Istoria mijloacelor de transport - referatreferat, proiect, rezumat, caracterizare, lucrare de nota 10 despre: Istoria mijloacelor de transport

MIJLOACE DE TRANSPORT


Multa vreme omul a folosit pentru deplasare si pentru transportul greutatilor animalele pe care le domesticise.Taind copacii pentru constructi,au observat ca trunchiurile puteau fi transportate mai usor prin rostogolire.Probabil asa le-au venit ideea construirii rotii,nascocire care a deschis drumul deplasarii terestre,caci de la roata la primele automobile n-a fost decat un pas.
Cele mai vechi informatii despre roata le avem din documente descoperite in Egipt si in China.Primele roti imaginate si construite de om erau niste discuri de lemn, fixate pe o osie.Ele erau plasate la carutele trase de boi,cai sau chiar de oameni.Tablitele de lut descoperite in Irak ne vorbesc despre existenta carelor inca din anul 3500 I.HR.La inceput acestea erau scobite in trunchiuri de copac; mai tirziu aratau ca niste roabe cu doua roti,cosurile fiind asezate direct pe osii.O data cu dezvoltarea drumurilor, pentru a mari confortul calatorilor se construiesc trasuri, diligente ,calesti (trasuri elegante cu capota).

Primul vehicul cu motor a fost construit in anul 1769, in Franta.Se deplasa prin forta aburului si a fost denumit "Diavolul pufaitor". Dupa 1800 "Zeul automobil" se impune repede in lumea intreaga.
.Constructorii au in vedere obtinerea unei viteze cat mai ridicate, marirea confortului, reducerea poluarii, siguranta circulatiei.
Romania s-a numarat printre primele 10 tari din lume posesoare de automobile. In anul 1898, in Bucuresti circula un Oldsmobile si mai multe automobile cu abur. In 1904 erau inscrise in circulatiemai mult de 60 de asemenea "carute fara cai".
Geniul romanesc si-a pus amprenta si pe istoria automobilului. In 1923 in student pe nume Aurel Persu construieste primul automobil cu forma aerodinamica din lume.Pe locul unde este astazi Uzina Aro functiona ,inca din 1954 ,o fabrica ce realiza partile componente pentru un automobil. In august 1968 a fost construit, la PItesti ,primul automobil romanesc: Dacia. Au trecut de atunci 37 ani timp in care s-au creat peste 2 milioane de automobile,cu diverse forme si imbunatatiri.
Spre a se putea transporta mai multi pasageri, era nevoie de vehicule mai mari.Asa au fost construite primele autobuze. Ele au circulat in Londra si aveau o capacitate necesara pentru... 10 calatori. Astazi, in Londra circula autobuze supraetajate, iar Romania are o fabrica de autobuze in Bucuresti.
Cautandu-se solutii pentru realizarea unor mijloace de transport economice, a fost inventat troleibuzul, vehicul pe roti care circula cu ajutorul curentului electric de la cabluri suspendate. In 1955 troleibuzele au inceput sa circule in Timisoara si in Bucuresti.

Si pe strazile orasului tau circula tramvaie?Te-ai gandit vreodata cand au aparut aceste vehicule?Ei bine, primul tramvai a fost construit in 1775, era tras de doi cai, dar nu era folosit in oras. S-a mutat aici dupa ce unui francez i-a venit ideea de a incastra sinele de tramvai in pavaj. Primul oras din tara noastra in care s-a putut circula cu un asemenea mijloc de transport in comun a fost Timisoara , in 1869. Trei ani mai tarziu, tramvaiul cu cai devine si atractia Bucurestiului. Nu pentru multa vreme, deoarece in 1894 apar primele tramvaie electrice.
In cadrul mijloacelor de transport terestru un loc aparte il ocupa bicicleta. Imaginea unei biciclete apare pentru prima data pe peretele unui templu din Egipt, construit acum 3000 ani. Schite ale unei astfel de vehicule apar si in desenele lui Leonardo da Vinci. Anul nasterii ei este 1813,


cand un baron francez a construit-o pentru a se plimba in parcul sau imens. Era formata din doua roti si un cadru de lemn. Ciclistul statea calare si, pentru a se deplasa , misca picioarele pe pamant. Peste 10 ani, cand se realiza roata din fata mobila, se pastreaza acelasi mod de inaintare.


Chiar si dupa inventarea pedalelor si a sistemului de franare pe roata din spate, calatoria pe bicicleta, numita si "scuturator de oase", nu era prea placuta.
Caile ferate au existat cu mult inaintea locomotivelor cu abur, Pe ele se transportau, cu ajutorul cailor, pietre si carbuni. O data cu aparitia locomotivelor si a trenurilor s-a observat ca transportul pe calea ferata era ieftin si rapid. Ca urmare,liniile ferate s-au extins foarte mult. Cam in acelasi timp cu tramvaiul electric este data in folosinta si prima linie de cale ferata din Romania:Bucuresti-Giurgiu. Imbarcarea in tren se facea de pe peronul primei gari din tara, Gara Filaret. astazi, distante uriase sunt strabatute in tot mai putin timp cu trenuri moderne,rapide si sigure. Este vorba de Intercity. O data cu dezvoltarea rapida a mijloacelor de transport,strazile marilor orase au devenit tot mai aglomerate si mai greu de strabatut. Era nevoie de un altfel de mijloc de deplasare iar solutia a fost... metroul!
Prima linie de metrou din lume a fost data in folosinta la Londra, in1879. Proiectul metroului bucurestean a fost conceput de Dimitrie Leonida,in 1930. Au trecut aproape 50 de ani pana cand acest proiect sa devina realitate. In 1979 se da in folosinta prima linie de metrou , avand 6 statii amplasate la o distanta de 6 km, intre Semanatoarea si Timpuri Noi. Metroul bucurestean are acum 50 de trenuri care transporta, zilnic, peste 300.000 de calatori.

Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani