provincii ti metropola, spunând Alea iacta est! si declansând razboiul civil care va dura timp de peste patru ani. Surprins de rapiditate înaintarii lui Caesar, Pompei este obligat sa se refugieze la 14 martie 49 de la Brudisium în Grecia, unde începe concentrarea de forte în vederea recuceririi Italiei. Pentru asi asigura spatele, Caesar se îndreapta întai împotriva concentrarii de forte pompeiene în Spania, sapte legiuni, pe care le înfrange la începutul lui august, în batalia de la Ilerda. Debarcat apoi în 5 ianuarie 48 în Epir, este antrenat într-un adevarat razboi de pozitii la Dyrrachium; dupa strapungerea încercuirii lui Caesar, are loc în Tesalia, la Pharsalos, batalia decisiva (9 august 48); înfrânt, Pompei se refugiaza în Egipt unde este asasinat la 28 septembrie din ordinul regelui Ptolemeu XIII, ce spera sa câstige astfel sprijinul lui Caesar dar acesta, care îl urmarise pe Pompei în Egipt ocupa Alexandria, intervine în conflictul dinastic, sprijinind-o pe Ceopatra VII împotriva fratelui ei Ptolomeu. În iarna anilor 48-47, Caesar este asediat împreuna cu Cleopatra în citadela Alexandriei de partizanii lui Ptolomeu si numai sosirea unor întariri din Asia Mica îi permita sa obtina victoria în batalia de pe Nil din 27 martie 47. Din casatoria lui Caesar cu Cleopatra s-a nascut un fiu, Cesarion, ce a fost ucis la putin timp dupa moartea tatalui sau.
Revenit în Asia Mica unde Pharnakes II, fiul lui Mithradates VI, încearca sa cucereasca fostul regat al tatalui sau, îl învinge pe acesta la Zela; Veni, vidi, vici ! raporteaza el Senatului. În octoctombrie 47 soseste la Roma, în decembrie debarca în Africa de nord unde pompeienii concentrasera o puternica armata, pe care Caesar o învinge în aprilie 46 în batalia de la Tapsus.

Revenit în iulie la Roma, în noiembrie paraseste din nou urbea pentru a se deplasa pe frontul din Spania, unde fiii lui Pompei mobilizasera o puternica armata. Batalia victorioasa de la Munda din martie 45 încheie definitiv razboiul civil; Caesar ramâne unicul stapân al Statului Roman. Este desemnat dictaor, în anii 48-46-45-44 este ales consul, în 48 dictator pe timp de un an, în 46 dictator pe 10 ani, pentru ca în februarie 44 sa fie ales dictator perpetuus. Paralel îi sunt acordate puteri exceptionale si drepturi speciale; îi este încrediata comanda asupra tuturor armatelor, dreptul de a dispune de finantele statului, de a decide asupra pacii si a razboiului, de a recomanda candidatii pentru alegerile de magistrati, în temple sunt puse statui ale sale. Dupa ce reuseste în 45-44 sa concentreze o putere cvasimonarhica, Caesar accepta si insemnele exterioare ale acesteia.
În pofida unei politici sociale lucide si abile, prin care încearca sa stabileasca un echilibru între diferitele categorii sociale, Caesar subestimeaza rezistenta institutiilor republicane si animozitatea aristocratiei senatoriale, ce vede în el simbolul tiraniei. La idele lui martie (15 martie 44), în preajma unei campanii împotriva partilor, Caesar este ucis într-o sedinta a Senatului de senatorii în frunte cu C.Cassius Longinus si M. Ilulius Brutus. Plutarch spune ca un ghicitor i-ar fi spus lui Caesar sa se fereasca de idele lui marte. Testamentul sau îl desemneaza ca mostenitor pe Caius Octavianul, nepotul sau.

Om politic de o geniala fantezie si o vointa de fier, diplomat subtil si lucid, organizator stralucit, inegalabil strateg si conducator de osti, Caesar ramâne, în ciuda opiniilor împartite asupra sa, o importanta figura a istoriei. Din povestea sa s-a inspirat William Shakespeare când a scris piesa Iulius Cezar .

Copyright © Contact | Trimite referat