Chimia- atomulChimia - stiinta care studiaza compozitia, structura si proprietatile substantelor, transformarilor lor prin regruparea atomilor componenti, precum si combinatiile noi ale substantelor rezultate in urma acestor transformari
Atomul - cea mai mica particula care determina proprietatile elementului si care nu mai poate fi divizata prin procedee fizice si chimice obisnuite. Atomul unui element poate fi divizat si in parti mai mici (particule subatomice), dar aceste parti nu mai pastreaza proprietatile elementului. Atomii unui element au anumite caracteristici comune, care-i deosebesc de atomii oricarui alt element.
Atomii sunt formatii din nucleu atomic si invelis electronic.In atomul neutru din punct de vedere electric numarul electronilor ( cu sarcina electrica negativa ) din invelisul electronic este egal cu numarul protonilor ( cu sarcina electrica ) din nucleul atomic. Atomi sunt reprezentati prin modele atomice.

Structura atomului
A nucleu (Z)p+
E (A-Z)n0
Z
Invelis electronic (Z)e-

Particule elementare
Cele mai mici ,,caramizi'' ale materiei ; au atat proprietati de corpuscul , cat si de unda .In anumite conditii propii, dintr-o particula sau de mai multe particule pot aparea altele.La cele mai multe particule elementare transformarile au loc spontan
Proton
Particula cu masa( relativa =1)si cu sarcina electrica pozitiva din nucleul atomic.Numarul protonilor este caracteristic pentru toti atomii unui element .El reprezinta numarul de sarcini nucleare Z ( numarul de sarcini electrice pozitive ).Numarul de protoni stabileste pozitia elementului in sistemul periodic .
Nr. Protoni = Nr. de sarcini nucleare =Nr. de ordine

Electron
Particula cu masa( relativa=1/1823;)si sarcina electrica negativa .Electroni atomilor se afla in spatiul din jurul nucleului atomic si se misca cu viteza foarte mare.Numarul electronilor din invelisul electronic este egal cu numarul protonilor din nucleului atomic .Pentru un atom este valabil:
Nr. protonilor= Nr. sarcinilor nucleare =Nr. electronilor = Nr. de ordine
Nucleu atomic
Parte a atomului care se afla in centrul atomului si este incarcata pozitiv din punct de vedere electric ; reuneste aproape intreaga masa a atomului este format din nucleoni ( protoni si neutroni ).Suma dintre numarul protonilor , Z si numarul neutronilor ,N, reprezinta numarul nucleonilor.ea corespunde numarului de masa ,A, al atomului
Nr. protonilor + Nr. neutronilor = Nr. nucleonilor = Numarul de masa
Atomul este clasificat dupa numarul de protoni si neutroni: numarul protonilor determina numarul atomic(Z) si neutronii izotopii acelui element.
Numarul de masa A, sau numarul nucleonic al unui element este numarul total de protoni si neutroni din atomul acelui element, denumit asa deoarece fiecare proton si neutron au masa de aproximativ 1 uam (uam = unitate atomica de masa). O colectie particulara de Z protoni si A - Z neutroni se numeste nuclid.
Numarul atomic Z = numarul de protoni din nucleul atomic
Izotopul este specia de atom cu acelasi numar atomic Z dar cu numar de masa A diferit (adica aceleasi proprietati chimice dar proprietati fizice diferite). Cuvantul "izotop" provine din grecescul isos (egal) si topos (loc). Toti izotopii unui element chimic au in invelisul electronic acelasi numar de electroni, iar nucleele lor au acelasi numar de protoni; ceea ce este diferit reprezinta numarul de neutroni.
izotopii unui element se scriu prin adaugarea unei cratime intre numele elementului si numarul sau de masa, astfel: heliu-3, carbon-12, carbon-14, oxigen-18, uraniu-238, iar prescurtat se noteaza folosind simbolul elementului si numarul de masa in partea stanga sus: 3He, 12C, 14C, 18O, 238U.
Masa atomica a unui element chimic din tabelul periodic este masa unui atom din acel element in raport cu Carbon 12 sau Oxigen 16. Unitatea de masura este uam (unitate atomica de masa).
Masa moleculara (engl. molecular mass, molecular weight), denumirea veche a termenului fiind "greutate moleculara", inseamna suma maselor atomice din molecula unei substante. La saruri se vorbeste despre o masa dupa formula chimica a ionilor componenti.
Datorita valorilor numerice mici, se prefera unitatea masei atomice care este egal cu 1 u = 1,660 538 782 (83) . 10−27 kg ( 1/ 12 din masa dioxidului de carbon), a 12 parte dintr-un molecula de dioxid de carbon = 1 g. De aceea Masa moleculara absoluta este exprimata in g/mol. Formula ei fiiind:


Numarul lui Avogadro
NA = 6,022.1023 mol-1

Numarul de molecule intr-un mol reprezinta numarul lui Avogadro: aproximativ 6,022×1023 particule/mol. Acest numar serveste drept baza la determinarea marimii fizice cantitatea de substanta.
Valenta (numarul de oxidare) caracterizeaza capacitatea de combinare a unui atom cu un alt atom. Ea este data de numarul electronilor cu care atomul participa la formarea legaturilor chimice si variaza in functie de atom si grupare chimica.
Legatura covalenta
Legatura covalenta este legatura chimica in care atomii sunt legati intre ei prin perechi de electroni puse in comun, atomii avand pozitii fixe unii fata de altii. Aceasta apare doar intre atomii nemetalelor, iar rezultatul legarii se numeste molecula.
Electrovalenta legatura chimica stabilita intre ioni cu sarcini electrice de semn contrar, datorita fortelor electrostatice de atractie dintre acestia.