PROGNOZE HIDROMETEOROLOGICEPrognoza meteorologica este activitatea de prevedere a conditiilor meteorologice, pentru o perioada de 24 pana 72 de ore si mai mult, pe baza informatiilor receptionate codificat sau in clar, inclusiv la bordul navelor. O buna prognoza depinde de cantitatea, calitatea informatiilor si de continuitatea acestora.
Complexitatea prognozelor meteorologice si hidrologice deriva este data de faptul ca manifestarile de vreme sunt deosebit de complexe, ample si de multe ori imprevizibile. Prevederea meteorologica se face pe baza cunoasterii legilor de manifestare a fenomenelor si proceselor sinoptice. In procesul de prognozare a evolutiei vremii se analizeaza detaliat manifestarilor fenomenele meteorologice in perioade trecute de timp, coroborat cu informatiile avute la dispozitie si cu cunoasterea influentei conditiilor de mediu marin, asupra navigatiei, pentru prognozele meteorologice marine.
Prevederea evolutiei unui element meteorologic se face in conexiune cu evolutia celorlalte elemente.
De regula, se intocmesc mai multe variante probabile de evolutie a vremii si se alege cea mai plauzibila, functie de felul de manifestare a fenomenelor meteorologice cu 2.3 zile inainte.

Comandantul si ofiterul de cart analizeaza si interpreteaza evolutia vremii pe baza informatiilor hidro - meteo, primite prin intermediul hartilor sinoptice sau a buletine meteo si pe aceasta baza planifica voiajul navei, sau aduce corectii, atunci cand se impune aceasta.


Prognozele hidrometeorologice se refera la:
- prognoza campului baric la nivelul marii;
- prognoza campului termic;
- prognoza de precipitatii;
- prognoza umiditatii relative;
- prognoza de vant la diferite inaltimi;
- prognoza topografie barice absolute;
- prognoza topografie barice relative;
- prognoza starii marii.
Prognozele hidrometeorologice la bordul navei presupun urmatoarele:
- observatii instrumentale si vizuale;
- receptia radio a buletinelor meteo si avizelor in clar in limba
engleza (Telex - Navtex);
- receptia codificata a datelor reale si de prognoza;
- receptia in sistem facsimil.