Chiosc interactiv referat


1. Definitie
Un chiosc interactiv este un terminal special customizat din punct de vedere hardware si software pentru spatii publice outdoor sau indoor, care are rolul de a facilita comunicarea intre utilizator si institutii publice si private, prin servicii de acces direct, devenind solutia interactiva pentru comert, publicitate, educatie, divertisment.
Chioscurile interactive sunt dispozitive hardware care functioneaza in combinatie cu software specializat self-service avand ca metoda de accesare fie o tastatura fizica, fie touch screen, fie ambele. Unele chioscuri includ acceptator de monede si bancnote, cititoare de carduri, imprimante, scanner cod de bare, dar si alte dispozitive mecanice complexe.
Destinate atat largului consum, cat si sectoarelor de afaceri, chioscurile includ beneficii de ambele parti prin accesibilitate, timp de tranzactie redus, accesul la informatii si capacitatea de a efectua tranzactii multiple.
Integrarea tehnologiei touch-screen permite chioscurilor sa execute o gama larga de functii self-service, de la efecturarea unei tranzactii la comertul online, de la accesarea informatiilor turistice specifice unei anumite zone la vizualizarea programelor retelelor de transport in comun si cumpararea de bilete, dar si multe alte activitati de utilitate publica create special pentru satisfacerea nevolilor cetateanului.

2. Industii de aplicabilitate in segmentele de piata
Turism, linii aeriere, rezervari hoteliere, comert, servicii de informare, servicii guvernamentale, postale, sociae, de monitorizare, servicii medicale, media si divertisment, servicii publicitare, servicii fotografice, resurse umane, servicii financiare.

3. Istoric
Primul chiosc interactiv a fost dezvoltat in 1977 la Universitatea din Illinois de catre un student pe nume Murray Lappe. Continutul a fost creat pe sistemul informatic Platon si accesibil prin interfata touch screen cu plasma. Afisajul panoului de plasma a fost inventat tot la Universitatea din Illinois de catre Donald L. Bitzer. Chioscul lui Murray Lappe, numit Holine Platon, a permis studentilor si vizitatorilor sa gaseasca filme, harti, programe de transport in comun, informatii cu privire la cursuri si activitati extrascolare. Cand a fost implementat chioscul interactiv in aprilie 1977, mai mult de 30.000 de studenti, profesori si turisti au stat la coada in primele 6 saptamani pentru a testa chioscul pentru prima data.
Primul chiosc comercial cu acces la internet a fost expus in anul 1991 la COMDEX (Computer Dealers' Exhibition), ruland o aplicatie pentru localizarea copiilor disparuti.
Prima documentatie despre chioscuri interactive a fost raportul facut de laboratorul Los Almos in anul 1995.
Prima retea de chioscuri interactive utilizate in scopuri comerciale, a fost proiectul dezvoltat de retailerul de pantofi Florsheim Shoe Company.
Prima companie romaneasca care a livrat un proiect interactiv de mare amploare este TomTouch, care a furnizat catre Schlumberger Wordwide 62 de chioscuri interactive pe toate continentele si functioneaza ca suport pentru intranet-ul companiei.
Chioscurile interactive reunesc masina clasica de distributie cu tehnologia high-tech si sisteme de comunicare complexe si robotizate.

4.Tipuri de chioscuri
Chioscurile sunt impartite in doua mari categorii: standard si custom, in functie de design, necesitate, servicii si costuri, insa in evolutia industriei s-au implementat urmatoarele tipuri de chioscuri:
Telechioscul, ca succesor al cabinei telefonice, oferind servicii de comunicare pornind de la accesul la email, fax, SMS si telefonie. Telechioscul a aparut pentru prima data in Marea Britanie in primii ani ai secolului 21. Telechioscurile au fost situate de-a lungul timpului in centre comerciale si terminale de transport, cu intentia de a furniza informatii locale detaliate.
Chioscul destinat serviciilor financiare care ofera clientilor posibilitatea de a efectua tranzactii care necesita in mod normal serviciile functionarilor publici. Primele unitati chiosc de acest tip au fost la sfarsitul anilor '90 in SUA.
Chioscul fotografic care permite utilizatorilor sa imprime fotografii digitale. Aceste chioscuri se impart la randul lor in chioscuri digitale si chioscuri instant print.
Internet chiosc permite accesul la internet in spasii publice. Au in componenta lor monitor, tastatura si mouse.
Chioscul de bilete care are in componenta lui incasator de bancnote si monede pentru cumpararea de bilete in spatii publice pentru evenimente de divertisment si educatie, dar si transport in comun.


Chioscul pentru donatie folosit de organizatiile non-profit pentru strangerea de fonduri securizata. Unele chioscuri de donatie accepta carti de credit si de debit pe baza PIN, incasari de imprimare si confirma donatia prin transmiterea unui email catre donator.
Chioscuri de gestionare si securitate cu sisteme de verificare acces vizitatori in diverse spatii publice, de la intreprinderi, scoli, la orice mediu de acces controlat.

5. Constructie si design
Design-ul estetic si functional al chioscurilor interactive este elementul cheie care conduce la utilizarea accesibila a informatiilor de catre utilizatori. Exista mai multi factori care trebuie luati in considerare la proiectarea unui chiosc interactiv, inclusiv designul estetic, care este factorul de identificare al brandului. De asemenea volumul de fabricatie, care determina procesele de fabricatie ale componentelor adecvate pentru utilizare in conditii de intretinere termica, in scopul de a maximiza timpul de utilizare si a minimiza posibilele erori. Mesajele grafice joaca un rol cheie in comunicarea cu potentialii utilizatori.
Componenta hardware care include dispozitive de indicare touch-screen, PC, tastatura, acceptator monede si bancnote, benzi magnetice, scaner coduri de bare, dispozitiv de protectie pentru supratensiune , UPS, etc. Aspectul ergonomic asigura accesibilitatea si confortul utilizatorilor. Certificarea calitatii este de asemenea importanta. Designul interfetei necesita butoane mari si legaturi simple de accesat in comparatie cu designul pentru web sau calculatoare interactive.
Desi chioscurile electronice sunt incinte standalone, care nu necesita conexiune in retea pentru a functiona, ele dispun de aplicatii software cu interfata grafica si aplicatii de monitorizare de la distanta.
De asemenea chioscurile electronice au integrate sisteme de operare POS, prin care tranzactiile de vanzare pot fi legate direct de contul bancar al clientului pentru a facilita sistemul de plata.
Scopul proceselor de design si constructie ale chioscurilor trebuie sa fie activitatea orientata catre client, pentru a facilita accesul catre informatie, in functie de tipul de chiosc si domeniul de activitate. In cadrul unei expozitii, spre exemplu, chioscul interactiv se poarta ca un ghid fata de vizitator, interfata oferind un index conceptual pentru tematica culturala a expozitiei, ghidaj la locul evenimentului, posibilitatea de a printa documente cu caracter informativ, de a cumpara bilete sau obiectele expuse date spre vanzare in cadrul evenimentului.
Design-ul unui chiosc este proiectat in functie de diverse variabile: locatie, rezistenta in conditiile atmosferice si de mediu, sisteme de protectie, acesibilitate hardware si interfata, tipul de display, sisteme de iluminare, suprafata de display cat si orientarea display-ului, continutul stationar si activ al display-ului, sisteme de prindere: chioscul poate fi proiectat ca fiind independent fata de suprafata de plasare sau incorporat in mobilierul stradal sau de interior, scopul caruia ii serveste, audienta pentru care este conceput, dar si ale variabile precum optiuni de dotare, specificatii tehnice si costuri de implementare.Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani