PRINCIPIILE MANAGEMENTULUI TOTAL AL CALITATII - referatreferat, proiect, rezumat, caracterizare, lucrare de nota 10 despre: PRINCIPIILE MANAGEMENTULUI TOTAL AL CALITATII

PRINCIPIILE MANAGEMENTULUI TOTAL AL CALITATII

1. ORIENTAREA SPRE CLIENT

Competenta pentru clienti este foarte mare ,atât pe plan local cât si pe plan global, acest lucru a dus la o crestere semnificativa a importantei calitatii pentru produse/servicii.
Avantajele competitive cheie:
· Identificarea corecta a nevoilor consumatorilor
· Satisfacerea clientilor înainte , în timpul si dupa vânzarea produsului si /sau serviciului
Azi a fi apreciat ca si furnizor care ofera produse/servicii de calitate , este uneori o conditie de supravietuire.
Examinarea modului prin care utilizatorul foloseste produsul/serviciul , în scopul îmbunatatrii produsului/serviciului.


2. IMBUNATATIREA CONTINUA


Îmbunatatirea continua a calitatii aduce satisfactii mari deoarece:
· Se îmbunatateste imaginea organizatiei si a credibilitatii ei pe piata
· Sunt stimulate comunicarea si munca în echipa, acest lucru aduce satisfactii personalului organizatiei- în principal în plan psihologic.
· Personalul organizatiei va fi constient de nevoia de a realiza produse/servicii de calitate , dezvoltându-se o cultura orientata spre calitate
· Creste productivitatea muncii printr-o utilizare eficienta a personalului , echipamentului, a resurselor în general

Elementele definitorii din managementul total al calitatii sunt:”îmbunatatirea continua”si “lanivelul întregii organizatii” iar toate procesele implicate accentueaza bucla de feed-back.

3. IMPLICAREA FIECARUIA

Managementul total al calitatii este o filozofie care implica tot personalul organizatei în realizarea calitatii produselor/serviciilor, evidentiind rolul si locul fiecarui angajat în asigurarea calitatii.
Constientizarea personalului de aportul adus la prosperitatea firmei si implicit a lor ca membri ai colectivului, este un obiectiv de excelenta manageriala, care aduce satisfactie totala pentru toti cei implicati în activitatea organizatiei (actionari, conducatori, operatori)
Munca în echipa atât între indivizi cât si între grupuri de indivizi care ar avea tendinta de a nu coopera (inginerii si contabili implicati în proiectarea unui sistem de analiza a costurilor calitatii în zona respectiva)
Îmbunatatirea mediului de lucru prin implementarea unui climat de încredere , stimulare si motivare.

4. ORIENTAREA SPRE PROCES

Proiectarea si implementarea unui sistem de management al calitatii este un proces conditionat direct de specificul culturii organizationale, de elemente culturale preexistente la începerea procesului, de flexibilitatea acesteia de a intregra noi valori si norme specifice calitatii.
Managementul total al calitatii este orientat spre oameni care sunt provocati permanent sa gaseasca solutii, oameni inovatoivi si flexibili.

5. MANAGEMENT PRIN FAPTE SI PERSPECTIVE PE TERMEN LUNG

Succesul unei organizatii în cresterea calitatii tuturor activitatilor desfasurate depinde si de abilitatea managerilor de a dezvolta relatiile umane, de a evalua si recunoaste talentele si caracteristicile individuale, de a acorda fiecarui angajet prilejul de a atinge propriul potential maxim, de a dezvolta si educa în pemanenta întreg personalul.
Managerii trebuie sa dezvolteun comportament individual si de grup, al întregului personal, orientate spre calitate astfel:
· Managerii superiori trimit mesaje(si prin prorpiul comportament) ca exemplu de urmat de catre personalul subordonat
· Managerii vor sustine formarea în rândul subordonatilor , a acelor deprinderi care sprijina procesul

de schimbare (de implementare a sistemului de management al calitatii)si împreuna cu echipele pe care le conduc, vor analiza periodic progresele obtinute
· Dupa însusirea personalului a acelor comportamente care pot sustine un sistem de management al calitatii performant(sunt create automatisme comportamentale), managementul va analiza periodic si va sprijini dezvoltarea unei culturi organizationale orientate spre calitate –baza formarii unor comportamente de grup stabil orientate spre calitate.
Calitatea oferita de o organizatie este masura satisfactiei aduse de aceasta celor interesati de rezultatele ei.


EXEMPLU

SC “X” este o gradinita particulara , care are 30 de copii.
Clientul este atât parintele în calitate de “cumparator” cât si copilul în calitate de “consumator” al servicilor oferite.
Gradinita ofera avantajele:
· Transport gratuit
· Dotarea cu computere pentru fiecare copil
· Dispune de sali speciale pentru joaca, dotate cu leagane, tobogane, calutei, masinute, nisip etc
· Organizeaza petreceri pentru zilele de nastere
· Organizeaza excursii semestriale in judet
· Existenta unui psiholog care va supraveghea comportamentul copiilor , urmarind talentele , aptitudinele, personalitatea copiilor
· Personalul este unul competent, profesionist si specializat si cu experienta vasta în munca cu copii.
În fiecare saptamâna se organizeaza o sedinta cu personalul , pentru discutarea eventualelor probleme aparute si gasirea solutiilor pentru rezolvare.
Educatorii, profesorii de limbi straine colaboreaza în permanenta, în vederea realizarii de jocuri care sa le stimuleze si sa le dezvolte copiilor inteligenta , creativitatea, timpul de reactii în anumite situatii, învatarea rapida, retinerea lucrurilor învatate.
Pentru viitor se doreste extinderea gradinitei, si în alte orase din tara.