Clasificarea testelor statistice, interpretare, conditii de aplicare referat
Deoarece in principiu se poate compara sau verifica orice, iar ipotezele statistice sunt practic nelimitate ca tip, testele statistice sunt nenumarate si foarte greu de clasificat. Testele statistice existente au fost construite din necesitati practice de-a lungul timpului. In permanenta apar teste noi si teoria suport pentru inferenta statistica se dezvolta in permanenta.
Totusi, o clasificare din motive didactice este necesara, mai ales ca exista asa-numitele familii de teste cum este familia chi patrat sau Kolmogorov-Smirnov, sau Student, si o confuzie se poate naste usor mai ales in cazul in care sunt manuite de nespecialisti sau de incepatori. Cum insa testele statistice si metodele statistice in general sunt unelte care trebuie manuite adesea de nespecilisti, problemele care pot apare sunt imposibil de ocolit fara o clarificare pe care ar putea sa o aduca sistematizarea lor. Asa incat, nespecialistul sa aiba la dispozitie posibilitatea de a diferentia testul chi patrat de omogenitate de testul chi patrat de comparare a mediilor sau de alte teste din bogata familie chi patrat.

Astfel, vom imparti testele statistice este dupa scopul lor in:
. Testele de comparare a unor parametri ai unor populatii, verifica ipoteze precum compararea mediilor a doua populatii, compararea mediilor mai multor populatii, compararea dispersiilor, etc. Testele de omogenitate sau de independenta, sunt teste care verifica ipoteze de tipul dependentei sau independentei unor factori de clasificare
. Testele de concordanta, sunt tsete care verifica daca distributia valorilor unei serii de date este conforma cu o anumita distributie teoretica asa cum ar fi distributia normala.
Testele de comparare se impart la randul lor in doua categorii fundamentale:
. Teste parametrice, la care pentru compararea parametrilor se face presupunerea ca populatiile din care provin esantioanele au anumite distributii cunoscute, de exemplu sunt distribuite normal
. Teste neparametrice la care nu se face nici o presupunere despre distributiile populatiilor din care provin esantioanele.
Testele parametrice sunt preferate celor neparametrice deoarece, desi sunt mai restrictive, sunt superioare celor neparametrice din cauza ca iau in considerare in plus informatia despre distributii.
In ce priveste verificarea conditiilor de aplicare a testelor parametrice, acestea se fac in conditii destul de dificile, prin metode subiective, neexistand totdeauna implementate pe calculator metode obiective de verificare a lor.
Independenta masuratorilor este o conditie esentiala de indeplinirea careia este obligatoriu sa ne asiguram. Din fericire, masuratorile efectuate pe indivizi umani diferiti, cum este cazul in majoritatea studiilor clinice, sunt independente statistic, adica nu depind una de alta. Intr-adevar, daca un pacient are latenta semnalului pe nervul optic, masurata in milisecunde egala cu 110,5 atunci un al doilea pacient poate avea orice valoare plauzibila fara a depinde in vreun fel de rezultatul primului pacient. Totusi, daca un pacient se reinterneaza la anumite intervale scurte de timp si se fac masuratori multiple pe acelasi individ, acestea depind intrucatva una de alta. Deci, daca la un moment dat un pacient are latenta 110,5 ms peste cateva zile, o noua masuratoare nu constituie masuratoare independenta caci aproape sigur va reiesi o valoare foarte apropiata de prima. Aceasta a doua masuratoare trebuie eliminata din orice studiu care ar cuprinde acest pacient. Chiar si indivizi diferiti pot da masuratori asemanatoare daca sunt rude apropiate (frati gemeni, de exemplu). Daca un pacient este hipertensiv, atunci probabilitatea ca fratele lui geaman sa fie si el hipertensiv este ceva mai mare, masuratorile efectuate la cei doi nefiind deci chiar independente.
Egalitatea deviaiiilor standard ale populaiiilor din care provin loturile se testeaza obiectiv cu ajutorul testului Bartlett, asadar aceasta conditie poate fi verificata destul de usor si de eficace, deoarece acest test este implementat in programme de calculator.
Normalitatea repartitiilor la loturile sub 30 de pacienti, se poate testa cu testul Kolmogorov-Smirnov, dar atunci cand nu dispunem de un program adecvat, se folosesc metode subiective, una din cele mai simple fiind cea care foloseste mediana si cuartilele.