Regatul Spaniei - despre Spania - referat



referat, proiect, rezumat, caracterizare, lucrare de nota 10 despre: Regatul Spaniei - despre Spania

Regatul Spaniei - despre Spania

Regatul Spaniei este o tara situata în sud-vestul Europei. Face parte din Peninsula Iberica împreuna cu Portugalia si Gibraltar. În nord-est se învecineaza cu Franta si Andora de-a lungul Muntilor Pirinei. Dupa sfârsitul regimului Franco, Spania a devenit o monarhie constitutionala în 1978 când o noua constitutie a fost adoptata.
Cuprins· 1 Istorie · 2 Politica · 3 Comunitati autonome · 4 Geografie · 5 Economie · 6 Demografie · 7 Cultura · 8 Topuri intenationale · 9 Diverse subiecte · 10 Legaturi externe
Istorie
Articol principal: Istoria Spaniei
Începând cu secol IX î.Hr., celtii, fenicienii, grecii si cartagii au intrat în Peninsula Iberica, urmati de Republica Romana, care a ajuns în secolul II î.Hr.. Limba de acum a Spaniei, religia si sistemul juridic dainuie din perioada romana. Cucerita de vizigoti în secolul V d. Hr. si atacata de mai multe ori în 711 de maurii nord-africani islamici, Spania moderna a început sa se formeze dupa Reconquista, eforturile de ai elimina pe mauri, care au ramas aici pâna în 1492. În 1492 Regina Isabella I de Castilia a început inchizitia spaniola, care a durat peste 300 ani. Acesta a fost si anul în care i-a dat lui Christofer Columb banii pentru prima sa calatorie pe Atlantic spre "Lumea Noua". Pâna în 1512, unificarea Spaniei din zilele noastre a fost completa. Totusi, proiectul monarhilor castiliani a fost de a unifica întreaga Iberie, iar acest vis a parut aproape &i


circ;ndeplinit, când Filip al II-lea a devenit rege al Portugaliei în 1580, si al celorlaltor regate iberice (colectiv cunoscute ca si "Spania" care nu era pe atunci un stat unificat). În 1640, politia centralista a Contelui de Olivares a provocat razboaie în Portugalia si Catalonia: Portugalia a devenit un regat independent din nou, iar Catalonia s-a bucurat de o independenta asistata de Franta, dar pentru scurt timp.
În secolul XVI, Spania a devenit cea mai puternica natiune din Europa, datorita bunastarii derivate din colonizarea spaniola a Americilor. Dar o serie de razboaie lungi si sotisitoare si revolte a început declinul puterii Spaniei în Europa. Contrivers asupra succesiunii la tron a consumat tara în secolul XVIII (vezi Razboiul Spaniol de Succesiune - important, un stat spaniol centralizat a fost stabilit doar dupa acest razboi), prin ocupatia din partea Frantei în timpul erei napoleonice la începutul anilor 1800, si a condus la o serie de conflicte armate si revolte între liberali si suporterii Vechiului Regim în mare parte a secolului XIX; un secol care a reprezentat si pierderea a mare parte din coloniile spaniole din Americi, culminate în Razboiul Spano-American dând 1898.
Secolul XX initial a adus putina pace; colonizarea Saharei de Vest, Marocului Spaniol si a Guineei Ecuatoriale a fost probata ca si un substitut al pierderilor din Americi. O perisoada de dictatura (1923-1931) s-a încheiat prin stabilirea celei de A Doua Republica Spaniola.Cresterea polarizarii politice, combinat cu crelterea violentei neverificate, a dus la izbucnirea Razboiului Civil Spaniol în iulie 1936. Urmând victoria fortelor sale nationaliste în 1939, generalul Francisco Franco a condus o natiune epuizata politic si economic.
Totusi, în anii 1960 si anii 1970, Spania a fost transformata gradual într-o economie industriala moderna cu un sector de turism încrestere. Dupa moartea dictatorului Generalul Franco în noiembrie 1975, succesorul sau desemnat personale, Printul Juan Carlos si-a asumat titlurile de rege si de conducator al statului. El a jucat un rol important în ghidarea Spaniei spre un stat democratic modern, mai ales în opozitia unei încercari de coup d'etat în 1981. Spania a aderat la OTAN în 1982 si a devenit membra a Uniunii Europene în 1986. Dupa moartea lui Franco, vechilor nationalitati istorice - Tara Bascilor, Catalonia si Galicia - li s-a dat o autonomie mare, care, s-a extins spre toate regiunile spaniole.

Politica
Articol principal: Politica Spaniei
Spania este o monarhie constitutionala, cu o monarhie ereditara si cu un parlament bicameral, Cortes sau Ansamblul National. Puterea executiva consista din Consiliul de Ministri prezidat de Presedintele Guvernului (asemanator unui prim ministru), propus de monarh si ales de catre Ansamblul National dupa alegerile legislative.
Puterea legislativa este formata din Congresul Deputatilor (Congreso de los Diputados) cu 350 de mebrii, alesi prin vot popular pe liste-bloc, prin reprezentarea proportionala, destinati sa serveasca timp de patru ani, si un Senat sau Senado cu 259 de locuri din care 208 formate din alesi directi pe baza votului popular si ceilalti 51 trimisi de legislaturile locale pentru a servi tot timp de patru ani.
În 2003, Spania discuta cu Regatul Unit despre Gibraltar, o mica peninsula care si-a schimbat posesorul în timpul Razboiului Spaniol de Succesiune în 1714. Discutiile se refera la împartirea suveranitatii asupra peninsulei, subiect al unui referendum constitutional al gibraltarienilor, care si-au exprimat opozitia fata de orice act de supunere fata de Spania.
Spania este, în prezent, statul autonomiilor, foral unitar, dar, de fapt, functionând ca o federatie de Comunitati Autonome, fiecare cu puteri si legi diferite (de exemplu unele au propriile lor sisteme educationale si de sanatate, altele nu). Exista unele probleme cu acest sistem, de vreme ce unele guverne autonome (acelea conduse de partide nationaliste) încearca un tip mai federal de relatii cu Spania, în timp ce guvernul central încearca sa reprime ceea ce unii vad ca si o autonomie excesiva a unor conmunitati autonome (ex. Tara Bascilor si Catalonia).
Terorismul este o problema în Spania de astazi, de când ETA (Libertatea si Pamântul Basc) încearca sa câstige independenta basca prin mijloace violente, incluzând utilizarea bombelor si a crimelor. Desi guvernul autonom basc nu asista o astfel de violenta, diferitele aproprieri de problema sunt o sursa de tensiune între guvernele central si basc.

Harta Spaniei


Comunitatile Autonome din Spania
Comunitati autonome
Articol principal: Comunitati autonome în Spania
Spania este compusa din 17 comunitati autonome (comunidades autónomas).
· Andalusia (Andalucía)
· Aragon (Aragón)
· Asturias
· Insulele Baleare (Islas Baleares / Illes Balears)
· Tara Bascilor (País Vasco / Euskadi)
· Insulele Canare (Islas Canarias)
· Cantabria

· Castilia-La Mancha (Castilla-La Mancha)
· Castilia-Leon (Castilla y León)
· Catalonia (Cataluña / Catalunya)
· Extremadura
· Galicia
Exista si cinci locuri de suveranitate (plazas de soberanía) pe si lânga coasta africana: orasele Ceuta si Melilla sunt administrate ca si orase autonome, o stare intermediara între orase si comunitati; insulele din arhipeleagul Islas Chafarinas, Peñón de Alhucemas, si Peñón de Vélez de la Gomera se afla sub directa administratie spaniola.


Geografie
Articol principal: Geografia Spaniei
Teritoriul de baza al Spaniei este dominat de platouri înalte si de lanturi muntoase ca si Pirineii si Sierra Nevada. Din acesti munti izvorasc mai multe râuri importante, precum Tagus, Ebro, Duero, Guadiana si Guadalquivir. De-a lungul coastelor se gasesc câmpii aluvionare, din care cea mai mare este Guadalquivir în Andalusia. Spania se invecineaza la est cu Marea Mediterana (continând Insulele Baleare), la vest cu Oceanul Atlantic, unde se gasesc, pe coasta Africana, Insulele Canare.
Clima Spaniei este în principal temperata si mediteraneana; exista veri calde în interior, mai degraba cu conditii moderate si înnorate pe coasta. Iernile sunt înnorate si reci în interior, regiunile de pe coasta fiind relativ temperate.
· Parcul National Coto Doñana
Economie
Articol principal: Economia Spaniei
Economia capitalista mixta a Spaniei suporta un PIB care pe o baza per capita reprezinta 80% din cel al economiilor vest-europene. Guvernul sau de centru-dreapta a lucrat cu succes pentru a câstiga aderarea la primul grup de tari ce au lansat moneda unica europeana pe 1 ianuarie, 1999. Administratia lui Jose Maria Aznar a continuat sa advoce liberalizarea, privatisation, si deregularea economiei si a introdus unele reforme pentru taxe în final. Somajul a scazut vizibil sub administratia lui Aznar, dar ramâne cel una din cele mai mari rate din Uniunea Europeana, la 13%. Guvernul încearca sa faca progrese viitoare în schimbarea legilor de munca si reformare schemelor de pensie, care sunt cheia sustinerii atât a avansarii economiei interne a Spaniei, cât si a competitivitatii externe într-un mediu cu o moneda unica.
Demografie
Articol principal: Demografia Spaniei
Se poate spune ca Spania este compusa din multe natii dar a adoptat cultura castiliana ca sa fie cea spaniola, desi exista o crestere a recunoassterii a altor nationalitati înauntr-ul tarii, ca si a celei baste.
Patru limbi importante sunt vorbite în Spania, care sunt limbi oficiale în anumite regiuni:
· spaniola (castellano sau español), limba oficiala în întreaga Spanie.
· catalana (català sau valencià) în Catalonia (Catalunya), Insulele Baleare (Illes Balears), si parti ale comunitatii autonome Calencia (València, unde limba este denumita valenciana).
· basca (euskara) în Tara bascilor (Euskadi), si parti din Navarre.
· galiciana (galego) în Galicia (Galiza).
Catalana, galiciana si castiliana, mai comun denumita "spaniola", sunt descendente ale limbii latine si au propriile lor dialecte; exista de asemenea si alte dialecte romanice, ca si asturiana sau Bable în Asturias si parti din León, aragoneza în o parte din Aragón, si araneza (o varianta gascono-occitana) în Val d'Aran la nord-vest de Catalonia. Spaniola vorbita în Americi este descendenta a dialectului spaniol vorbit în sud-vestul Spaniei.
Spania este o tara predominant romano-catolica (94%). Cel mai important grup minoritar este format din tigani.
Cultura
Articol principal: Cultura Spaniei
· Spanioli celebri
· Literatura spaniola
· Bucataria spaniola
· Fotbalul spaniol
· Coride
Topuri intenationale
· Indexul mondial de libertate a presei Locul 29 din 139 de tari
Diverse subiecte
· Comunicatii în Spania
· Transport în Spania
· Armata Spaniei
· Relatiile externe ale Spaniei
· Turism în Spania
· Lista oraselor din Spania
Legaturi externe
La Wikitravel gasiti un ghid turistic despre Spania.
· La Moncloa.es - Situl oficial guvernamental
· Congreso de los Diputados - Situl oficial al Congresului Deputatiilor
· El Senado - Situl oficial al Senatului
· Casa Real - Situl oficial al Casei Regale Spaniole
· INEBase - Institutul National de Statistica (spaniola)