Clorul
Clorul este atomul cu numarul de ordine 17, cu simbolul Cl. Se afla in grupa 17, sau VII principala(grupa halogenilor, si perioada a 3-a. Configuratia sa electronica este [Ne]3s23p5. Combinatia sa simpla cu sodiul, [NaCl] se regaseste in viata de zi cu zi, sub numele de sare de bucatarie. Molecula diatomica se prezinta, in conditii normale, sub forma de gaz verde-galbui , si este foarte toxica, fiind primul gaz de lupta folosit.
Raspandirea in natura
Clorul se gaseste in natura sub forma de cloruri. Clorurile alcatuiesc cea mai mare parte a sarurilor din apa oceanica - ionii clorura reprezinta aproximativ 1,9% din masa oceanica - dar se intalnesc si sub forma depozitelor solide in scoarta terestra.
In natura se gasesc doar izotopii 35 si 37, intr-o proportie de aproximativ 3:1, ceea ce da atomilor de clor o masa generala de 35,5.
Metode de obtinere
Molecula diatomica de clor se poate obtine din clorurile sale prin oxidare cu agenti oxidanti puternici sau electroliza, sau din compusii cu numere de oxidare superioare lui 0 prin reducere.
Industrial, se obtine prin electroliza unei solutii de NaCl, dupa ecuatia:
NaCl + 2 H2O → Cl2 + H2 + 2 NaOH
Stari de oxidare
Clorul poate avea urmatoarele stari de oxidare:
. -1, in cloruri
. 0, in molecula biatomica de Cl2
. +1, in hipocloriti si acid hipocloros
. +3, in cloriti si acid cloros
. +5, in clorati si acid cloric
. +7, in perclorati si acid percloric


Utilizari
Clorul este folosit in purificarea apei, dezinfectanti, inalbitori fiind un gaz asfixiant este folosit si la producerea gazului de lupta gazul de mustar.
Clorul se regaseste si in utilizarile de zi cu zi:
. Sub forma de acid hipocloros(HClO), obtinut prin hidroliza hipocloritului de sodiu(NaClO). Se utilizeaza pentru eliminarea bacteriilor si a altor microbi din apa de baut si piscine.
. Folosit in cantitati mari in: produse de hartie, produse antiseptice, coloranti, mancare, insecticide, vopsele, produse petroliere, produse plastice, medicina, textile, solventi, precum si multe alte produse de larg consum.
In chimia organica se folosesc proprietatile oxidante ale clorului pentru a substitui atomi de hidrogen din componenta moleculelor, conferindu-le diferite proprietati superioare(de exemplu in copolimerii din cauciucurile sintetice)
Solutiile perfuzabile, denumite ser fiziologic sunt solutii de 0,9% NaCl.
Alte utilizari includ: producerea de clorati, cloroform, tetraclorura de carbon si extragerea bromului.