AFRICA

Africa este al doilea continent ca marime de pe Terra și cel mai populat dupa Asia. In Africa se gasește Nilul, cel mai lung fluviu din lume și Sahara, cel mai mare deșert din lume. Cel mai inalt punct al continentului este Muntele Kilimanjaro din Tanzania (5.895 m), iar cel mai jos punct este lacul Assal situat in micuța țara Djibouti (156 m sub nivelul marii). Africa are o suprafața de 30,244,050 km² incluzand și insulele adiacente, ocupa 20,3% din suprafața terestra a planetei. Cu peste 800 de milioane de locuitori in

54 de țari, Africa este gazda a unei șeptimi din populația totala de pe glob.

In Africa iși are originea rasa umana, de-a lungul vaii Marelui Rift African ce traverseaza Etiopia și Kenya fiind descoperite acolo cele mai vechi schelete ale inaintașilor oamenilor de azi.Numele Africa a fost introdus in vocabularul vestic de catre Romani, care foloseau denumirea Africa terra - "pamantul Afri-lor" (plural, sau "Afer" singular) - pentru partea nordica a continentului, provincia Africa, cu capitala la Cartagina, localizata in Tunisia contemporana in nordul Saharei.
Africa este un continent al contrastelor:

- al padurii ecuatoriale, luxuriante și de nepatruns, dar și al intinselor pustiuri, in care nu intalnești, pe zeci și sute de km patrați, nici un arbore și in care nu cade, ani in șir, nici o picatura de ploaie;

- al unora dintre cele mai mari bogații de pe glob, dar și a celor mai multe țari sarace, cu un nivel de trai al populației necorespunzator;

- continent care se inscrie in aria antropogenezei (cu cele mai vechi fosile cunoscute ale stramoșilor omului) și unde au aparut cateva dintre cele mai vechi și stralucite civilizații ale antichitații (egipteana, nubiana, axumita, feniciana, ș.a.), dar și ultimul care a devenit liber, cele mai multe țari africane dobandindu-și independența abia in ultimele decenii ale secolului al-XX-lea.

- continentul care a platit cel mai scump tribut sclaviei, dar care in prezent are cea mai puternica forța de regenerare, inregistrand cea mai ridicata pondere a tinerilor in totalul populației.
Religia

Africa este singurul continent situat simetric fața de Ecuator. Dupa realizarea Canalului Suez, continentul african este inconjurat numai de ape. Țarmurile continentului sunt puțin crestate masurand circa 28000km.
Sever Pleniceanu a fost primul roman care a ajuns in inima Africii și unul dintre primii europeni care a ajuns in regiunea ecuatoriala locuita de pigmei.Clujeanul Andrei Mihalca (medic veterinar) a inceput in 2006 un proiect de vaccinare antirabica a cainilor in regiunile aride din Africa de Est, impreuna cu cehul David Modry.
Limbi oficiale:

Deșertul Sahara

Intinzandu-se pe mai mult de o treime din continent.Topografia sa include zone pietroase, zone cu dune de nisip și numeroase oceane de nisip. Are inalțimi de la sub 80 de metri sub nivelul marii pana la peste 3.350 m in munții Ahaggar și Tibesti. Sahara este imparțit in urmatoarele regiuni: deșertul libanez, deșertul nubian și deșertul vestic din Egipt, chiar la vest de Nil. Deșertul este lipsit de aproape orice fel de precipitații, singurele zone izolate irigate de raurile subterane ce izvorasc din Munții Atlas fiind oazele. In est, apa Nilului face pamantul fertil pe porțiuni restranse.
Deșertul Kalahari

Are o suprafața de circa 259.000 km²) acoperind mare parte din Botswana, regiunea de
SV a Africii de Sud și vestul Namibiei. Pe platoul deșertului se incrucișeaza șanțuri formate de raurile acum secate și arbori piperniciți. Aici se ridica și cațiva munți cu inalțimi reduse (Karas, Huns). In Africa de Sud, langa granița cu Namibia se afla Parcul Național Kalahari Gemsbok, unde traiesc grupuri mari de animale salbatice.
Lacuri

Lacul Albert

Este cel mai nordic dintre Marile Lacuri ale Africii de Est, toate fiind situate in Marele Rift Estic. Bazinul hidrografic este de origine tectonica.

Lacul a fost botezat de exploratorul englez Samuel White Baker, cel care l-a descoperit in 1864, pe cand cauta izvoarele Nilului, dandu-i numele Albert in onoarea printului-consort al reginei Victoria. Numele reginei fusese dat deja celui mai mare lac african.

Lacul Albert este situat in Republica Democratica Congo (fosta Zair), la granita cu Uganda. Suprafata: 5347 km patrati. Lungime: 160 km. Latime: pina la 30 km. Adincime maxima: 51 m. Altitudine: 615 m. Volumul de apa: 280 km cubi. Temperatura apei la suprafata: 30 grade C. Clima: ecuatoriala. Temperatura medie multianuala: 26 grade C. Cantitatea multianuala de precipitatii: 940 mm.

Cei mai mari afluenti ai lacului: Semliki (care izvoraste din Lacul Edward, situat la sud de Lacul Albert), Nkusi (isi aduna apele de pe teritoriul Ugandei) si Nilul Victoria (ce izvoraste in Lacul Victoria).

Din Lacul Albert izvoraste Nilul Albert, ce se varsa apoi in Nilul Alb. Nilul Alb primeste din Podisul Etiopiei Nilul Albastru, formind Nilul, cel mai lung fluviu al planetei.
Lacul Albert ofera conditii optime de viata unei faune bogate, redusa simtitor in ultimele decenii printr-un braconaj nesabuit.

Lacul Ciad

Situat in centrul Depresiunii Ciad, un bazin vast din centrul Africii, in locul in care se intilnesc granitele a 4 state: Ciad, Camerun, Nigeria si Niger.

Suprafata: in medie 1500 km patrati, variind in functie de cantitatea de precipitatii. Nivelul apelor este mai ridicat in decembrie si ianuarie si mai scazut in iulie. Lacul pierde o mare parte din apa prin infiltratie in sol si prin evaporare sub soarele african fierbinte. In ultimele decenii, datorita incalzirii globale a climei, volumul de apa al Lacului Ciad a scazut. Lacul si-a redus atit suprafata cit si adincimea. In prezent, adincimea medie este de 4 m, iar cea maxima este de 10 m. In nord-vest adincimea medie este de numai 1 m, iar in sud, de 6 m. Apa Lacului Ciad provine in proportie de 90% din riul Chari si doar in proportie de 10% direct din precipitatii.

Lacul Ciad de azi este un rest al unei mari interioare africane care ocupa in urma cu 6000 de ani o suprafata de 400.000 km patrati.

Lacul este al 4-lea rezervor de apa dulce ca marime din Africa dupa lacurile Victoria, Tanganika si Malawi. In jurul lacului si pe numeroasele insule din partea sa estica traiesc 7 milioane de oameni din triburi cu stiluri de viata si culturi diferite si o fauna bogata: pasari diverse, hipopotami, crocodili, elefanti.
Clima: tropical-uscata. Temperatura apei: intre 17 si 32 de grade. Cantitatea de precipitatii medie multianuala este de 200-400 mm, descrescind spre nord.
Cele mai importante fluvii sunt :

 Nil
 Zair
 Niger
 Orange
 Senegal
Fluviul Nil

Cel mai lung fluviu din lume (curge spre nord), ce izvorașe din ținutul muntos al Africii de SE și se intinde pe 6.693 km, ca in final sa se verse in Marea Mediterana.

Insula Madagascar

Madagascar, numele oficial fiind Republica Madagascar, este o insula de dimensiuni considerabile aflata in Oceanul Indian, in partea estica a coastei Africii, in emisfera sudica.
Insula principala, denumita de asemenea Madagascar, este a patra insula ca marime din
lume. Madagascarul este mediul natural pentru 5% din speciile de plante si animale, dintre care 80% sunt unice in lume. Printre exemplele cele

mai notabile de biodiversitate se pot enumera infraordinul de primate al lemurienilor, trei specii de pasari endemice si sase specii de baobabi endemici.
Substantivul si adjectivul denumind pe cineva sau ceva originar din Madagascar, limba, etnicitatea si cetatenia este Malagasy (pronuntat "mal-gazh"), fiind derivat din cuvantul Madagascar. In limba romana malagasy este tradus malgas / malgasa. Limba malgasa este limba cea mai vorbita in Madagascar, fiind totodata si limba oficiala.

Istoria Insulei Madagascar

Insula este populata la inceputul mileniului I de etnii asiatice originare din Indonezia, Malaysia si Melanesia, care se contopesc cu populatia aborigena dar si cu cea africana si araba imigrata ulterior. In secolele X - XI se raspandeste islamul adus de arabii care intemeiaza primele factorii in estul insulei.
Navigatorul portughez Diogo Dias este in august 1500 primul european care viziteaza Madagascarul, urmat de negustorii olandezi, francezi si englezi. De la numele de "matacassi" dat de europeni popoarelor aborigene deriva denumirea moderna a statului. Tentativa Frantei de a-si impune in secolul al XVII-lea autoritatea coloniala esueaza in fata rezistentei autohtone. Regatul absolutist Merina (Imerina) creat in secolul al XVII-lea unifica, in timpul suveranului Radama I (1810-1828), intreaga insula si adopta numele oficial de Regatul Madagascar. In 1885 Franta impune Madagascarului protectoratul sau, apoi il proclama in 1896 colonie. Madagascarul a devenit republica independenta la 26 iunie 1960.

Cei mai inalti munti din Africa:
1. Kilimanjaro
2. Mount Kenya
3. Mawenzi
4. Mount Stanley
5. Mount Speke
6. Mount Baker

Agricultura
In aproape toate tarile din Africa agricultura continua sa fie cea mai importanta activitate economica, in ciuda expansiunii industriei si serviciilor si a importantei din ce in ce mai mari a acestor activitati. Agricultura este o ramura cu un caracter dualist, utilizand atat tehnici rudimentare, traditionale, cat si tehnici moderne, de mare randament. In Africa exista un amestec

de forme de proprietate si de sisteme de exploatare a terenurilor, determinate de conditiile naturale, dar si de cele sociale. Coexista in acest continent sistemul citemené (agricultura itineranta ) cu plantațiile intensive sau pastoritul nomad cu fermele zootehnice moderne. Agricultura insumeaza aproximativ 1/6 din produsul intern brut al Africii, in timp ce industria insumeaza cam 1/3 și serviciile in jur de jumatate. In ciuda faptului ca este continentul cu cel mai mare procent din populația activa ocupata in agricultura, Africa nu produce destul pentru a iși hrani populația. Motivele sunt multiple, unul din cele mai importante este sporul natural mare, alt motiv este pierderea forței de munca din agricultura datorata exodului rural, populația fiind atrasa de orașele mari. Exportul de produse agricole nu are prioritate mare și investițiile in tehnologie agricola moderna lipsesc. Multe țari din Africa trebuie sa importe alimente de baza și necesita ajutoare.Cele mai importante recolte exportate sunt: de cafea, bumbac , boabe de cacao, arahide, palmieri de ulei, tutun.Cerealele sunt mai puțin cultivate in Africa decat in celelalte continente, pentru ca cer agrotehnici mai pretențioase. Meiul este cultivat mai ales in Africa mediteraneana nordica și in Sahel, dar productivitatea sa este slaba (200-300 kg/ha). In unele zone a fost inlocuit cu porumbul. Sorgul ocupa areale din Sahel, dar este cultivat și in zonele ecuatoriale și in Campia Mozambicului. Porumbul și graul au o importanța mai redusa in Africa, fiind cultivate cu precadere in zona australa a continentului. Orezul valorifica mai bine campiile fluviale și zonele litorale ecuatoriale și tropicale, dar este mai puțin prezent in delte unde ar avea condiții optime de dezvoltare. Accentuarea salinizarii solurilor din unele zone de cultura a orezului (Gambia) a determinat reducerea suprafețelor cultivate, viitorul acestei culturi fiind incert. Se prevede extinderea suprafețelor cultivate cu orez in deltele fluviilor Niger si Zambezi. Deosebit de avantajoase se dovedesc a fi deltele fluviului Niger, unde apele prezinta doua creșteri de nivel la intervale ce corespund perioadei de maturizare a orezului, favorizand obținerea destul de facila a doua recolte pe an. Eleusina este o cereala bogata in minerale și care se poate stoca și o perioada de patru ani. Are un areal de raspandire situat mai ales in nordul continentului. Dintre plantele cu tuberculi, in Africa se cultiva cu precadere maniocul și ignamele, in timp ce batatele și taro, aduse din America, nu dau rezultate prea bune. Maniocul este tuberculul Africii negre, cultivandu-se pe mai bine de 4 milioane hectare. Are o productivitate mare, putand ajunge și la 100 t/ha, dar in mod obișnuit recoltele sunt mai slabe, 10-20 t/ha. Dupa uscare se obține faina numita tapioca. Din 10 tone de manioc recoltate la un hectar cu productivitate redusa se obțin 2,2 tone de tapioca. De pe aceeași suprafața se obțin in mod obișnuit 400-500 kg de porumb, dar un kg de porumb valoreaza nutritiv cat 3,5 kg de tapioca. De la manioc se consuma și frunzele, care sunt mai bogate in proteine decat tuberculii. Este o planta pretențioasa la regimul termic, nu suporta frigul, dar se cultiva și sub 500 mm și sub 5000 mm precipitații, iar tuberculii se pastreaza ușor. Ignamele constituie hrana de baza pentru unele triburi ale Africii negre. Ciclul vegetativ al acestor plante dureaza zece luni condiționand existența unei singure recolte pe an. Este ușor perisabila, uneori tuberculii se degradeaza in sol necesitand recultivarea unor terenuri.Palmierul de ulei este cultivat in plantații in Campia Mozambicului, pe litoralul Golfului Guineii și in areale disjuncte in cuveta zaireza. Randamentul este slab, 300-400 kg/ha (in Malaysia se obțin 5000 kg/ha).Numeroase plante de cultura aparțin focarului abisiniano - yemenit (cafea, varietați de grau, mei , orz, eleusina) sau celui ecuatorial african, dar au fost introduse și plante alohtone, care s-au adaptat bine la condițiile climatice africane.Sunt cultivați in Africa numeroși alți arbori fructiferi. In zona mediteraneana sunt plantații intensive de plante citrice și de maslin, iar in zonele ecuatoriale și subecuatoriale se cultiva cocotierul, bananierul, mango, avocado, papaya, goyave ș.a. In multe zone ale Africii se practica sistemul monoculturilor pentru export, mai ales de arahide, ananas, cafea, cacao, susan sau mirodenii.
Africanii utilizeaza mult pentru alimentație frunzele unor plante: dovleac, amarant , iuta , bazela, batale, manioc, taro , gambo.


Africa detine mari ponderi in productia lumii capitaliste de :
o Crom
o Cupru
o Mangan
o Zinc
o Stibiu
o Plumb
o Azbest
Sectorul zootehnic

Sectorul zootehnic ocupa un loc modest in Africa. Se cresc 189 milioane bovine și 205 milioane ovine și caprine, efective mult sub posibilitațile cadrului natural.La sud de Sahara exista mari densitați de mamifere in rezervații (de exemplu, in parcul Serengeti). Africanii prefera vanatul și nu au imblanzit animale. Cele domestice crescute in prezent au fost introduse de europeni sau de asiatici, deși fondul faunistic al continentului ofera specii care s-ar putea preta la imblanzire (antilopa eland sau bivolul african).
In foarte puține zone ale continentului animalele sunt utilizate pentru tracțiune. Carnea și laptele nu intra printre preferințele alimentare ale baștinașilor. La Lomé se consuma 19 kg de carne/an/loc., la Conakry 16 kg, iar la Niamey doar 13 kg. Laptele este și mai puțin agreat, consumandu-se numai 2-3 kg/an/loc. Triburile lélé (Kasai) considera consumul de carne de animal domestic nedemn și cel de lapte și de oua infect. In aproape toata Africa neagra femeile nu au voie sa consume oua.Consumul de calorii in Africa este la nivelul cel mai redus de pe Glob: 2261 cal./zi/loc. Nici porcul nu este un animal agreat, astfel ca in intreg continentul se cresc doar 13 milioane porcine.In schimb, creșterea vitelor este pentru negri o problema de prestigiu. Triburile nandi și massai (Kenya), peul (Ciad) sau pendi (Transvaal) au crescatori de vite foarte legați afectiv de ele, incat se ajunge uneori la divizarea animalelor sau la practicarea unei tezaurizari in vite și folosirea lor drept mijloc de schimb.
O activitate destul de rentabila este și exploatarea animalelor din rezervațiile cu efective mari. Sistemul zootehnic al fermelor moderne, in stil intensiv, este in extindere in Africa de Sud, Kenya, Zambia, Zimbabwe etc.


Istoria Africii

Africa este cel mai vechi teritoriu locuit de pe pamant, rasa umana avandu-și originea pe acest continent. Incepand cu secolul 19, dar mai ales pe parcursul secolului 20, diverși antropologi au descoperit fosile și alte dovezi ce atesta prezența in Africa a unor specii umanoide acum 7 milioane de ani. De-a lungul perioadei preistorice, in Africa nu au existat state organizate, continentul fiind locuit de grupuri de vanatori/culegatori, organizate in structuri tribale, precum Khoi și San (cunoscuți și sub numele de boșimani). Majoritatea urmașilor de azi ai boșimanilor traiesc in Botswana și Namibia, iar limba vorbita de ei, limba N/U, este considerata cea mai veche limba ce a supraviețuit pana azi.
Inregistrarea scrisa a istoriei incepe in Africa in jurul datei de 3300 i.Hr, odata cu dezvoltarea civilizației egiptene. Alte civilizații puternice ce apar in Africa in aceasta perioada sunt Imperiul Axumit din Etiopia, regatul Nubian, Cartagina, regatele Sahel-ului (Ghana, Mali, Songhai) și Marele Zimbabwe.Primele avanposturi comerciale europene sunt inființate in Africa de catre portughezi incepand cu 1482, principalele marfuri comercializate fiind aurul, fildeșul, mirodeniile și sclavii. Odata cu descoperirea Americii, comerțul cu sclavi ia avant, aceasta practica barbara fiind abolita abia in secolul XIX.Tot atunci incepe o cursa febrila de colonizare a Africii de catre națiunile europene, cea mai mare parte a continentului (cu excepția Etiopiei) intrand sub stapanirea Angliei, Franței, Olandei și a celorlalte puteri coloniale.
Statele africane incep sa-și caștige suveranitatea la mijlocul secolului XX, astfel ca azi in Africa se gasesc 52 de state independente, ale caror granițe au fost insa trasate in perioada coloniala.
Egiptul Antic

Valea Nilului, stransa intre maluri inalte și stancoase, s-a faurit, cu multe milenii inaintea erei noastre o veche civilizație a lumii mediteraneene, aceea a Egiptului Antic. Ea ne infațișeaza cel mai vechi stat din lume, anterior tuturor celorlalte, inzestrat cu o administrație, o fiscalitate, o justiție și o armata comparabile cu cele ce-au luat naștere mai apoi in țarile de pe toate continentele, inainte și dupa era noastra. Dar lumea Egiptului antic a zamislit o cultura spirituala scanteietoare pe care o admirau grecii vechi și romanii care se minunau precum fac azi mulțimile de turiști, sa contemple templele, piramidele sau obeliscurile inalțate de faraoni și supușii lor.
Nu numai arta egipteana și monumentele colosale au atras prin frumusețea tainica și prin splendoarea lor enigmatica pe grecii vechi și pe

romani ca și pe noi cei de azi ; calatorii veneau sa gaseasca mai cu seama cultura egipteana, "ințelepciunea egipteana" pe care au cunoscut-o Thales, Pitagora, Herodot, Platon, Solon, Licurg sau Plutarh.
Epoca thinita
Aceasta epoca este numita thinita dupa numele orașului This, din apropiere de Abydos s-au gasit, la sfarșitul veacului al XIX-lea, numeroase obiecte marcate cu cartușul regilor din aceste dinastii. Epoca thinita cuprinde primele doua dinastii ale Egiptului (din lista dinastiilor ce ne-a fost lasata de Manethon, un preot egiptean care a trait in secolul al III-lea inaintea erei noastre).
Tradiția expusa de Manethon și de Herodot afirma ca regele Menes a unificat țara și a intemeiat orașul Memphis, care este de fapt la limita naturala dintre Egiptul de Sus și Egiptul de Jos.
Monumentele din vremea faraonului Udimu menționeaza sarbatori religioase și ceremonii ; in timpul lui se pare ca s-a celebrat sarbatoarea sed a reintineririi faraonului. Tot de la el s-a adaugat la numele faraonului și un alt titlu : nswt bit "cel al trestiei și al albinei" planta simbolizand Egiptul de Sus, iar albina Egiptul de Jos. Dupa Udimu a domnit fiul sau Adjib (numit in listele lui Maneton, Miebis) dar succesorul sau, faraonul Semerkhet (numit Semempres de Maneton), a pus sa se ștearga numele lui Adjib și al reginei Merneith (mama sa), pretutindeni acolo unde le-a putut gasi . Succesorul faraonului Semerkhet, faraonul Ka, a pus sa se ștearga și numele acestuia, astfel ca suntem inclinați sa credem ca el a fost un uzurpator al carui nume a fost șters din cauza credinței ca numele este legat de persoana care il poarta intr-un chip magic, și distrugerea numelui este distrugerea insași a persoanei vii, daca traiește pe lumea aceasta, a raposatului in lumea lui Osiris, daca a murit. Deși regele Adjib a avut domnie lunga, totuși numele lui a fost șters de pe toate monumentele de catre succesorul sau Semerkhet și ar fi ramas necunoscut fara celebra piatra de la Palermo care consemneaza toți faraonii.

Fauna AfriciiAfrica este locul unde se intalnesc cele mai variate si numeroase animale din lume, de la rarele gorile de munte din muntii Rwandei pana la lemurii din Madagascar. In zonele de savana gasim vaste populatii de zebre, antilope si pradatorul lor, leul, maimute, leoparzi, hiene, rinoceri, hipopotami si elefanti. Viata salbatica din Africa a fost dramatic redusa in ultimii 50 de ani datorita vanatului excesiv si extinderii asezarilor omenesti. Desi lumea crede contrariul, in Africa sunt mai multe animale in captivitate decat salbatice. Vaci, capre si porci sunt in numar foarte mare crescuti pentru mancare, la care se adauga animalele domestice. Insectele sunt un alt element important in fauna Africii. Unele furnici comune din partea de sud produc un lut care este foarte folositor pentru caramizi si constructii de case. Totusi, majoritatea insectelor nu sunt folositoare. Tantarul Anopheles este purtator de malarie si alte boli. Musca tete, care produce boala somnului la om face unele zone din partea centrala si de est nelocuibile. Rozatoarele sunt de asemenea o problema. Ele mananca graul si sunt purtatoare de boli cum ar fi holera. Chiar si frumoasele pasari din Africa pot produce pagube mari in recoltele de grau.
Datorita tehnologiilor avansate s-a inventat un aparat radar care poate masura cu cea mai mare precizie viteza mersului animalelor in orice imprejurare. Folosind acest aparat, specialistii au intocmit un tabel al vitezelor maxime, realizate pe ora de cele mai sprintene animale:
 ghepardul - 113km
 antilopa - 96 km
 leul - 80 km
 zebra - 65 km
 girafa - 50 km
 rinocerul - 50km
Elefantul este " o mana de lucru " foarte cautata in jungla.

Vecinii Africii

Persoane Faimoase din AfricaCele mai mari orase (ca numar de populatie) , de la cel mai mic la cel mai mare :


Tari ale continetului Africa:
Nume regiune Populație Densitatea populației Capitala
Burundi 6,373,002 229.0 Bujumbura
Comore 614,382 283.1 Moroni
Djibouti 472,810 20.6 Djibouti
Eritreea 4,465,651 36.8 Asmara
Etiopia 67,673,031 60.0 Addis Abeba
Kenya 31,138,735 53.4 Nairobi
Madagascar 16,473,477 28.1 Antananarivo
Malawi 10,701,824 90.3 Lilongwe
Mauritius 1,200,206 588.3 Port Louis
Mayotte 170,879 456.9 Mamoudzou
Mozambic 19,607,519 24.5 Maputo
Reunion 743,981 296.2 Saint-Denis
Rwanda 7,398,074 280.9 Kigali
Seychelles 80,098 176.0 Victoria
Somalia 7,753,310 12.2 Mogadishu
Tanzania 37,187,939 39.3 Dodoma
Uganda 24,699,073 104.6 Kampala
67,673,031(Max)
2793.4(Sum)


Nume regiune Zona
(km²) Populație Dens Capitala
Angola 1,246,700 10,593,171 8.5 Luanda
Camerun 475,440 16,184,748 34.0 Yaounde
Republica
Centrafiriana 622,984 3,642,739 5.8 Bangui
Ciad 1,284,000 8,997,237 7.0 N'Djame
Congo 342,000 2,958,448 8.7 Brazzville
Republica
Congo 2,345,410 55,225,478 23.5 Kinshasa
Guineea Ecuatoriala 28,051 498,144 17.8 Malabo
Gabon 267,667 1,233,353 4.6 Libreville
Sao Tomé 1,001 170,372 170.2 Sao Tom
Africa Centrala cuprinde tarile:


Africa de Est cuprinde tarile:
Africa de Nord cuprinde tarile:

Nume regiune Zona
(km²) Populație Densitate Capitala
Algeria 2,381,740 32,277,942 13.6 Alger
Egipt 1,001,450 70,712,345 70.6 Cairo
Libia 1,759,540 5,368,585 3.1 Tripoli
Maroc 446,550 31,167,783 69.8 Rabat
Sudan 2,505,810 37,090,298 14.8 Khartoum
Tunisia 163,610 9,815,644 60.0 Tunis
Sahara 266,000 256,177 1.0 El Auriun
26,669,824.86
(AVG) 1(Min)


Africa de Sud cuprinde tarile:

Nume regiune Zona
(km²) Populație Densitate Capitala
Botwsana 600,370 1,591,232 2.7 Gaborone
Lesotho 30,355 2,207,954 72.7 Maseur
Namibia 825,418 1,820,916 2.2 Windhoek
Africa de
Sud
1,219,912
43,647,658
35.8 Cape Town
Swaziland 17,363 1,123,605 64.7 Mbabane
Africa Occidentala cuprinde tarile:

Nume regiune Zona
(km²) Populație Densitate Capitala
Benin 112,620 6,787,625 60.3 Porto Novo
Burkina 274,200 12,603,185 46.0 Quagadoug
Capul Ver 4,033 408,760 101.4 Praia
Cote 322,460 16,804,784 52.1 Abidjan
Gambia 11,300 1,455,842 128.8 Banjul
Ghana 239,460 20,244,154 84.5 Acrra
Guineea 245,857 7,775,065 31.6 Conakry
Liberia 36,120 1,345,479 37.3 Monovroia
Mali 111,370 3,288,198 29.5 Bamako
Mauritania 1,240,000 11,340,480 9.1 Naoukchott
Niger 1,030,700 2,828,858 2.7 Niamey
Nigeria 1,267,000 10,639,744 8.4 Abuja
Senegal 923,768 129,934,911 140.7 Dakar
Sierra Leone 410 7,317 17.8 Freetown
Togo 196,190 10,589,571 54.0 Lome
Informatiile urmatoare au fost procurate de pe
urmatoarele site-uri:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Africa
"Enciclopedia Descoperirilor Geografice"
Editura stiintifica si enciclopedica