GravitatiaGravitatia este fenomenul fizic natural prin care corpurile fizice se atrag reciproc, cu o forta a carei intensitate depinde de masele acestora si distanta dintre ele. Este una din cele patru interactiuni fundamentale din natura cunoscute, alaturi de interactiunea electromagnetica, interactiunea nucleara tare si interactiunea nucleara slaba.


In fizica moderna gravitatia este descrisa de teoria relativitatii generalizate, dar in cele mai multe situatii practice (la scara macroscopica) se poate aplica cu mare exactitate si legea atractiei universale a lui Sir Isaac Newton, din mecanica clasica. Aceasta spune ca oricare doua corpuri actioneaza unul asupra celuilalt cu o forta de atractie, numita forta gravitationala, direct proportionala cu masele celor doua corpuri si invers proportionala cu patratul distantei dintre ele.Natura si motivul existentei fortei gravitationale nu sunt inca deplin elucidate.

In viata de zi cu zi fenomenul este observat pretutindeni ca forta de atractie exercitata de Pamant asupra tuturor corpurilor, forta numita greutate. Valoarea greutatii unui corp este direct proportionala cu masa lui si este orientata spre centrul Pamantului. Coeficientul de proportionalitate se numeste acceleratie gravitationala si este egal cu acceleratia unui corp care cade liber in cimpul gravitational al Pamantului.

La nivel astronomic gravitatia este responsabila, de exemplu, pentru faptul ca Luna se roteste in jurul Pamantului si ca sistemul Pamant-Luna se roteste in jurul Soarelui. De asemenea gravitatia este forta care a dus la aparitia tuturor planetelor si satelitilor naturali ai acestora, prin atractia reciproca dintre particulele de materie care se roteau in jurul Soarelui. In cadrul unei galaxii, diferitele stele si

sisteme stelare sunt mentinute impreuna tot prin fenomenul gravitatiei, iar evolutia intregului univers (de exemplu modul in care acesta se dilata in timp) este la randul ei dictata de fortele de gravitatie dintre toate particulele de materie existente.

Interactiunea gravitationala est produsa (generata) de intalnirea (interferenta) campurilor gravitationale ale corpurilor (maselor) cosmice. Campul gravific este generat de anumite particule din substanta corpului si se manifesta prin campul de acceleratie normala (perpendiculara) la suprafata corpului. Poate fi masurat de exemplu direct la suprafata Pamantului sau a Lunii.