Igiena incaltamintei referat


Icaltamintea apara picioarele nu doar de oscilatiile de temperatura, ci si de franturile mecanice externe, de lovituri etc. Incltamintea trebuie sa asigure o libertate totala in miscare. De aceea trebuie ca ea sa corespuna cu forma estetica a piciorului. Sub influienta purtarii permamente a incaltamintei incorect cusute (inguste, stramte, ce apasa la ridicarea talpii) sufera de la inceput partile moi a piciorului, apoi scheletul talpii. Degetele deseori se apasa unii pe altii, iau o forma incorecta, se dezvolta picior plat si alte shimbari ale talpii.
Apasarea vaselor sangvine de catre epiderma duce la retinerea sangelui si la asudarea in exces a picioarelor.
In afara de aceasta, inclatamintea stramta duce la racirea picoarelor pe timp de iarna, ceea ce la randul sau duce la aparitia bolilor de raceala si nu rareori pot duce chiar si la inghetare. Dupa starea incaltamintei e deosebit de important de uitat in timpul unor lungi deplasari.
Pentru preintampinarea imbolnavirilor de racire e necesar de a se uita, ca picioarele sa fie uscate. Daca picoarele s-au umezit, atunci trebuie dupa posibilitate neaparat de a se schimba.
Cea mai mare parte din murdaria de afara se aduce in locuinta prin incaltaminte. De aceea, intrand in casa, in camin, trebuie bine de curatit incaltamintea de glodul alipit.Incaltamintea sportiva trebuie sa corespuna cerintelor de competitie, precum si sa corespunda deosebirilor tehnice a tipului dat de sport: sa fie usoara, comoda si bine sa apere talpa de lovitori traumatice.
Studentii, ce participa la cross, alergari, adica la acelea tipuri de competitii ce se organizeaza in afara stadionului, trebuie sa puna sub talpa piciorului un burete de cauciuc si sa se foloseasca de numai de incaltaminte purtata.
Celor ce practica tipurile de sport de iarna se recomanda sa poarte incaltaminte de o jumatate de masura mai mare, pentru ca sa se poata in timp de ger mare sa se imbrace a doua pereche de coltuni de lana, iar in incaltamintea cu talpa de cauciuc sa se puna un asternut cald.
Incaltamintea umeda trebuie curatita si uscata intr-o incapere calda si bine ventilata. Uscarea incaltamintei pe cuptor sau aproape de foc nu se recomanda, pentru ca se deterioreaza si se schimba forma incaltamintei. Dupa uscarea incaltamintei e de dorit de a o unge cu un strat subtire de grasime, frecand-o pana la uscare.
O importanta deosebita are curatenia in partea interoara a incaltamintei si a coltunilor, ce trebuie sa fie schimbati doua ori pe saptamana.


Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu Rebreanu

Scriitori romani