Practica jurnalistica in perioada de criza - Studiu de caz saptamina 12-18 septembrie 2001 - referatreferat, proiect, rezumat, caracterizare, lucrare de nota 10 despre: Practica jurnalistica in perioada de criza - Studiu de caz saptamina 12-18 septembrie 2001

Practica jurnalistica in perioada de criza - Studiu de caz saptamina 12-18 septembrie 2001


1. Argument

Situatiile de criza, fie ele reale sau construite prin discurs de ziare, lasa cel mai bine sa se vada adevarata structura, adevaratele principii de functionare din spatele oricarui “aparat”. Atunci nu mai e timp sa verifici, nu mai este timp sa intrebi si daca existau mici fisuri ele se vor adinci cu siguranta. Situatia este valabila in privinta tuturor celor implicati intr-o criza, incluzind aici securitatea statelor atacate de teroristi, presa de pretutindeni si chiar atitudinea omului obisnuit..
|n situatia atentatului terorist din New York din 11 septembrie 2001, s-au putut observa cu usurinta mai ales citeva mecanisme ale statului american, dar nu este acesta scopul lucrarii noastre. Am mentionat acest lucru totusi pentru ca aproape in aceeasi situatie se afla si presa.
Astfel, in situatii de criza, apar mecanismele care nu erau manifeste, iar atitudinile partinitoare, prejudecatile de orice natura devin evidente. Presa româna nu face exceptie de la aceasta situatie, chiar daca distanta dintre România si S.U.A., atit geografica, dar si culturala, este foarte mare. Ba poate chiar mai mult, modul in care s-a comportat presa româna da o idee despre atitudinea noastra nu atit de mult fata de tragedia unei tari, cit fata de o putere mondiala cu care am dori sa ne aliem si, prin urmare, ii luam partea fara a pune prea multe intrebari. Dintr-un alt punct de vedere, partea luata de presa româneasca este surprinzatoare si daca luam in considerare gradul foarte redus in care a fost atinsa România de repercursiunile atentatelor.
Pe linga aceste aspecte, distanta foarte mare si masurile de securitate luate in urma atentatului au facut ca pentru zile la rind singurele surse de informatie sa fie alte institutii mass-media din S.U.A., agentiile internationale care aveau deja corespondenti in New York si eventual români aflati in America, oficialitati sau persoane obisnuite, fara insa ca aceasta ultima categorie sa fie implicata direct in evenimente. Prin urmare, discursul ziarelor românesti este deja influentat de aceste institutii care intermediaza schimbul de informatii in sensul ca discursul are deja o mai mult decit pronuntata tenta pro-americana. Nu a mai ramas decit sa se adauge si atitudinea ziarelor românesti, mai ales a celor de scandal si avem o saptamina in care titlurile merg de la “Teroarea mondiala” si pina la “Apocalips”.
Cu alte cuvinte, avem destul de multe de discutat. Pe de o parte in ce masura avem de-a face cu o criza in realitate si/sau cu una construita de mass-media. Aceasta problema este mai usoara decit altele intrucit doar de dragul retoricii se poate argumenta ca aceasta nu a fost o criza. Ceea ce ramine insa de cercetat este cit de mare a fost influenta presei in a crea impresia/convingerea ca avem de-a face cu un moment crucial pentru intreaga lume.
Pe de alta parte este interesant de estimat in ce masura discursul ziarelor românesti a fost unul preluat fata de unul propriu. Importanta acestui aspect se vede in doua directii. Una dintre ele este cit de mult este presa româneasca o presa independenta acordata la propriile constringeri si nu una care are doar un rol foarte limitat, acela de releu pentru informatiile si atitudinile presei americane si internationale. O alta directie importanta este efectul acestui atentat asupra presei autohtone in sensul asumarii in viitor a unui anumit tip de discurs si pozitie. Cu alte cuvinte, cit de mult ne putem astepta ca presa româneasca sa raspunda in acelasi fel si in cazul unor evenimente similare care vor veni in viitor.
Atitudinea acestei cercetari este in mod evident una critica la adresa presei din România asa cum se prezinta ea acum. {i cind spunem critica nu ne referim la sensul care include prezentarea detaliata a tuturor mecanismelor de functionare in caz de criza, ci, mai degraba, ca un fel de semnal de alarma care sa atraga atentia ca modul in care au fost prezentate evenimentele nu este tocmai cel mai bun.

2. Cadrul conceptual

2.1 “Literatura de specialitate”

Importanta unui eveniment pentru un jurnalist este data in primul rind de noutatea lui. Cu alte cuvinte in momentul in care aceasta a trecut evenimentul dispare de pe agenda jurnalistului. Importanta acestei situatii justifica cercetarea modului in care au fost reflecate unele evenimente, nu pentru ca evenimentele in sine au ramas importante, ci pentru ca “modelele si conceptele teoretice transcend fenomenele imediate si ofera, prin generalizare, solutia pentru a intelege numeroase alte fapte si procese similare.” (Coman, 1999)

Cea mai cuprinzatoare lucrare despre comportamentul mass-media in situatii de criza este cea editata de Marc Raboy si Bernard Dagenais Media, Crisis and Democracy – Mass Communication and the Disruption of Social Order aparuta in 1992.

2.1.2 Definirea metodelor si a tehnicilor – Analiza de continut

Mai multe lucrari de metodologie de cercetare in studiul mass-media (Nafziger, White, 1972; Wimmer, 1987; Singletary, 1994) retin pentru analiza de continut o definitie data in 1952 de Bernard Berelson. Astfel, analiza de continut este o metoda de cercetare care descrie obiectiv, sistematic, cantitativ continutul manifest al comunicarii. Aceasta definitie se refera doar la utilitatea metodei in cercetarea mass-media, dar metoda este folosita si in studiul literaturii si in alte domenii. Cele cinci caracteristici prezente in definitie (obiectiv, sistematic, cantitativ, descriptiv, manifest) sint necesare si suficiente, corectitudinea unor interpretari depinzind in mod direct de ele.
Aceste caracteristici fac, de asemenea, distinctia intre analiza de continut stiintifica si cea pe care o facem fiecare dintre noi atunci cind citim un ziar si chiar atunci cind ascultam o conversatie intre prieteni. Singletary elaboreaza acest aspect, scriind ca fiecare cititor cauta intr-un text generalitati, regularitati sau tipare, fiecare dintre noi “citim printre rinduri”.
Analiza de continut ca metoda stiintifica apare in momentul in care ne punem intrebari despre sursa care a creat mesajul. Cea mai importanta dintre ele este in viziunea lui Danielson (Nafziger, White, 1972) : “Ce ne spune acest mesaj despre inteligenta si aptitudinile sursei, despre personalitatea, motivele, valorile si scopurile lui, despre atitudinile, situatia sociala, grupurile de care apartine sau de care si-ar dori sa apartina si despre influentele acestora?” Avind aceasta intrebare in minte ne lovim de un obstacol evident, mesajele sint de cele mai multe ori mult mai usor de studiat decit oamenii care le-au produs si atunci trebuie sa apelam la analiza de continut.

2.1.3 Presupozitii

Modul in care unmesaj, fie el un articol din presa scrisa, fie un reportaj de televiziune este inteles de un receptor oarecare este inteles de acesta doar ca efect a ceea ce exista deja in mintea lui. Cu alte cuvinte, in situatia particulara a evenimentelor din 11 septembrie 2001, fiecare receptor a vazut in alt fel ceea ce s-a intimplat, dar foarte putini dintre posibilii receptori au fost participantti active sau martori directi ai evenimentelor. Pentru un student la jurnalism din România si care nu are nici un fel de prieten sau ruda prezente in mijocul evenimentelor singurul mod in care a aflat despre eveniment a fost mass-media, pe de o parte canalele de televiziune de stiri care transmiteau in direct din New York, pe de alta parte de la institutiile mass-media românesti care au preluat majoritatea informatiilor de la institutii straine.
Daca mergem mai departe, interpretarile asupra a ceea ce s-a intimplat sint primite de la mass-media straine, de la mass-media din România sau proprii, cu precizarea foarte importanta ca acestea din urma depind numai de cele straine si de informatii straine. Dar aceasta nu este in mod obligatoriu o problema. |n fond aceasta situatie se intilneste aproape fara exceptie in fiecare zi. De extrem de putine ori sintem implicati direct intr-un eveniment.

2.1.4 Definirea conceptelor

Una dintre cele mai importante etape ale unei lucrari de orice fel ar fi ea este definirea conceptelor. |n situatia acestui eveniment din S.U.A. din 11 septembrie 2001, conceptele cheie sint “terorism”, “evenim

ent”, “atentat” si “criza”, “derapaj mediatic”.

a. TERORISM

Encyclopaedia Britannica: “folosirea sistematica a terorii si a unor acte violente imprevizibile impotriva unor guverne, institutii sau indivizi cu scopul obtinerii unor obiective politice.”
Definitia aceasta (articolul complet despre terorism din aceasta enciclopedie are mai mult de 600 de cuvinte) mai retine citeva aspecte foarte importante si care trebuie precizate explicit:
- terorismul a fost folosit de organizatii politice de toate felurile, de la indivizi si pina la guverne, de la extrema dreapta si pina la capatul celalalt al spectrului politic, extrema stinga. Terorismul a fost insa de cele mai multe ori identificat cu indivizi sau grupuri care doreau destabilizarea unor institutii politice existente.
- avansul tehnologic a facut ca in secolul XX terorismul sa fie mult mai dinamic si sa i-a dat instrumente pentru a face mult mai multe victime.
- terorimul modern difera foarte mult de cel din trecut. Victimele sint tot mai frecvent indivizi nevinovati, alesi la intimplare sau care se afla acolo unde se intimpla un atentat.
- terorismul este izolat fata de actiunile politice importante. Lipsindu-le suportul popular, extremistii substituie actele de violenta pentru activitati politice legale.
- actiunile teroristilor include rapiri, asasinate, deturnari de avioane, bombe etc.
- impactul terorismului a fost amplificat de cresterea rolului mass-media. Orice act de violenta atrage cu siguranta televiziunile si evenimentul ajunge in milioane de case si ii expune pe spectatori la dorintele si scopurile politice ale teroristilor.

b. EVENIMENT
c. ATENTAT
d. CRIZ~
e. DERAPAJ MEDIATIC vezi axioma oglinzii

2.2 Ipoteze

La o lectura atenta a celor patru cotidiane aflate in discutie in perioada 12-18 septembrie se pot desprinde citeva tendinte. Cele care ni s-au parut cele mai importante, atit jurnalistic, cit si ca pertinenta cu metoda analizei de continut sint:

a) Terorismul tinde sa fie perceput ca o problema majora a lumii contemporane.
b) Evenimentele din 11 septembrie 2001 au fost prezentate negativ. (Articolele tind sa ia partea Statelor Unite si, in general, partea victimelor unor atentate teroriste)
c) Evenimentele din 11 septembrie 2001 au fost o ciocnire intre civilizatii.
d) Exista tendinta perceperii slabiciunii S.U.A. in fata terorismului international, in special islamic. (Statele Unite au fost prinse pe picior gresit)

Motivele care au stat la baza alegerii lor se refera in primul rind la standardele activitatii jurnalistice. Astfel, ipoteza b este din punt de vedere strict jurnalistic legitima. Chiar daca terorismul este intr-adevar o problema majora a lumii contemporane, macar prin numarul victimelor nevinovate, una dintre cele mai importante cerinte ale unei prese corecte este obiectivitatea. Aceasta inseamna pe de o parte pastrarea distantei fata de eveniment (destul de usor de rezolvat in masura in care tara noastra nu a fost direct implicata si nu a simtit in mod direct repercursiuni de pe urma atentatului), iar pe de alta parte acordarea dreptului la cuvint pentru toate partile dintr-un conflict.

2.3. Metoda

Unitati de inregistrare: TEMELE (asertiuni despre un anumit subiect)
Temele cautate:
a) Terorismul
b) Evenimentele din 11 septembrie - atitudine
c) Calificarea evenimentelor din S.U.A.
d) Capacitatea S.U.A. de a raspunde terorismului.

Unitatea de numarare: Fraza (lungimea textului in care sint recunoscute temele)

Unitatea de context: Articolul (segmentul, partea textului care permite determinarea orientarii, observarea atitudinilor favorabile/defavorabile/neutre in legatura cu temele)

Ipoteze:

a) Terorismul tinde sa fie perceput ca o problema majora a lumii contemporane.
b) Evenimentele din 11 septembrie 2001 au fost prezentate negativ. (Articolele tind sa ia partea Statelor Unite si, in general, partea victimelor unor atentate teroriste)
c) Evenimentele din 11 septembrie 2001 au fost o ciocnire intre civilizatii.
d) Exista tendinta perceperii slabiciunii S.U.A. in fata terorismului international, in special islamic. (Statele Unite au fost prinse pe picior gresit)


Grila de categorii aferenta ipotezei a:
- prezenta temei terorismului:
- acord cu tema (perceperea terorismului ca pe o problema majora a lumii contemporane); favorabil confirmarii ipotezei – F
- dezacord cu tema (perceperea terorismului ca pe o problema lipsita de importanta majora); defavorabil confirmarii ipotezei - D
- absenta temei terorismului – N

Grila de categorii aferenta ipotezei b:
- prezenta temei atitudinii:
- acord cu tema (perceperea unei atitudini mai curind favorabile S.U.A. si, in general, vicitmelor); favorabil confirmarii ipotezei – F
- dezacord cu tema (perceperea unei atitudini mai curind favorabile terorismului si, in general, teroristilor); defavorabil confirmarii ipotezei - D
- absenta temei atitudinii - N


Grila de categorii aferenta ipotezei c:
- prezenta temei raporturilor dintre civilizatii:
- perceperea civilizatiilor aflate in raporturi de opozitie:
· Occident vs. Orient
· Crestinism vs. Islamism
· Libertate vs. Fundamentalism
· Pace vs. Terorism
· Democratie vs. Dictatura
· Dezvoltare vs. Subdezvoltare
· Lume bogata vs. Lume saraca
Aspecte favorabile confirmarii ipotezei – F
- lipsa perceperii unor raporturi de opozitie intre civilizatii; defavorabila confirmarii ipotezei - D
- absenta temei raporturilor dintre civilizatii - N

Grila de categorii aferenta ipotezei d:
- prezenta temei capacitatii S.U.A. de a raspunde terorismului:
- acord cu tema (perceperea mai curind a slabiciunii S.U.A. in fata terorismului); favorabil confirmarii ipotezei - F
- dezacord cu tema (perceperea mai curind a capacitatii S.U.A. de a raspunde adecvat terorismului); defavorabil confirmarii ipotezei - D
- absenta temei capacitatii S.U.A. de a raspunde terorismului - N