Fluturi - referatreferat, proiect, rezumat, caracterizare, lucrare de nota 10 despre: Fluturi

Fluturi


Fluturii, care constituie ordinul lepidopterelor, se disting prin cele 4 aripi mari, acoperite cu solzisori microscopici, adesea colorati. Trompa le permite sa soarba lichide, in special nectarul florilor. Acestea sint insecte cu metamorfoza completa: de la stadiul de larva, sau omida, se transforma in nimfa, sau crisalida, apoi in fluture. Fluturii au o durata de viata foarte diferita: in medie 1 sau 2 luni. Dar unele specii pot trai un an, in timp ce altele nu depasesc cateva ore. Masculii descopera femelele dupa miros. In urma imperecherii, femelele isi depun ouale acolo unde larvele au posibilitatea sa-si gaseasca hrana-de exemplu, intr-o floare. Fluturii diurni si fluturii nocturni difera prin modul lor de viata dar si prin aspectul lor

Fluturii diurni

Aripile fluturilor diurni sint adesea mult mai colorate decit a fluturilor nocturni. Culorile lor vii ii ajuta sa-si gaseasca un partener sau ii avertizeaza pe dusmanii lor ca nu sint comestibili. Au nevoie de soare pentru a deveni activi. Deseori se nasc, traiesc si mor in acelasi loc.
Totusi, unele specii sint migratoare, adica se deplaseaza in functie de anotimp. Cei mai mari si mai frumosi fluturi diurni traiesc in regiunile tropicale, precum morpho; unele specii din America de Sud ating 15 cm anvergura.

Fluturii nocturni

Mai numerosi decit fluturii diurni dar, de cele mai multe ori, mai mici si mai discreti, ei sint adaptati la viata de noapte. Ziua se odihnesc; mai activi noaptea, ei se dedica in principal reproducerii. Femela emana un miros specific, carateristic speciei ei, prin producerea unei substante chimice, fermonul.
Omizile acestui fluture au adesea trasaturi specifice. Cele din familia geometridelor (fluturii saltareti) se deplaseaza de pe o planta pe alta asemenea lipitorilor.
Omizile pinului isi faca aparitia primavara, in grup, deplasandu-se unele in spatele celorlalte, ca intr-o procesiune. Altele traiesc pe frunze, rasucite in jurul propriului trup.