Computerul - istorie si evolutie referat

Termenul computer este un sinonim pentru calculator electronic, preluat identic ca forma si ca sens din limba engleza. El a intrat in limba romana mai tarziu decat ordinator, un alt sinonim pentru calculator electronic preluat din limba franceza.
Computerul este o masina electronica programabila compusa dintr-un numar variabil de dispozitive (interconectate intre ele) si de programe (stocate intern), proiectata sa poata functiona si autonom, fara interventia umana si sa manipuleze simboluri in format binar pentru a executa urmatoarele operatii:
sa primeasca si sa manipuleze un volum mare de informatii in format digital sau analog;
sa stocheze (temporar sau permanent) sub forma de date informatiile primite sau achizitionate precum si programele necesare functionarii si realizarii sarcinilor ce i se dau;
sa prelucreze automat datele (stocate, achizitionate, primite sau salvate), sau sa realizeze sarcini complexe (cum ar fi comunicatiile electronice) conform unor programe stocate intern sau a unor secvente de instructiuni introduse de utilizator, care arata in ce fel trebuie procesate datele pentru a obtine rezultatul dorit;
sa furnizeze rezultatele prelucrarilor utilizatorului sau altor dispozitive;
sa poata salva rezultatele prelucrarilor (procesarilor).
Note
Trebuie facuta distinctie intre computer (asa cum este definit mai sus) si alte masini sau dispozitive (cum ar fi calculatoarele electronice de buzunar sau unele dispozitive de control) care pot executa numai unele din operatiile enumerate in definitie.
In acceptiunea actuala, denumirea ce mai adecvata, care nu da nastere la ambiguitati, in concordanta cu ceea ce face azi un computer si cum si din ce este alcatuit el, este sistem electronic de prelucrare a informatiilor (information processing system).
Un computer este alcatuit din doua tipuri distincte de componente, una materiala, zibila si tangibila (hardware-ul) si alta, logica, inzibila si intangibila (software-ul), a carei prezenta poate fi sesizata numai prin efectele pe care le produce in timpul functionarii computerului.
Hardware-ul cuprinde totalitatea componentelor fizice (mecanice, electrice, electromagnetice si electronice) a tuturor dispozitivelor ce compun un computer si care in esenta sunt circuite electrice ce leaga intre ele tranzistoare. Hardware-ul se poate clasifica in unitatea centrala (UC),dispozitive de intrare (tastatura, mouse, scanner), dispozitive de iesire (monitor, imprimanta), dispozitive de stocare (Iomega zip) si dispozitive de comunicatie cu exteriorul (modem).
Software-ul cuprinde totalitatea instructiunilor, programelor si datelor utilizate de catre computer: (BIOS-ul, sistemul de operare (SO), [programe utilitare], programe de aplicatii).
Un computer este caracterizat de o conuratie si o arhitectura care-i determina performanta (teza si puterea sa de calcul).
Conuratia unui computer reprezinta totalitatea dispozitivelor hardware ce sunt asamblate si conectate pentru a realiza computerul respectiv. Conuratia de baza a unui computer reprezinta numarul minim de componente hardware (unitatea centrala, monitor, tastatura, mouse) si software (BIOS, SO) pentru ca acesta sa fie operational. Dispozitivele ce constituie conuratia de baza sunt cunoscute si sub numele de consola sau dispozitive de interactiune a utilizatorului cu computerul.
Adaugarea unor componente suplimentare, denumite si dispozitive periferice (imprimanta, modem, CD-WR, plotter, joystick, etc.) este posibila oricand pana la o limita maxima admisa de sistem care determina si numarul si tipul constructiv al acestora. Conuratia de baza a unui computer tipic pentru in anul 2003 cuprinde urmatoarele componente hardware:
unitatea centrala (UC), in care sunt amplasate:
sursa de alimentare
hard diskul (HDD)
unitatea floppy (FDD)
unitate CD-ROM
unitatea DVD-ROM
placa de baza ce include:
procesorul, chipset-ul,
memoria interna (RAM)
placile de extensie (placa deo, placa audio, modem-ul.), etc.;
dispozitive de intrare: tastatura, mouse];
dispozitive de iesire: imprimanta, monitor.
Arhitectura unui computer se refera la descrierea dispozitivelor sale functionale si a interconexiunilor dintre acestea. Ansamblul (hardware si software) este referit ca un tot unitar, realizat in scopul de a executa anumite actitati, proprii computerului respectiv, la un anumit nivel de performanta si la un pret cat mai scazut.
Performanta unui computer se evalueaza prin cateva metode, cea mai utilizata fiind metoda MFLOP prin care se sileste (printr-un test benchmark) numarul de operatii executate pe secunda de catre un computer utilizat pentru a efectua calcule in rgula mobila. De regula teza de calcul se exprima in MFLOP (ori megaflop/s) - milioane de operatii in rgula mobila executate pe secunda. MFLOP este acronimul in limba engleza pentru mega floating-point operations per second. Performantele supercomputerelor se masoara in GFLOP (ori gigaflop/s) - miliarde de operatii in rgula mobila pe secunda sau TFLOP/s (ori teraflop/s) - mii de miliarde de operatii in rgula mobila pe secunda. Alte metode de evaluare a performantei unui computer: MIPS (metoda mai veche si inexacta, depasita azi, prin care se evalueaza numarul de instructiuni - masina executate intr-o secunda de un computer) si MTOPS (metoda teoretica, prin care se foloseste o formula pentru a calcula numarul teoretic de instructiuni executate pe secunda).Clasificarea computerelor
Clasificarea computerelor se face dupa mai multe criterii, cel mai general fiind cel ce tine cont de natura datelor prelucrate (computere digitale,analogice si hibride}. O alta clasificare, des intalnita dar inexacta (atat timp cat nu se specifica si perioada la care se refera), tine cont de marimea fizica a unui computer conjugata cu puterea de calcul a acestuia ( microcomputer, minicomputer, mainframe si supercomputer). Clasificarile dupa acest criteriu sunt valabile pentru perioade scurte de timp, ele iesind relativ repede din actualitate datorita aparitiei unor tehnologii noi si a procesului de miniaturizare care, impreuna, ofera posibilitatea de a mari puterea unor computere de dimensiuni mici.
Nota: Microcomputerele de azi sunt mai puternice si mai flexibile decat minicomputerele si mainframe-urile de acum cativa ani.

Referinte pentru termenul computer in limba romana
Termenul computer apare pentru prima oara la . 215 din "Micul Dictionar enciclopedic - Ed. enciclopedica Romana, Bucuresti, 1972", unde este definit ca sinonim pentru termenul calculator electronic si ordinator, insa el a intrat in circulatie in limba vorbita si scrisa inainte de aceasta data prin cursurile de la facultatile de profil, restele si cartile de specialitate (Stiinta si tehnica s.a.) si literatura fantastica (Colectia Povestiri Stiintifico - Fantastice).

Etimologia termenului computer in limba engleza
In engleza, substantivul computer s-a format din verbul englez to compute preluat in 1631 din franceza (verbul computer) , preluat la randul sau din latina (verbul computare) care are intelesul a calcula, a socoti. Prima consemnare a folosirii in limba engleza a verbului to compute este datata 1631.

Modificarea in timp a semnificatiei termenului computer in limba engleza
Conform Barnhart Concise Dictionary of Etymology substantivul computer a intrat in uz in limba engleza in 1646 cu intelesul de "person who does mathematical calculations" (persoana care face calcule matematice). Din 1897 el capata si sensul de "mechanical calculating machine" (masina de calcul mecanica).
The Oxford English Dictionary, Second Edition (OED2) dateaza folosirea in limba engleza a substantivului computer cu sensul de mechanical calculating dece (dispozitiv mecanic de calcul) cu incepere din 1897 (termenul a aparut in jurnalul Engineering din data de 22.01.1897)
In Webster's 1913 Dictionary termenul este consemnat ca "one who computes" (cineva care calculeaza).
Incepand cu 1946, (posibil chiar din 1941) substantivul computer capata sensul unic de electronic calculating machine (masina electronica de calcul).
Cea mai veche referinta consemnata in OED2 prind termenul electronic computer (computer electronic) este anul 1946, dar din contextul unor note, citate, informatii tehnice si stiintifice este edent ca acest termen a fost folosit anterior acestui an.

Sinonime
SPAD (Sistem de Procesare Automata a Datelor), calculator electronic, ordinator, sistem electronic de calcul, sistem informatic de calcul; sistem automat de calculCopyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani