Viena-centru economic internaţional referat

Viena (germană Wien) este capitala Austriei. Ea este situată în estul ţării, în landul (regiunea autonomă) Viena, şi este travesată de Dunăre.
Populată de 1,6 milioane de locuitori, este un important centru politic internaţional (în mare, datorită neutralităţii ţării), pentru că aici se află sediul unor organizaţii ca Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, precum şi diverse agenţii al Naţiunilor Unite.
Pe parursul istoriei a fost capitala Sfântului Imperiu Roman, şi mai târziu a Imperiului Austro-Ungar Aici s-a desfăşurat Congresul de la Viena, 1815.
Viena este motorul economic al Austriei. În cadrul Uniunii Europene, Viena s-a situat în ultimii ani între cele mai înfloritoare 10 orașe și între cele mai bogate 6 regiuni ale Europei.

Locul 4 în topul regiunilor Europei în anul 2005
Conform Oficiului de Statistică al Uniunii Europene, "Eurostat", din Luxemburg, Viena și-a consolidat în anul 2005 poziția între cele mai bogate regiuni europene. Astfel, regiunea Viena se situează pe locul 4 în Uniunea Europeana, după Londra, Luxemburg și Bruxelles, în ceea ce privește produsul regional brut pe cap de locuitor. Acest loc este împărțit de Viena cu regiunile Paris și Stockholm. În Austria, Viena se află pe primul loc între cele nouă landuri federale în ceea ce privește veniturile dar și nivelul câștigurilor. În Viena se regăsește, de asemenea, un sfert din totalul locurilor de muncă din Austria, iar fiecare a doua firmă străină alege Viena ca sediu.
Prin aceasta, Viena și-a consolidat pozitia de partener solid în colaborarea internațională în Europa Centrala și de Est. Date-cheie: în întreaga Austrie există cca. 450.000 de firme, iar mai mult de 103.000 sau un sfert dintre acestea au sediul în Viena. 41.000 dintre ele au mai mult de un angajat. 31.000 (43%) dintre companiile vieneze au un singur angajat.
Acestea sunt sprijinite de către Municipalitatea Viena, pentru a asigura veniturile și nivelul recunoscut al calității vieții. Din 1992 până în 2004 au fost sprijiniți aproximativ 2.500 de mici comercianți cu 18,6 milioane euro. Cca. 30.000 de firme vieneze activează în domeniul comercial.

1,6 milioane euro pentru extinderea în afara granițelor în anul 2005
5.000 de companii au relații de afaceri în afara Austriei, îndeosebi în țările din vecinătate care au aderat recent la Uniunea Europeana, iar alte 3.000 ar avea potențial pentru a dezvolta astfel de relații. Exporturile acestora în statele UE vecine sunt sprijinite de către orașul Viena în mod special.
Cele mai recente date: din iulie 2002 au fost consiliați mai mult de 500 de noi exportatori vienezi. Pentru 300 de firme vieneze au fost evaluate șansele de export, pentru ca acestea să poată solicita sprijin financiar. Bilanțul de până acum: până în vara anului 2004 au fost aprobate deja 241 de cereri de sprjin financiar în valoare de 1,3 milioane euro pentru noi contracte de export către Europa de Est. Bugetul total disponibil pentru stimularea dezvoltării relațiilor de afaceri cu Europa de Est a fost majorat de la 1,3 milioane euro în anul 2004 la 1,6 milioane euro în 2005.
Nivelul maxim al sumei acordate a crescut de la 5.000 euro până acum la 10.000 euro.

Extinderea UE stimulează economia
Acestă dezvoltare subliniază faptul că regiunea Vienei, comparativ cu restul Austriei, a profitat cel mai mult de pe urma extinderii UE din mai 2004. Acest fapt este demonstrat nu numai de mai multe studii actuale, dar și de datele comunicate de către Primaria orașului Viena. Conform acestora, 20% dintre firmele vieneze profită de pe urma comerțului liberalizat dintre Est și Vest în urma extinderii Uniunii și au dezvoltat relații de afaceri cu noile state membre ale UE din vecinătate. Aceste firme consideră extinderea UE ca reprezentând un impuls pentru activitatea lor.
21% din exporturile din regiunea Viena merg către noile țări membre UE, în timp ce exporturile întregii țări către această zonă reprezintă doar 13%.
Firmele austriece au investit în străinătate în anul 2002 (cele mai recente date oferite de Banca Națională Austriacă) 22 miliarde euro. Pe primul loc se află Polonia, unde economia vieneză reprezintă 87% din totalul investițiilor austriece, urmată de Slovacia cu 78%, Cehia cu 68% și Ungaria cu 60%.
Populația din regiunea Viena reprezintă 20% din totalul locuitorilor Austriei, însă produce 28% din BIP. O dezvoltare și mai accentuată este așteptată odată cu întărirea relațiilor comerciale cu țările balcanice, cu Rusia și Moscova, oraș aflat în plină expansiune, cât și cu China.
Coloana vertebrala a economiei este reprezentată și în Viena de întreprinderile mici și mijlocii. În același timp însă, Viena atrage în continuare și mari concerne internaționale. Principalele motive: nivelul ridicat al calității vieții în Viena, un sistem de asistență medicală functional, pacea socială, nivelul relativ scazut al somajului, înalta calificare a specialiștilor, prețurile convenabile ale chiriilor pentru spații de birouri și ale imobilelor, oferta culturală diversă, mediul înconjurator intact, situarea în apropierea unui parc național dunărean, tehnologia de nivel avansat, climatul liberal de promovare economică, precum și o infrastructură modernă, de la transport până la telecomunicații și cercetare.
Iar recent, o orientare tot mai accentuată către domeniile high-tech și poziția consolidată a Vienei ca poartă către Europa de Est, cu contacte și experiențe speciale, dezvoltate de-a lungul secolelor.

Sediul a 300 de concerne internaționale
Din aceste motive, până acum și-au stabilit sediul în Viena aproximativ 300 de companii internaționale. 20.000 de companii activează în Viena în domeniul high-tech și au mai mult de 150.000 de angajați. Aceasta reprezintă o creștere cu 33% față de 1998. 20% dintre persoanele angajate din Viena lucrează în domeniul tehnologic. Din 1997, Viena a investit 400 milioane euro în proiecte tehnologice și a creat noi centre high-tech, precum Business & Research Center în piata Höchstädt sau Tech Gate Vienna, primul centru parc pentru stiință și tehnologie, lângă centrul ONU de pe malul opus al Dunării. Scopul acestei politici este transformarea Vienei în "capitala cercetării" din Europa Centrala și de Est.

Capitală a cercetării în Europa
În domeniul cercetării, Viena se află pe primul loc în Austria și este al doilea centru universitar, ca mărime, în spațiul de limbă germană, având mai mult de 120.000 de studenți. În Viena lucrează 50% dintre oamenii de știință austrieci. Este vorba de mai mult de 18.000 de cercetători, care își desfașoară activitatea în 800 de centre de cercetare din Viena. Până în 2020, numărul cercetătorilor din Viena urmează să crească până la cel puțin 20.000. Cu un nivel al cercetării de 4,12%, Viena se află mult deasupra nivelului austriac de 2,25%. Astfel, landul se află pe locul 9 în topul regiunilor europene în această privință. 48% din fondurile de cercetare ale Austriei sunt investite în Viena și tot al doilea centru de cercetare al țării își are sediul aici.

5 noi universități tehnice
Viena urmează să investească și în următorii ani în mod susținut în educație, pentru a contribui la dezvoltarea economică și la crearea unor noi locuri de muncă de înaltă calificare. Un rol cheie joacă în acest sens noile universități tehnice. Pentru acestea vor fi alocate în perioada 2005-2009 15 milioane euro în plus. Scopul acestui program este ca universitățile să se dezvolte din punct de vedere calitativ și să se adapteze la cerințele speciale ale regiunii economice Viena. În prim plan se află domeniul tehnologic.
La momentul actual, cele 5 universități tehnice pregătesc mai mult de 5.000 de studenți, adică un sfert din totalul studenților austrieci ai universităților tehnice. Numărul studenților la universitățile tehnice s-a dublat din anul 2000. Ca număr de locuri, universitățile tehnice vieneze oferă un sfert din totalul locurilor universităților austriece. Jumătate dintre studenții la universitățile tehnice provin din alte landuri federale.Viena, important centru de congrese


Renumele Vienei de metropolă culturală a Europei și a lumii are consecințe pozitive și în privința turismului internațional, în special în ceea ce privește organizarea de congrese și expozitii. Două statistici publicate în 2005 de către "International Congress and Convention Association (ICCA)" și "Union of International Associations (UIA)" arată că Viena a devenit al doilea centru de congrese, ca importanță, din întreaga lume. Conform ICCA, Viena s-a plasat în anul 2004 în urma Barcelonei, iar conform UIA în urma Parisului.
Datele statistice demonstrează că în Viena au avut loc în 2004 1.633 de congrese cu 241.000 de participanți și 888.000 de nopți de cazare, ceea ce reprezintă 10% din turismul vienez.
Noul Centru de Expoziții și Congrese vienez a înregistrat deja în 2004, după primul său an de funcționare, 640.000 de vizitatori, 118 evenimente și mai mult de 5.000 de expozanți.
Efectul pozitiv al inaugurării noului Centru de Expoziții și Congrese este demonstrat și de numărul ridicat de târguri organizate în Viena pentru prima dată. În anul 2005, Reed Exhibitions a avut programate nu mai puțin de 21 de evenimente proprii. Deosebit de îmbucurător: Messe Wien se impune tot mai mult ca placă turnantă pentru contacte de afaceri între Est și Vest.


Dezvoltare fără precedent a turismului vienez
Domeniul turistic a cunoscut în Viena o puternică dezvoltare și a devenit un factor economic important. El aduce bugetului orașului 3,4 miliarde euro anual, ceea ce reprezintă aproape 15% din suma rezultată din turism în intreaga Austrie. În domeniul turistic lucrează astăzi în Viena 53.000 de persoane. Din 1993 au fost create în acest domeniu 13.000 de noi locuri de muncă. Organizarea congreselor asigură 6.800 de locuri de muncă din acest total.
Turismul vienez se află în acest moment în plină dezvoltare și atinge noi recorduri. Cele mai recente informații date publicității de directorul de la Wien Tourismus, Karl Seitlinger: în 2005 s-au înregistrat în Viena 8,4 milioane nopți de cazare, mai mult de 7 milioane dintre acestea reprezentând vizite ale unor turiști străini.
Viena devine, de asemenea, o destinație preferată pentru tot mai mulți turiști din Europa Centrală și de Est. Wien Tourismus și-a propus de altfel atingerea unui număr de 10 milioane de nopți de cazare până în 2010. Conform declarațiilor lui Seitlinger, Wien Tourismus obține anual mai mult de 3 miliarde euro, ceea ce reprezintă 6% din produsul regional brut al Vienei și 15% din încasările din turismul internațional al întregii țări. Viena dispune de 43.000 de paturi în 366 de hoteluri și pensiuni. 13% sunt hoteluri de 5 stele, iar 49% hoteluri de 4 stele.
Camerele sunt ocupate în medie în proporție de 68%, iar durata medie a unui sejur este de 2,4 nopti. În Viena există, de asemenea, aproximativ 7.000 de restaurante și mai mult de 20.000 de magazine.

Delegat special în domeniul comerțului exterior
Guvernatorul landului poate să delege o parte din atribuțiile sale de "reprezentare externă" și să numească un delegat special, care să preia și să îndeplinească în numele său anumite îndatoriri.
Guvernatorul Häupl s-a folosit de acest drept atunci când l-a desemnat pe fostul președinte al Camerei de Comerț din Viena, Walter Nettig, "delegat special pentru relațiile economice externe al Municipalității vieneze".
Walter Nettig se îngrijeste de promovarea pe piața internațională a produselor vieneze, atrage concerne internaționale la Viena și face lobbying pentru Viena în toată lumea. Sunt vizate cu precădere America de Nord, Asia de Sud-Est cu China, ca putere economică mondială în creștere, Europa cu cele zece noi state membre UE, statele balcanice aflate în plina dezvoltare și Rusia, cu metropola sa în expansiune rapidă, Moscova.

Programul de export "Wien Products"
Nettig prezintă anual un bilanț al activității sale. Bilanțul pozitiv a devenit, după cum spune el insuși, deja o tradiție. Pentru promovarea produselor vieneze, capitala landului a creat un logo propriu de certificare a calității: "Wien Products". Sub această siglă sunt comercializate în intreaga lume produse vieneze de înaltă calitate. A fost dezvoltată o strategie dublă, care vizează pe de o parte piețele UE și pe de alta parte piețe îndepărtate precum Japonia, China și SUA.
În 2005 au existat, printre altele, manifestări și prezentări la Milano, Frankfurt și Tokio. Pentru 2006 sunt prevăzute prezentări atat la Moscova, cât și în Hong Kong, Tokio și patru orașe japoneze, ca și la Beijing și din nou la Milano. Paleta activităților cuprinde de la prezentări, work-shopuri și "Săptămâni ale Vienei" pana la săptămâni speciale de vânzare a produselor vieneze. Nettig rezumă: De când au devenit membre ale "Wien Products", câteva companii vieneze și-au marit exporturile cu mai mult de 30%. Programul de export "Wien Products" se adresează în special întreprinderilor mici și mijlocii, care nu și-ar putea permite pe cont propriu activități în străinătate.

Fondul pentru Promovare Economică Viena, WWFF
Al doilea mare domeniu de activitate al lui Walter Nettig: contribuția la elaborarea unei politici de atragere către Viena a concernelor internaționale și colaborarea strânsă în acest sens cu Fondul pentru Promovare Economică Viena, WWFF.
WWFF este agenția economică a Vienei și, prin urmare, instrumentul central din punct de vedere al politicii economice a capitalei federale austriece. Principalele sale atribuții sunt de a susține companiile vieneze, de a îmbunătăți puterea inovativă a acestora și de a le moderniza cu scopul de a întari competitivitatea Vienei ca regiune economică internațională.
WWFF a fost înființat în anul 1982. Instituția dispune de birouri în Casa Vienei din Bruxelles, unde se desfașoară un lobby activ pentru economia vieneză pe lângă instituțiile UE, ca și în Hong Kong în China și în capitala japoneză Tokio. Directorii Fondului pentru Promovare Economică sunt Bernd Rießland și Rainer Zoubek. Sediul Fondului se află în centrul Vienei, în apropierea Primariei.
Din punct de vedere al serviciilor, WWFF oferă de la consiliere profesională pentru companii, înființări de firme, investiții, acordarea de sprijin financiar, identificarea și darea în folosință a unor terenuri convenabile, până la marketing pe plan internațional pentru centrul economic Viena.Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani