Microsoft WordStart Programs Microsoft Word
Este cel mai complex editor de texte. Permite lucru cu tabele si chenare, inserare diverse imagini din aplicatia Clip Art, desenare, impartirea textului in mai multe coloane etc. Nici un alt editor de texte nu-l bate pe Word in ceea ce priveste numarul de facilitati avansate si totusi usor de folosit.
Ecranul WordIn Microsoft Word sunt mai multe bare de instrumente. Ele pot fi activate sau dezactivate din meniul View, Toolbars sau cu butonul drept al mouse-ului pe orice bara de unelte sau chiar pe bara de meniuri.
Rigla
Este instrumentul cu ajutorul caruia puteti defini marginile foii, indenta paragrafele, stabili aliniatele si utiliza tabulatorii.
Definirea marginilor cu ajutorul riglei
O cale mai usoara de a defini marginile este utilizarea riglelor. Acest lucru se poate face si din meniul File cu comanda Page setup.
Mai intai mergeti in meniul View si treceti in modul de vizualizare Page Layout (asezare in pagina), sau clic pe al treilea buton de vizualizare din partea de jos a ferestrei word. Pentru a afisa riglele, alegeti comanda View,Ruler (vizualizare rigla). Veti observa astfel o rigla orizontala in partea superioara a ferestrei documentului si o rigla verticala de-a lungul partii din stanga a ferestrei.Marcajul de margine de pe rigla este chiar linia ce separa zona alba a riglei de cea gri (cate una in fiecare capat al riglei). Pentru rigla orizontala marcajele de margini sunt ascunse de marcajele de indentare - acele mici triunghiuri aflate la capetele din stanga si din dreapta ale riglei. Veti sti ca sunteti pozitionat pe marcaj in momentul in care mouse-ul ia aceasta forma:


In acest momement executati clic pe marcaj si, mentinand apasat butonul stang al mouse-ului, deplasati-l pana in pozitia dorita, apoi eliberati butonul mouse-ului.
Sau, altfel spus, agat si trag de acest marcaj.
Definirea aliniatelor cu ajutorul riglei
Pe rigla orizontala mai sunt prezente cateva butoane. In partea stanga a riglei sunt trei elemente, care unul peste altul, seamana cu o clepsidra asezata pe un patratel:
- First Line Indent - il agat si trag pentru a indenta numai primul rand al paragrafului;
- Hanging Indent - (se va misca impreuna cu patratelul de sub el) il agat si trag pentru a crea o indentare de tip "hanging" ("atarnat"); prin acest tip de indentare, se vor deplasa toate randurile paragrafului, mai putin primul.
- Left Indent - agat si trag de el: toate cele trei parti ale simbolului se vor misca impreuna, realizand in acest mod indentarea intregului paragraf, sau, altfel spus, deplasarea paragrafului spre dreapta sau spre stanga, fara a-i modifica aliniatul.
De asemenea, puteti folosi triunghiul din dreapta riglei pentru a indenta paragraful fata de marginea din dreapta.

Numai primul rand indentat:

Intregul paragraf este deplasat fata de marginea din stanga:Indentare de tip "hanging"- primul rand este mai la stanga fata de text:

Tabulatorii
Reprezinta acele pozitii predefinite din documentul dumneavoastra in care, la apasarea tastei Tab, se va muta cursorul de inserare; astfel, textul ce va fi introdus ulterior va fi aliniat in raport cu pozitia tabulatorului.
Atunci cand incepeti un nou document, tabulatorii predefiniti sun pozitionati in fiecare pagina la 0,5" (1,3 cm). Pentru a pozitiona cursorul la urmatorul tabulator, apasati tasta Tab.
Pentru a adauga un tabulator, puteti folosi rigla. La capatul din stanga al riglei exista o caseta mica. De aici, prin clic cu mouse-ul, puteti alege dintre cele patru simboluri, ce reprezinta tot atatea tipuri de tabulator (fiecare aliniaza textul in alt mod fata de ei).
- aliniaza textul la stanga, fata de locul in care e pozitionat pe rigla;
- centreaza textul fata de locul in care e pozitionat pe rigla;
- aliniaza textul la dreapta, fata de locul in care e pozitionat pe rigla;
- Zecimal; se foloseste la alinierea coloanelor de numere; toti separatorii zecimali se vor alinia sub acest tabulator.
Pozitionarea tabulatorilor pe rigla
Pentru a pozitiona pe rigla unul din cei patru tabulatori prezentati, executati clic pe caseta Tab Alignment - aflata in capatul din stanga riglei - pana cand va afisa simbolul corespunzator. Acum, nu va ramane de facut decat sa executati clic pe rigla, in pozitia dorita. Pe rigla va aparea un marcaj de tabulator. Acesta poate fi mutat cu agat si trag. Daca este nevoie, pentru a sterge un tabulator nu trebuie decat sa-l agatati si trageti sub rigla.
Leader (caractere directoare)

Exemplu:
paine 2 buc 7000 lei
lapte 1 l 15000 lei
cafea 100 g 15000 lei

Impreuna cu tabulatorii mai puteti folosi si asa numitele caractere directionare. Acestea sunt reprezentate de o linie formata din puncte sau liniute care conecteaza vizual portiunile de text tastate in dreptul tabulatorilor.
Pentru a folosi aceasta optiune mergeti in meniul Format comanda Tabs:
Chenare
Pentru a lucra cu chenare putem folosi bara Tables and Borders, sau putem merge in meniul Format la comanda Borders and Shading, eticheta Borders.

1.Cu bara:Aplicarea unui chenar:
- selectez textul pentru care doresc chenarul
- Line Style (forma liniei) - de aici aleg forma liniei pentru chenar
Line Weight (grosimea liniei) - de aici aleg grosimea liniei pentru chenar
Border Color (culoarea chenarului) - de aici modific culoarea liniei pentru chenar
Outside Border (chenar exterior) - aplica un chenar pe textul selectat
Shading Color (culoarea din interior) - coloreaza interior chenar, pentru textul selectat

Eliminarea unui chenar:
- pozitionez cursorul de inserare in interiorul chenarului pe care doresc sa-l elimin
- clic pe si apoi clic pe

Eliminarea culorii dintr-un chenar:
- selectez textul care a ramas colorat
- clic pe de unde selectez optiunea None

2.Cu comanda:


Lucru cu tabele
Deja stim ca putem insera un tabel cu butonul de pe bara Standard. Acest buton corespunde comenzii Table, Insert table :

La final faceti clic pe , sau apasati pe Enter
Bordurile tabelului pot fi mutate. Pentru cele orizontale, faceti operatia de agat si trag cu mouse-ul sub forma .

Pentru cele verticale, faceti operatia de agat si trag cu mouse-ul sub forma
In jurul tabelului sunt cateva puncte importante. Deasupra tabelului, in dreptul fiecarei coloane, veti observa ca mouse-ul ia forma ; faceti clic in acest mouse-ul sub aceeasi forma, facand operatia de agat si trag, puteti selecta mai multe coloane.
Si pentru linii exista un astfel de punct, si anume in stanga tabelului, in exteriorul acestuia. In acel loc mouse-ul arata astfel
Deplasarea prin celule, pentru introducerea datelor in tabel se poate face cu
sagetile de la tastatura, cu tasta Tab sau clic cu mouse-ul in celula dorita. Nu folosim Enter pentru a cobora la celula urmatoare si nici bara de spatiu pentru a trece la urmatoarea celula spre dreapta.
Inserarea coloanelor
In primul rand, selectati in tabel numarul de coloane pe care doriti sa-l inserati (aveti grija ce coloane selectati, deoarece inserarea se va face intotdeauna in stanga zonei selectate) si apoi mergeti la comanda Table, Insert Columns.
In situatia in care doriti sa adaugati o coloana in dreapta tabelului procedati astfel: selectati zona din exterior, din dreapta tabelului si apoi comanda Table, Insert Columns
S-ar putea ca, in urma acestor inserari, tabelul sa nu mai incapa in foaie. In aceasta situatie, puteti rasturna foaia: File, Page Setup, eticheta Paper Size unde activati optiunea .
Si ar mai fi ceva util: cand lucrati cu tabele, este de dorit sa puteti vedea toata latimea foii: View, Zoom unde activati optiunea
Inserarea liniilor
Selectati in tabel numarul de linii pe care doriti sa-l inserati (inserarea liniilor se va face deasupra zonei selectate) si apoi mergeti la comanda Table, Insert Rows.
Pentru a adauga linii la sfarsitul tabelului, pozitionati cursorul de inserare imediat sub tabel si, din nou, Table, Insert Rows. De data aceasta, va aparea fereastra:


O alta metoda pentru adaugarea liniilor la sfarsitul tabelului ar fi sa pozitionati cursorul de inserare in ultima celula din tabel (coltul dreapta-jos) si sa apasati pe tasta Tab. Imediat sub tabel mai apare o linie.
Eliminarea liniilor, coloanelor sau tabelului
Selectati liniile, coloanele sau tabelul pe care doriti sa le eliminati (selectarea tabelului se poate face cu comanda Table, Select Table) si apoi mergeti in meniul Table, Delete Rows / Delete Columns.
Bara Tables and Borders


Este bara pentru tabele si chenare. Despre chenare deja am discutat. Pe aceasta bara veti regasi o parte din comenzile din meniul Table (acest meniu contine comenzi numai pentru tabele).
Draw Table (deseneaza tabel) - activand acest buton veti putea apoi pe foaie, folosind operatia de agat si trag, sa va desenati tabelul dorit; va recomand totusi, sa retineti ca metoda de desenare a tabelelor comanda Insert Table, si acest buton sa-l folositi pentru a mai trasa cate o bordura in tabel.
Eraser (radiera) - puteti folosi aceasta guma pentru a sterge borduri din tabel
Line Style (forma liniilor) - de aici putem modifica forma liniilor pentru borduri; dupa alegerea unei alte forme, automat se activeaza primul buton, creionul pentru tabele, cu care pot desena linii noi, sau pot retusa liniile deja existente.
Line Weight (grosimea liniei) - de aici putem modifica grosimea liniilor pentru bordurile din tabel; si de aceasta data se activeaza automat creionul cu care putem desena linii noi, sau le putem retusa pe celelalte.
Border Color (culoarea bordurilor) - sigur, de aici vom putea schimbaculoarea pentru borduri; in mod automat se va activa creionul pentru tabele, cu care.
Outside Border (contur exterior) - putem folosi acest buton pentru a modifica forma bordurilor, pe domeniul selectat: alegeti forma, grosimea, culoarea pentru linie; selectati domeniul pentru care doriti modifcari; faceti clic pe din dreapta butonului si se va deschide o lista de optiuni:
din care selectati cu clic liniile pe care doriti sa le modificati in domeniul selectat.
Shading Color (culoare de umplere) - de aici selectati culoarea cu care doriti sa umpleti interiorul celulelor selectate din tabel
Merge Cells (lipeste celule) - clic aici pentru a lipi, sau a uni, celulele selectate
Este mult mai eficient sa lipiti celulele, decat sa stergeti bordurile cu radiera.
Split Cells (sparge celule)- va pozitionati in celula pe care doriti sa o fragmentati si faceti clic pe buton; apare fereastra

in care indicati numarul de coloane, respectiv de linii dorit pentru celula respectiva.
Sau, puteti folosi acest buton pentru modelarea mai multor celule.
Fie tabelul:


Selectez ultimele doua linii si fac clic pe buton; apare fereastra Split Cells in care indic 3 coloane si 4 linii. Efectul il puteti vedea in tebelul imediat urmator:
Align Top (aliniere in partea de sus) - aliniaza in partea de sus a celulei textul din domeniul selectat
Center Vertically (centrare fata de verticala) - centreaza fata de verticala textul din celulele selectate
Align Bottom (aliniere in partea de jos) - aliniaza in partea de jos a celulei textul din domeniul selectat
Retinem ca, intr-o celula, textul poate fi aliniat fata de verticala (cu cele trei butoane explicate mai sus), dar si fata de orizontala (cu butoanele de aliniere de pe bara de formatare)
Distribute Rows Evenly (distribuie liniile in mod echidistant) - redistribuie spatiul selectat, aducand liniile la aceeasi inaltime, sau, altfel spus, facand distanta dintre bordurile orizontale echidistanta
Distribute Columns Evenly (distribuie coloanele in mod echidistant)- redistribuie
spatiul selectat, aducand coloanele la aceeasi latime, sau, altfel spus, facand distanta dintre bordurile verticale echidistanta
Table Auto Format (formatare automata pentru tabel) - cu ajutorul acestui buton puteti formata automat tabelul in care e pozitionat cursorul de inserare; formatare pe care apoi, folosind butoanele de pe bara Tables and Borders, o puteti imbunatati.


Change Text Direction (modifica orientarea textului) - puteti roti textul in celulele selectate, facand clic pe acest buton pana il aduceti la orientarea dorita

Nr.Crt. Nume Prenume

Sort Ascending (ordonare crescatoare)- ordoneaza crescator sau alfabetic datele, ignorand capul de tabel pe care il considera intotdeauna ca fiind prima linie din tabel, dupa coloana in care e pozitionat cursorul de inserare.
Sort Descending (ordonare descrescatoare)- ordoneaza descrescator sau invers alfabetic datele, ignorand capul de tabel pe care il considera intotdeauna ca fiind prima linie din tabel, dupa coloana in care e pozitionat cursorul de inserare.
AutoSum (insumare) - insumeaza valorile numerice din stanga sau de deasupra celulei in care sun pozitionat
Atentie! In situatia in care exista valori si deasupra dar si in stanga celulei, va alege insumarea valorilor de deasupra! Puteti controla directia pe care face insumarea de la comanda Table, FormulaBara de desen (Drawing)

Este bara cu obiecte de desen. Modul de desenare este acelasi ca in programul de desen Paint. Exista totusi cateva deosebiri: a)daca in programul Paint instrumentul de desen ramane selectat pana in momentul in care selectez un alt instrument, in Microsoft Word obiectul de desen se va deselecta dupa fiecare utilizare; b)in Paint intai aleg culoarea si grosimea si apoi desenez, iar in MS-Word intai desenez si apoi modific culoarea sau grosimea.
faceti clic pe acest buton si veti obtine o lista cu mai multe categorii de obiecte gata conturate:

unde va pozitionati pe categoria dorita si apoi faceti clic, in submeniul aparut in dreapta, pe obiectul dorit. Dupa care, cu mouse-ul liber, adica fara a tine butonul stang apasat, va deplasati pe foaie, in locul dorit, unde, cu agat si trag, conturati obiectul.
Dupa desenare obiectul arata astfel:
adica in jurul lui apar patratele de selectie, sau manere de control
Ele indica un obiect selectat si reapar in jurul acestuia cand il selectam cu clic.
Cu agat si trag de aceste patratele putem redimensiona obiectul. Forma mouse-ului pentru aceasta operatie trebuie sa fie:

Mutarea obiectului se face tot cu agat si trag, dar forma pentru mouse este:

Stergerea obiectului se va face astfel: clic pe obiectul pe care doresc sa-l sterg (pentru a-l selecta) si apoi apasati tasta Delete.

Line (linie) - deseneaza linii drepte; cu tasta Shift tinuta continuu apasata, puteti trasa linii perfect orizontale sau verticale

Grosimea acestor linii poate fii modificata:
1.selectez linia pentru care doresc aceasta modificare
2.fac clic pe de pe bara de desen si apoi pe grosimea dorita

Arrow (sageata) - deseneaza sageti; cu tasta Shift tinuta continuu apasata, puteti trasa sageti perfect orizontale sau verticale

Si pentru sageti se va putea modifica grosimea,
la fel ca mai devreme pentru linii si, mai mult, se poate
modifica si forma acestor sageti:
1. selectez sageata pentru care doresc aceasta modificare
2. fac clic pe de pe bara de desen si apoi pe forma dorita pentru sageata.

Rectangle (dreptunghi) - deseneaza dreptunghiuri; cu tasta Shift tinuta continuu apasata, puteti trasa patrate
Oval (oval) - deseneaza elipse; cu tasta Shift tinuta continuu apasata, puteti trasa cercuri
Text Box (caseta de text) - deseneaza o zona dreptunghiulara in care se poate tasta text
Iata cateva aplicatii pentru acest buton:
1. Puteti, cu ajutorul lui, sa transformati un obiect de desen intr-o caseta de text:

- desenez obiectul in care urmeaza sa scriu, avand
grija ca acesta sa ramana selectat
- fac clic pe
- fac clic in interiorul obiectului desenat; imediat
va fi transformat in caseta de text

2. Cu ajutorul acestui buton puteti realiza organigrame (reprezentari grafice ale unei structuri ierarhice):


3. Sunt doar doua situatii in care puteti schimba orientarea textului: intr-un tabel, sau intr-o caseta de text. Comanda Format, Text Direction este activa doar in aceste doua zone. Ca exercitiu incercati:

- desenez o caseta de text cu
- tastez textul (Etape)
- mergem la comanda Format, Text Direction:unde facem clic pe orientarea dorita
- daca este nevoie, redimensionati caseta de text astfel incat textul sa se aseze bine in caseta; este de dorit ca aceasta caseta de text sa nu depaseasca dimensiunile strict necesare pentru text
- urmeaza sa eliminati conturul casetei de text: selectati caseta de text si apoi clic pe bara de desen pe Line Color (culoarea liniei)- controleaza culoarea liniei pentru oboiectul selectat - de unde selectati optiunea No Line, sau culoarea alba.

4. Este cunoscut ca langa un tabel nu se mai poate tasta nimic. Cum puteti totusi rezolva urmatoarea problema:


adica, cum putem aseza un text langa un tabel. Desenati tabelul, completati-l si, pentru textul care trebuie tastat langa acest tabel, veti desena o caseta de text, careia ii faceti conturul alb (sau alegeti optiunea No Line, de la ), si, daca va fi nevoie, ca sa nu acopere tabelul, de la Fill Color ( ) selectati optiunea No Fill.
Insert Word Art (insereaza un obiect word art) - pentru titluri, sau alte texte publicitare, puteti utiliza aplicatia Word Art, care va ofera o gama variata de stiluri:
Apare urmatoarea fereastra:


Fill Color (culoare de umplere) - coloreaza interiorul obiectului selectat
Line Color (culoarea pentru linie) - modifica culoarea de contur sau de linie, pentru obiectul selectat
Font Color (culoarea caracterelor)- modifica culoarea caracterelor selectate; acelasi buton este si pe bara de formatare
Line Style (forma liniei)- modifica forma liniei sau conturului pentru obiectul selectat
Dash Style (forma liniei punctate) - modifica forma liniei sau conturului pentru obiectul selectat
Arrow Style (forma sagetii) - modifica forma sagetii selectate
Shadow (umbrire) - umbreste obiectul selectat
3-D (tridimensional) - face tridimensional obiectul selectat

Selectarea mai multor obiecte:
Se poate face desenand o zona dreptunghiulara in care sa incadrati obiectele pe care doriti sa le selectati cu butonul Select Objects de pe bara de desen, sau tinand Shift apasat faceti clic pe fiecare obiect.
Odata selectate, se poate lucra cu toate obiectele ca si cu un singur obiect.
Pentru a nu fi nevoiti sa le selectam de fiecare data, le putem grupa intr-un singur obiect: selectez obiectele pe care doresc sa le grupez, fac clic pe de pe bara de desen si apoi clic pe comanda . Daca va fi nevoie, puteti ulterior sa degrupati obiectele: clic pe grupare si apoi fac clic pe de pe bara de desen si apoi clic pe comanda .

Multiplicarea obiectelor:
Selectez obiectul sau obiectele pentru care doresc copii si apoi, fie agat si trag cu CTRL apasat de zona selectata, fie apas simultan tastele CTRL+D.

Rotirea obiectelor:
Selectati obiectul sau oiectele pentru care doriti rotirea; faceti clic pe Free Rotate de pe bara de desen si vor aparea patru in jurul obiectului respectiv; va pozitionati cu mouse-ul pe unul din aceste si agatati si trageti in sensul dorit.

Ordinea obiectelor:
Obiectele desenate au o ordine si anume ordinea inversa in care au fost inserate pe foaie; ultimul desen realizat pe foaie este de fapt obiectul cu numarul de ordine 1. Puteti modifica ordinea acestor obiecte: selectez obiectul respectiv; clic pe si apoi pe comanda Order